«« inapoi  |

Specialisti romani studiaza revendicarea Insulei Serpilor
(Ziua, 27/10/2004)


-- Actualul proces de la Haga ar putea dura patru ani si va costa statul un milion de euro fara garantia unui castig de cauza

Presedintele Curtii Internationale de Justitie, Shi Jiuyong, s-a intalnit luni la Haga, cu agentii desemnati de partea romana si cea ucraineana in cadrul procesului referitor la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Potrivit unui comunicat al MAE roman, remis presei, agentul desemnat de catre partea romana este Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, iar cel al partii ucrainene este Oleksandr Motik, prim-adjunct al ministrului ucrainean al Afacerilor Externe. Cu ocazia intalnirii intre cei doi agenti, s-a reiterat de catre partea romana solicitarea ca partea ucraineana sa transmita cat mai curand posibil un raspuns clarificator cu privire la informatiile aparute in presa referitoare la eventuala procedura de acordare de catre partea ucraineana a unor concesiuni pentru exploatare in zona de delimitare, se mai arata in comunicat.

MAE roman precizeaza ca au fost abordate chestiuni procedurale referitoare la termenul de depunere a documentelor corespunzand procedurii scrise in fata Curtii: memoriul, respectiv contra-memoriul. Potrivit estimarilor Bucurestiului, procesul declansat de Romania ar putea dura aproximativ patru ani si ar costa circa un milion de euro. Daca pe parcursul procesului Ucraina demonstreaza ca pe Insula Serpilor traiesc oameni si exista viata economica, Ucraina are castig de cauza, apreciaza intr-un comentariu postul de radio Europa Libera. Specialisti in politica si drept international din afara aparatului de stat studiaza insa posibilitatea de a elimina complet pretentiile Ucrainei printr-o formula mai indrazneata a Romaniei: revendicarea Insulei Serpilor. (D.E.)

«« inapoi  |