«« inapoi  |

Romania respinge pretentiile Ucrainei de a considera Insula Serpilor locuibila
(Ziua, 09/01/2003)-- Arbitrajul Curtii de la Haga este "o optiune moderna, civilizata, normala", considera secretarul de stat in MAE Cristian Diaconescu


Insula Serpilor este o "excrescenta a platoului continental, deci nu poate avea relevanta juridica care sa indrituiasca stabilirea unei suprafete de mare teritoriala sau de zona economica exclusiva, implicit, partea romana sa fie privata de o suprafata corespunzatoare", a declarat secretarul de stat in MAE Cristian Diaconescu, citat de RADOR. Intr-un interviu acordat vinerea trecuta Radio Romania Actualitati, preluat de sursa citata, Diaconescu a precizat ca in conformitate cu Conventia privind dreptul marii - Conventia de la Montego Bay - "insulele care nu au posibilitati de viata proprii, deci pe care nu se poate dezvolta o forma de viata in mod normal, in conditii normale de trai, nu pot beneficia de mare teritoriala, platou continental sau zona economica, in conditiile si pe baza criteriilor aceleiasi conventii".

Partea ucraineana sustine, in cadrul discutiilor privind delimitarea platoului continental ca Insula Serpilor ar fi locuita si a pus la punct chiar un plan de "colonizare" a acesteia, pentru a demonstra ca acolo exista viata economica.

In ce priveste eventualitatea unui arbitraj al Curtii Internationale de Justitie de la Haga, daca nu se va ajunge la o intelegere romano-ucraineana pe tema impartirii platoului continental, oficialul MAE a spus ca aceasta varianta va fi aleasa daca va fi "epuizata" varianta bilaterala. Recursul la Haga reprezinta "optiuni civilizate, moderne, normale", a completat el. (D.E.)

«« inapoi  |