Procesul de la Haga


Hotararea Nr 100 a Curtii de la Haga: Insula Serpilor, apa, subsol si pamant romanesc. Romania - Ucraina : 1-0


 Insula Serpilor

 Insula Serpilor
Concluziile de la Haga pentru Procesul "Insula Serpilor"
(Victor-Roncea.blogspot.com, 19/09/2008)

CURTEA INTERNAŢIONALĂ DE JUSTIŢIE
CAZUL PRIVIND DELIMITAREA MARITIMĂ ÎN MAREA NEAGRĂ
(ROMÂNIA C. UCRAINA)

Concluziile şi Linia de delimitare solicitată de România, prezentate de Agentul României, Bogdan Aurescu
16 septembrie 2008
   ... continuare
Scenariile de la Haga: Daca pierdem procesul, frontiera Ucrainei va trece pe langa Sulina
(Gardianul, 18/09/2008)

S-au incheiat pledoariile României si Ucrainei la Haga. Ne-am judecat cu un vecin dificil, care sufera de un teribil complex al mostenitorului fraudulos. Situatia se poate rezuma asa: un ticalos iti ia casa si, când constata ca Justitia nu i-o poate atribui integral cu acte in regula, el iti propune cu nonsalanta: �Facem jumi-juma!�

Exista trei scenarii posibile pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive:

♦ Insula Serpilor va primi statutul de insula si deci 12 mile de ape teritoriale, varianta sovietica optima pentru Ucraina;
♦ Impartirea egala a spatiului maritim, "compromis" convenabil pentru Ucraina, dar pe care Romania nu-l poate accepta;
♦ Trasarea frontierei prin ignorarea Insulei Serpilor, care ar putea primi o jumatate de mila marina, varianta optima si normala pentru Romania.
   ... continuare
Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor
(Ziua, 09/03/2008)

-- Ministerul roman de Externe a declansat, ieri, la Haga, ofensiva juridica pentru delimitarea corecta a platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra * Diplomatii romani au demontat argumentele juridice si geografice false ale delegatiei ucrainene   ... continuare
Incepe procesul "Insula Serpilor"
(Ziua, 09/02/2008)

-- Azi incep la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, pledoariile orale in procesul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental in Marea Negra. Miza este reprezentata de imensele resurse energetice din subsolul maritim adiacent Insulei Serpilor. Liderii regimului post-sovietic de la Kiev sunt convinsi de victorie.
   ... continuare
Serpi am avut, serpi avem inca
(Ziua, 09/02/2008)

-- Procesul de la Haga dintre Romania si Ucraina pe marginea - la propriu - a Insulei Serpilor incepe astazi, la 60 de ani de la ocuparea ei, in timp ce situatia pe granita rasariteana a NATO si UE este mai fierbinte ca niciodata dupa 1989.   ... continuare
Miza razboiului juridic romano-ucrainean
(Ziua, 07/02/2008)

-- Resursele de hidrocarburi din platoul continental ce fac obiectul procesului de la Haga sunt estimate la zeci de miliarde de metri cubi de gaz natural si zece milioane de tone de petrol * Curtea Internationala ia insa in calcul doar delimitarea geografica
Curtea Internationala de la Haga trebuie sa atribuie importantele rezerve energetice din platoul continental al Marii Negre pe fondul intensificarii procesului de concesionare de catre Kiev a drepturilor de exploatare a zacamintelor. Argumentele geopolitice ucrainene nu sunt luate in considerare de catre instanta internationala in procesul de delimitare a platoului continental.
   ... continuare
Delimitarea spaţiilor maritime România - Ucraina
(MAE.ro, 01/09/2008)

Delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră

1. Delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în sectorul nordic al bazinului de vest al Mării Negre a făcut obiectul unui proces îndelungat de negocieri, desfăşurat în perioada 1967-1987, între România şi Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord. După destrămarea URSS, această problematică a fost abordată în relaţia cu partea ucraineană.

La data de 2 iunie 1997 a fost semnat, la Constanţa, Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina (Tratatul politic de bază). Tot cu această ocazie, a fost semnat > Acordul conex (pdf) Tratatului politic de bază, încheiat prin schimb de scrisori între miniştrii afacerilor externe ai celor două ţări.
   ... continuare
Propaganda ucraineana
(Ziua, 06/09/2008)

Maskirovka pe Insula Serpilor
Autoritatile de la Kiev au desfasurat in cursul acestei veri o ampla operatiune de dezinformare prin intermediul presei in legatura cu problema Insulei Serpilor. Oficialii ucraineni au depus eforturi deosebite pentru a demonstra ca Insula Serpilor poate fi locuita - in mai putin de un an presedintele Viktor Iuscenko a vizitat petecul de pamant din Marea Neagra de doua ori.Oficialii regiunii Odesa - din care face parte si Insula Serpilor au lansat cu tam-tam o sumedenie de initiative care sa aduca in prim-plan aceasta insula. Majoritatea acestor proiecte au ramas nefinalizate sau finalizarea lor a constituit un fiasco.
   ... continuare
Documentele scrise în cauza România c. Ucraina privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră
(MAE.ro, 01/09/2008)

Procesul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) este compus dintr-o fază scrisă şi una orală, care sunt succesive. Faza scrisă a fost declanşată prin sesizarea CIJ din 16 septembrie 2004, respectiv prin decizia CIJ din 19 noiembrie 2004 de fixare a termenelor de depunere a Memoriului României şi, respectiv, a Contra-Memoriului Ucrainei, fiind continuată, prin depunerea unei Replici de către România şi a unei Duplici de Ucraina.

