«« inapoi  |

Nici Romania si nici Ucraina nu renunta la Insula Serpilor
George Damian (Ziua, 19/02/2004)-- Ministrii de Externe ai celor doua tari se ameninta cu Tribunalul de la Haga


Romania nu va accepta schimbarea regimului juridic al Insulei Serpilor, schimbare care ar avea consecinte in plan international, a declarat ieri ministrul roman de Externe Mircea Geoana. Din punctul de vedere al Romaniei, Insula Serpilor este elementul central in eforturile de solutionare a delimitarii platoului continental al Marii Negre. Aceste aprecieri au fost facute cu prilejul vizitei la Bucuresti a ministrului ucrainean de Externe, Konstyantyn Griscenko. In prezent, Ucraina vrea sa modifice regimul juridic al Insulei Serpilor pentru ca aceasta sa fie considerata teritoriu locuit si nu stanca nelocuita.

Ministrul roman a declarat ca "este dreptul legitim al Ucrainei sa aiba o activitate care sa deserveasca serviciile functionale ale acestei insule. Este alt subiect daca se incearca in mod deliberat schimbarea regimului juridic, cu consecinte in planul dreptului international". Seful diplomatiei romane a apreciat ca o astfel de evolutie ar face ca punctele de vedere ale celor doua parti "sa difere in mod dramatic". Romania se afla la a 21 a runda de negociere cu Ucraina in litigiul privind Insula Serpilor. Esecul unei solutionari bilaterale va duce la un apel la Tribunalul International de la Haga.

Seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, a mai anuntat ca delegatia ucraineana a prezentat o noua propunere privind rezolvarea litigiului Insulei Serpilor. Geoana a apreciat ca propunerea ucraineana prezinta mari sanse pentru relansarea negocierilor dintre Kiev si Bucuresti. Ministrul roman nu a vrut sa dezvaluie amanuntele acestei noi propuneri, insa a declarat ca va fi analizata cu maxima atentie de catre expertii romani.

Ministrul ucrainean de Externe a apreciat ca o solutionare la Tribunalul International de la Haga a disputei privind Insula Serpilor ar fi doar in folosul juristilor si avocatilor, iar in Ucraina exista o multime de juristi care abia asteapta sa preia cazul, ba chiar depun eforturi in aceasta directie. Prezent ieri seara la o manifestare la Ambasada Rusiei, Mircea Geoana a replicat ca Romania este dispusa sa ajunga la curtea de la Haga pentru acest caz in cazul in care nu se va ajunge la o rezolvare comuna. Konstyantyn Griscenko a mai declarat ca problema Insulei Serpilor este in primul rand una a resurselor economice din zona. In acest sens Romania si Ucraina vor continua negocierile pentru a gasi o solutie serioasa, la nivel "profesional", a completat ministrul roman de Externe Mircea Geoana.

Ministrul ucrainean a precizat ca pe Insula Serpilor a fost gasita apa potabila, iar populatia se afla in crestere datorita nevoilor acesteia. In ceea ce priveste drepturile minoritatilor, ministrul ucrainean a precizat ca membrii comunitatii romanesti din Ucraina au doua scoli cu predare in limba romana, care primesc fonduri de la bugetul de stat, o sectie la Universitatea din Cernauti care pregateste profesori de limba romana, ziare in limba romana si emisiuni de radio.

Delta Dunarii, violata de Ucraina

Pe langa Insula Serpilor, problemele de frontiera cu Ucraina mai cuprind si Delta Dunarii. Astfel oficialitatile de la Kiev au planificat construirea unui canal care sa lege Dunarea de Marea Neagra prin canalul Bastroe care traverseaza o rezervatie naturala pentru a permite Ucrainei sa aiba cale de acces navigabila la mare. Acest canal va avea o lungime de 10 kilometri si Ucraina intentioneaza sa-l termine pana anul viitor. In prezent vasele ucrainene trebuie sa treaca prin Romania pentru a ajunge la Marea Neagra. Pe de alta parte, nava ucraineana Rostok, esuata in septembrie 1991, blocheaza navigatia pe bratul Sulina.

«« inapoi  |