«« inapoi  |

Ucraina crede ca ar castiga procesul cu Romania
Ana Dinescu (Ziua, 10/01/2003)

Ambasadorul Kievului la Bucuresti si-a explicat demisia din diplomatie

Ucraina crede ca ar castiga procesul cu Romania


-- Romanii bucovineni ar avea "toate drepturile"


Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Anton Buteiko, a organizat ieri o conferinta de presa pentru a face, pe de o parte, un ultim bilant bucurestean al relatiilor romano-ucrainene, si, intr-o sectiune "neoficiala", a explica motivele demisiei sale din functia de ambasador. Saptamana trecuta, el si-a trimis demisia la Kiev in semn de protest fata de aderarea tarii sale, impreuna cu Rusia, Kazahstan si Belarus la un Spatiu Economic Unit (SEU), structurat pe principiile pietei unice europene. In conferinta de ieri, Buteiko, fost consilier al presedintelui Kucima, a considerat drept inacceptabila ideea unui asemenea proiect, ce vine in contradictie cu "aspiratiile europene" ale Ucrainei. El a criticat si pozitia UE, care a plasat tara sa doar ca "granita estica" a Uniunii.

Buteiko a subliniat ieri ca problemele privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive pot fi solutionate bilateral, fara interventia Curtii Internationale de la Haga. El a precizat insa ca daca diferendul va ajunge la Haga - dupa cum a sugerat Romania, "interesele Ucrainei vor fi pastrate in mod optim", sugerand ca ar castiga eventualul proces. Pozitia Ucrainei este foarte solida si se bazeaza pe prevederile Conventiei ONU privind dreptul marii, sustine Buteiko.

Insula Serpilor are statut de insula, iar Ucraina are, indiscutabil, dreptul la platoul continental si zona economica din jurul insulei, crede Buteiko. Insula este propice pentru activitate umana si deja locuiesc acolo ofiteri ucraineni cu familiile lor, s-a construit un bloc de locuinte, cantina, oficiu postal, debarcader, exista chiar si animale domestice, a aratat oficialul ucrainean.

Buteiko a sustinut ca romanilor din Ucraina le-ar fi respectate "toate drepturile", in conformitate cu normele internationale: in 94 de scoli din Cernauti si Transcaucazia "toate obiectele de studiu se fac in limba romana", copiii ar invata dupa manuale in limba romana publicate din fondurile statutului ucrainean; ar exista zece ziare in romana; ar fi 106 parohii ortodoxe cu oficiere in romana si alte adevaruri trunchiate.

Consiliul Europei il contrazice pe Buteiko

Buteiko n-a luat in seama faptul ca doar cu o zi in urma Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a considerat necesar sa continue monitorizarea Ucrainei pentru nerespectarea drepturilor omului, presei si a minoritatilor. APCE a adoptat luni o rezolutie care face posibila continuarea procesului de monitorizare a modului de indeplinire a angajamentelor asumate de Ucraina, in calitate de membru al acestui for, relateaza Radio Romania Actualitati, preluat de RADOR. "Amendamentele adoptate sunt legate de respectarea obligatiilor si angajamentelor Ucrainei la Consiliul Europei si vizeaza toata problematica minoritatilor nationale", a declarat deputatul Ionel Olteanu, membru al Comisiei pentru probleme juridice si drepturile omului al APCE. In primul rand, precizeaza el, "reaminteste Ucrainei un angajament inscris in avizul de aderare la Consiliul Europei privind aplicarea Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale si bineinteles punerea in aplicare a dispozitiilor acestei Conventii". Un alt amendament vizeaza faptul ca "autoritatile ucrainene sa asigure minoritatilor nationale, inclusiv celei romanesti, se intelege, conditiile cerute pentru promovarea culturii, istoriei, limbii si religiei specifice indeosebi pe baza accesului la invatamantul in limba materna a minoritatilor respective", a adaugat parlamentarul la forul european.

«« inapoi  |