Memoriul României, cuprinzând argumentaţia părţii române, a fost depus la Grefa CIJ la 15 august 2005, fiind însoţit de un volum de anexe - 91 de documente în variantă originală, şi un volum cuprinzând traducerea lor certificată în limba engleză, precum şi de un album de hărţi, constituind elemente de probă pe care se fundamentează această argumentaţie.

> Insula Serpilor, pamant romanesc Memoriu 15 august 2005

> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe originale memoriu (35 MB)

> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe engleză memoriu (23 MB)

> Insula Serpilor, pamant romanesc Album de hărţi memoriu

Replica României în această speţă, depusă la Grefa CIJ la 19 decembrie 2006 conţine contra-argumentele faţă de elementele prezentate de partea ucraineană în Contra-Memoriu, fiind însoţită de un volum de anexe (45 de documente, inclusiv hărţi) în variantă originală, şi un volum cuprinzând traducerea lor certificată în limba engleză.


> Insula Serpilor, pamant romanesc Replica 19 decembrie 2006

> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe originale replică

> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe engleză replică
Informaţii de fond
(MAE.ro, 01/09/2008)

Delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră

1. Delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în sectorul nordic al bazinului de vest al Mării Negre a făcut obiectul unui proces îndelungat de negocieri, desfăşurat în perioada 1967-1987, între România şi Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord. După destrămarea URSS, această problematică a fost abordată în relaţia cu partea ucraineană.
   ... continuare
Stabilirea perioadei Audierilor Publice în procesul pentru Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina)
(MAE.ro, 25/07/2008)

În perioada 2-19 septembrie 2008 vor avea loc audierile părţilor în procesul privind Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), conform anunţului dat publicităţii de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ). Această etapă procesuală este faza orală a procesului şi constă în prezentarea publică a pledoariilor cuprinzând argumentaţia juridică a celor două părţi în faţa judecătorilor CIJ, la Palatul Păcii din Haga, sediul Curţii Internaţionale de Justiţie.   ... continuare
Audieri în procesul de la Curtea Internaţională de Justiţie 'România c. Ucraina' pentru delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră
(MAE.ro, 01/09/2008)

Audierile din procesul României contra Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga pentru delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră încep marţi, 2 septembrie, la orele 10,00 (ora Olandei, orele 11.00, ora României), cu pledoariile României.   ... continuare
Audieri la CIJ (Haga) - Procesul de Delimitare Maritimă (România c. Ucraina)
(MAE.ro, 01/09/2008)

În perioada 2-19 septembrie 2008 se desfăşoară, la Haga, audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) în cadrul procesului României cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră.

România şi Ucraina au pretenţii concurente la suprafeţe de platou continental şi zone economice exclusive, zona în dispută fiind de peste 12 000 km2 în Marea Neagră. Cele două state au convenit de comun acord, în Tratatul politic de bază din 1997, să rezolve diferendul prin intermediul CIJ, dacă negocierile bilaterale nu se pot finaliza printr-un acord.

România a sesizat CIJ în septembrie 2004. Procesul a avut o fază scrisă, în care cele două state au depus la Curte documentele care conţin argumentaţia juridică prin care fiecare îşi susţine pretenţiile. Faza scrisă a procesului s-a desfăşurat sub incidenţa regulii de confidenţialitate a CIJ. Audierile care încep pe 2 septembrie (faza orala a procesului) sunt publice, iar cele două state vor susţine în faţa Curţii argumentele juridice pe care fiecare îşi bazează cazul.

În primul tur, pledoariile României se vor desfăşura între 2 şi 5 septembrie. Va urma Ucraina, care va răspunde în perioada 9-12 septembrie. În ultima săptămână a audierilor, România va pleda, în al doilea tur, pe 15 şi 16 septembrie, iar Ucraina pe 18 şi 19 septembrie.

Pledoariile României sunt susţinute de Bogdan Aurescu, director general în MAE, Agentul României la CIJ, Cosmin Dinescu, directorul general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice din MAE, co-agent al României la CIJ, James Crawford, profesor de drept internaţional la Universitatea din Cambridge, Alain Pellet, profesor de drept internaţional la Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Défense, Vaughan Lowe, profesor de drept internaţional al Universităţii din Oxford şi Daniel Müller, cercetator la Centrul de Drept Internaţional de la Nanterre, Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Défense.

La finalul audierilor CIJ va intra în perioada de deliberare, după care va anunţa o decize definitivă, irevocabilă şi executorie, care va consta într-o linie definită prin coordonate geografice.
Documente şi link-uri utile:

> Intrebări şi răspunsuri (pdf)
> Echipa României în procesul de la Haga (pdf)
> Traducerea în limba română a discursului introductiv al Agentului României, Bogdan Aurescu (pdf)
> Documentele scrise în cauza România c. Ucraina privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră
> Pledoariile României în limba originală


> Insula Serpilor, pamant romanesc Memoriu 15 august 2005
> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe originale memoriu (35 MB)
> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe engleză memoriu (23 MB)
> Insula Serpilor, pamant romanesc Album de hărţi memoriu
> Insula Serpilor, pamant romanesc Replica 19 decembrie 2006
> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe originale replică
> Insula Serpilor, pamant romanesc Anexe engleză replică


Fotocronica:
> 1. Insula Serpilor, pamant romanesc Prima zi de pledoarii ale României - 2 septembrie 2008
> 2. Insula Serpilor, pamant romanesc A doua zi de pledoarii ale României - 3 septembrie 2008
> 3. Insula Serpilor, pamant romanesc A treia zi de pledoarii ale României - 4 septembrie 2008
> 4. Insula Serpilor, pamant romanesc A patra zi de pledoarii ale României - 5 septembrie 2008

Links
* Curtea Internaţională de Justiţie: www.icj-cij.org
* CIJ: Cazul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina)
http://www.icj-cij.org/docket/index.php?p1=3&p2=3&code=ru&case=132&k=95