«« inapoi  |

Insula Serpilor la Ucraina
(Ziua, 20/06/2003)


-- Ministrul de Externe: "Contrar oricarei norme minime de drept international, realitatea politica de dupa '90 a consfintit aceasta insula la Ucraina"


Intr-un interviu acordat agentiei Amos News, ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a explicat situatia Insulei Serpilor si stadiul discutiilor romano-ucrainene privind delimitarea platoului continental.

"Din punct de vedere al apartenentei Insulei Serpilor la teritoriul ucrainean, indiferent de nedreptatea istorica ce s-a facut, dincolo de prevederile Tratatului de pace de la Paris, cand practic aceasta insula a fost atasata Uniunii Sovietice, contrar oricarei norme minime de drept international, realitatea politica de dupa '90 a consfintit aceasta insula la Ucraina", declarata Geoana. "Ca a fost drept, corect sau incorect este deja un subiect pe care il putem comenta, dar nu-l putem influenta. Ceea ce este important pentru noi este sa fim siguri ca statutul Insulei Serpilor, din punct de vedere al dreptului international si al consecintelor faptului ca aceasta insula este una fara viata economica proprie, asa cum si este cazul, va avea acest tip de impact asupra discutiei noastre privind platoul continental", apreciaza seful diplomatiei romane. "Nu problema jurisdictiei asupra Insulei, ci maniera in care aceasta va influenta asupra delimitarii apelor maritime a platoului continental este importanta", a aratat Geoana. "Iar aici este, de fapt, miezul discutiei noastre cu Ucraina: pe platoul continental", puncteaza el. "In propunerile ucrainene se pleaca de la premisa pe care noi o consideram falsa si care va fi greu de sustinut pe plan international ca aceasta insula ar avea viata economica proprie - nu este adevarat - in conditiile in care se va accepta realitatea, atunci evident ca pretentiile Ucrainei vizavi de platoul Insulei vor fi mai modeste, ceea ce ar fi de natura sa conduca la gasirea unui compromis acceptabil ambelor parti", a mai declarat Geoana.

Conditiile apelului la Curtea Internationala de la Haga

In ce priveste eventualitatea ca Romania sa apeleze la Curtea Internationala de la Haga in cazul in care nu se va ajunge la un acord cu Ucraina pe tema delimitarii platoului continental, Mircea Geoana afirma ca aceasta solutie este avuta in vedere "daca nu vom putea ajunge la nici un fel de compromis rezonabil, intr-un interval dat de timp". "Eu cred ca nu trebuie sa avem nici un fel de reticenta de a apela la instrumente moderne cum este apelarea la Curtea Internationala de Justitie de la Haga". "Cand este vorba de limitarea zonelor maritime, jurisprudenta Curtii este abundenta, acopera cazuri dintre cele mai diferite; de exemplu, in schimbul de scrisori dintre ministrii de Externe roman si ucrainean din 1997 - ca anexa la Tratatul de baza este prevazut, in mod explicit, aceasta posibilitate - evident nu s-a reusit in guvernarea 1996-2000 sa se respecte termenul de doi ani care fusese autoimpus pentru rezolvarea acestor probleme, iata ca a trebuit sa o facem noi; un prim pas a fost facut prin tratatul de frontiera, al doilea pas este cel cu platoul continental, deci in acel schimb de scrisori intre Adrian Severin si omologul sau ucrainean este in mod expres stipulat sa apelam la jurisdictia Curtii de la Haga", a explicat seful diplomatiei de la Bucuresti in interviul citat. In scrisorile celor doi ministri, subliniaza el, sunt prevazute doua situatii: "daca se va dovedi reaua credinta a unei parti - ceea ce in mod real este extrem de greu de dovedit; iar in al doilea rand, daca se va putea apela in mod unilateral daca exista conditii reunite. Conditia reunita este sa avem o granita pe uscat si pe Dunare, deci din acest moment calea arbitrajului international este deschisa, este valabila pentru ambele parti". "Repet, noi speram ca acest lucru sa fie rezolvat in plan bilateral, asa ar fi firesc si normal, dar apelarea eventuala la Curtea de Justitie nu ar fi un lucru neobisnuit si nu cred ca ar reprezenta nici un semn negativ in calitatea relatiilor bilaterale", considera Geoana.

Abordand discutiile care vor avea loc luna viitoare la Moscova, cu ocazia semnarii Tratatului cu Rusia, ministrul de Externe spune ca "este vorba de incheierea unei pagini complicate a relatiei noastre bilaterale, nu numai in ultimii 13 ani, ci, practic, de mai bine de doua secole". Intalnirea dintre Iliescu si Putin reprezinta "un semnal de descatusare a relatiei noastre cu Federatia Rusa", a mai spus el. (D.E.)«« inapoi  |