«« inapoi  |

Romania respinge noua diversiune a Ucrainei pe tema frontierei
(Ziua, 14/11/2002)

Kievul incearca cu orice pret sa ne puna bete-n roate la NATO


-- