«« inapoi  |

Cazul "Insula Serpilor" ar putea merge la Haga
(Ziua, 17/07/2003)

Ministrii de Externe ai Romaniei si Ucrainei semneaza astazi, alaturi de Iliescu si Kucima, Tratatul privind frontiera


-- "Negociem de sase ani si va trebui sa ne oprim"


Ministrii de Externe ai Romaniei si Ucrainei semneaza astazi cu ocazia vizitei de lucru a presedintelui Ion Iliescu la Cernauti, Tratatul privind regimul frontierei de stat intre cele doua tari, care a fost parafat, vineri, la Kiev, informeaza Biroul de presa al Administratiei prezidentiale.

Iliescu si Kucima vor avea o runda de convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri in plenul delegatiilor oficiale. Ministrii de Externe din cele doua tari vor semna Tratatul privind regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina, in prezenta presedintilor Ion Iliescu si Leonid Kucima. Iliescu va avea apoi o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Ucraina, informeaza sursa citata.

Tratatul privind regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina a fost parafat, vineri, la Kiev, de secretarii de stat in Ministerele de Externe din cele doua tari, dupa finalizarea negocierilor intre echipele de experti. Secretarul de Stat in MAE roman, Cristian Diaconescu, a declarat pentru Mediafax ca prin parafarea acestui tratat s-au depasit dificultatile care au existat intre Romania si Ucraina in ceea ce priveste regimul frontierei de stat. El a precizat ca este vorba de un document tehnic, care priveste in special modalitatile de stabilire a frontierei de stat si cadrul juridic in acest domeniu, continand masuri si prevederi moderne si europene.

Cristian Diaconescu a precizat ca in ceea ce priveste stabilirea efectiva a frontierei, in special pe Bratul Chilia al Dunarii, o comisie mixta romano-ucraineana va face o verificare pe teren in urma careia va fi incheiat un proces verbal privind o noua demarcatie acolo unde este cazul. Este vorba de o posibila trasare a frontierei in zona apelor celor mai adanci in cazul in care pe parcursul timpului s-au produs modificari naturale in urma schimbarilor din zona Deltei Dunarii.

Situatia insulei Serpilor si a regimului de delimitare a zonelor economice exclusive fac obiectul Acordului cu privire la delimitarea spatiilor maritime ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. In cazul acesta, negocierile dureaza de sase ani, partea romana neexcluzand posibilitatea de a apela la Curtea Internationala de la Haga. Secretarul de stat Cristian Diaconescu a declarat ieri pentru ZIUA ca atat Tratatul bilateral, cat si Tratatul care va fi semnat astazi faciliteaza recursul la o terta parte pentru gasirea unei solutii juridice, in acest caz, Curtea de la Haga. "Discutiile privind Acordul de delimitare dureaza de sase ani. La un moment dat va trebui sa ne oprim", a afirmat Diaconescu. Ucraina nu realizeaza prospectiuni geologice in insula, ci ar face unele investitii civile pentru a demonstra ca aceasta este locuita si, prin urmare, ar avea dreptul la platoul continental. (D.E.)

«« inapoi  |