«« inapoi  |

Ucraina infiinteaza banca in Insula Serpilor
George Damian (Ziua, 20/09/2004)


-- Kievul forteaza statutul de insula locuibila pentru Insula Serpilor, inaintea procesului de la Haga


Banca ucraineana Aval a anuntat, sambata, deschiderea unei sucursale in Insula Serpilor, o insula aproape nelocuita din Marea Neagra, informeaza Rompres. Anuntul bancii private Aval privind deschiderea a unei sucursale in Insula Serpilor reprezinta o premiera in perspectiva "proiectelor de dezvoltare a infrastructurilor" de catre Kiev, Ucraina straduindu-se din rasputeri sa confere acestei insule statutul de teritoriu locuit. Banca Aval subliniaza intr-un comunicat ca, pana in 2006, urmeaza sa realizeze in jurul Insulei Serpilor "proiecte de prospectare si extragere de gaz si petrol". "Amenajarea unor locuri pentru pescuit si o baza pentru cercetare stiintifica, precum si dezvoltarea turismului si constructia unei biserici" sunt, de asemenea, prevazute de catre Kiev, indica acelasi comunicat al Bancii Aval.

Insula Serpilor este in prezent exclusiv locuita de granicerii ucraineni, care sunt aprovizionati cu un elicopter care de multe ori are probleme cu aterizarea din cauza vanturilor puternice. Deschiderea acestei sucursale a intervenit cu o zi inainte de sesizarea facuta de Romania la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga referitoare la diferendul sau cu Ucraina privind partajarea platoului continental al Marii Negre si a zonelor exclusiv economice. Fara sa puna in discutie apartenenta acestei insule la Ucraina Bucurestiul reproseaza totusi autoritatilor de la Kiev ca incearca sa schimbe statutul juridic al acesteia, prezentand-o ca pe o "insula care are propria sa viata economica" si, deci,dreptul la o zona economica exclusiva.

Insula Serpilor, care, potrivit Bucurestiului, nu este decat "o stanca lipsita de orice sursa de apa si vegetatie", a apartinut pana in 1948 Romaniei, aceasta tara fiind constransa in 1948 sa o cedeze fostei URSS, pe baza unui simplu "proces-verbal". Ucraina a face eforturi foarte mari in incercarea de a dovedi ca Insula Serpilor are viata economica proprie insa se loveste de problema ca pe aceasta insula nu exista surse proprii de apa. Prin urmare toate cele necesare vietii pe Insula Serpilor trebuie transportate de pe continent.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti apreciaza ca deschiderea de catre Ucraina a unei filiale de banca in Insula Serpilor reprezinta o incercare transparenta de a crea impresia unei vieti economice proprii pe Insula, de natura sa influenteze delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra. Guvernul Romaniei a inaintat saptamana aceasta Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga cererea de initiere a procedurilor in vederea solutionarii problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Autoritatile de la Bucuresti considera ca sansele de solutionare a acestei problematici pe cale bilaterala sunt minime, in conditiile in care partea ucraineana sustine o varianta de delimitare fara nici un fundament in dreptul international si care duce la rezultate profund inechitabile pentru Romania. Sesizarea unilaterala de catre Romania a CIJ este un demers care raspunde cel mai bine intereselor tarii noastre, tinand cont ca metoda de delimitare propusa de Romania in negocierile cu Ucraina coincide cu cea a instantei internationale.

Stangaciile Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de intentia unei banci ucrainene de a deschide o sucursala in Insula Serpilor, apreciind ca acest gest este o incercare disperata de a schimba starea de fapt inaintea inceperii procedurilor Curtii Internationale de Justitie de la Haga, care se va pronunta asupra delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, se afirma intr-un comunicat de presa. Este o incercare stangace de a crea impresia unei vieti economice proprii a insulei, fapt care eventual sa influenteze decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga, precizeaza sursa citata.

Romania a protestat ferm, in repetate randuri, fata de tentativele Ucrainei de a schimba in mod artificial caracteristicile naturale ale acestei stanci de mai putin de un kilometru patrat din Marea Neagra care, potrivit dreptului international, nu se califica pentru a avea platou continental si zona economica exclusiva, aminteste comunicatul mentionat.«« inapoi  |