«« inapoi  |

Romania da in judecata Ucraina pentru platoul continental
(Ziua, 09/04/2004)

 Insula Serpilor -- Ucrainenii vor sa faca locuibila Insula Serpilor

Romania va sesiza unilateral, pana la sfarsitul lunii septembrie, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, in cazul negocierilor pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, au precizat ieri surse diplomatice autorizate romanesti, informeaza Rompres.

Saptamana viitoare, cel mai probabil in zilele de 8 si 9 septembrie, la Eforie Nord va avea loc cea de-a 24-a runda de negocieri romano-ucrainene pe aceasta tema si ea va fi ultima, potrivit surselor citate, ca urmare a diferentelor esentiale de pozitii intre cele doua parti. Data fiind lipsa unei solutii previzibile la aceste negocieri, partea romana a hotarat sesizarea unilaterala a CIJ in acest caz, fiind intrunite toate conditiile pentru a proceda astfel.

Aceste conditii sunt ca negocierile intre cele doua parti sa dureze cel putin doi ani si intre cele doua state sa existe un tratat privind regimul frontierelor de stat in vigoare. Negocierile romano-ucrainene dureaza insa de sase ani, iar, dupa ce a fost semnat la 17 iunie 2003, la Cernauti, de presedintii celor doua tari, Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene a intrat in vigoare la 27 mai 2004.

Desi partile au convenit principiile de drept international conform carora ar trebui sa se faca delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive, pozitiile Romaniei si Ucrainei difera si in ceea ce priveste metoda folosita pentru delimitare si in privinta stabilirii tarmurilor relevante intre care se face delimitarea. Ucraina doreste ca delimitarea sa se realizeze luand in calcul intreg tarmul sau la Marea Neagra si, pe de alta parte, sustine ca Insula Serpilor trebuie luata in calcul in acest proces.

Pentru a putea fi luata in calcul pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Ucrainei in Marea Neagra, Insula Serpilor, fost teritoriu romanesc, ar trebui sa fie locuita si sa aiba toate resursele necesare sustinerii unei vieti economice. Pe Insula Serpilor nu exista insa decat vegetatie marunta, nu sunt copaci, nu exista apa, iar alimentele pentru cei cativa soldati postati pe acest promontoriu stancos sunt aduse saptamanal cu elicopterul, care, pe vreme ploioasa, nici macar nu poate ateriza. Potrivit surselor diplomatice romanesti, Ucraina incearca, in mod artificial, sa dovedeasca posibilitatea desfasurarii unei vieti sociale si economice pe insula. Astfel, a fost adus pamant pe insula, prin crearea unui ponton artificial, au fost plantati copaci pe acesta si in mod oficial a fost inaugurat chiar un cabinet de control ginecologic, pentru a se acredita ideea locuirii Insulei Serpilor.

Procesul de la Haga: 2 ani si un milion de euro

Un astfel de proces poate dura intre 2- 4 ani, dar sursele spun ca este posibil ca durata sa fie mai mica. Partea romana estimeaza ca, "maximal", costurile se vor ridica la 1 milion de euro. Decizia CIJ este definitiva si fara drept de apel, avand caracter obligatoriu, iar in caz de nerespectare a deciziei este posibila recurgerea la Consiliul de Securitate al ONU.

Miza delimitarii este petrolul

Miza tuturor acestor negocieri sunt resursele de petrol care se banuieste ca se afla chiar la limita zonelor economice exclusive in Marea Neagra ale celor doua tari sau, potrivit partii romane, chiar in ceea ce ar trebui sa fie zona economica exclusiva a Romaniei. Romania a purtat, inainte de 1989, negocieri si cu fosta URSS pe aceasta tema si, conform diplomatilor romani, propunerile sovieticilor erau mult mai rezonabile decat cele ale ucrainenilor. Partea romana sustine ca Ucraina incearca sa obtina cu 200% mai mult decat i se cuvine, spre deosebire de sovietici care doreau cu 50% mai mult decat prevad principiile de drept international.

Prin apelul la CIJ, a precizat sursele citate, Romania va obtine oricum mai mult decat poate obtine din negocierile cu Ucraina, care s-a dovedit a fi inflexibila in pretentiile sale. Decizia autoritatilor romane de a apela la instanta de la Haga pare a fi motivata si de recentul proiect ucrainean de constructie a canalului Bastroe, in zona protejata a Deltei Dunarii.

Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, a fost invitat la Kiev pentru a purta consultari cu privire la aceste subiecte, dar pana in prezent nu a fost perfectata o astfel de vizita. O data cu sesizarea CIJ, Guvernul Romaniei va transmite Curtii si memoriul in acest caz, aflat intr-o faza avansata de finalizare.

Cernomardin nu a exprimat pozitia Moscovei

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti a raspuns ca afirmatiile facute recent de ambasadorul rus la Kiev Victor Cernomardin, in problema Bastroe, conform caruia Federatia Rusa sprijina Ucraina, reprezinta "o pozitie cu titlu personal". Partea romana nu se va adresa Curtii Internationale de Justitie (CIJ) in cazul Canalului Bistroe, deoarece prevederile din documentele bilaterale romano-ucrainene nu indica aceasta solutie si asteapta concluziile comisiei internationale de ancheta, au precizat surse diplomatice.

In acest caz vor fi incercate, in perioada urmatoare, demersuri diverse la nivel international, pentru a crea o presiune in scopul rezolvarii acestei probleme, au mentionat sursele diplomatice. Guvernul Romaniei l-a desemnat joi pe dr. ing. Mircea Staras, din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, pentru a face parte din Comisia internationala de ancheta instituita de Secretariatul Conventiei de la Espoo, informeaza Rompres. Tot in cadrul sedintei de guvern de joi guvernul a aprobat fonduri in valoare de 1 miliard de lei necesare pentru finalizarea unui studiu romanesc complet de evaluare a impactului ecologic si economico-social al canalului Bastroe si pentru stabilirea si punerea in aplicare a masurilor concrete necesare pentru minimalizarea acestui impact. Un alt miliard de lei a fost destinat finantarii activitatii grupului de lucru, format din juristi, specialisti in mediu si hidrologie care il vor sprijini pe expert. Grupul de lucru va incepe sa activeze de saptamana viitoare.


«« inapoi  |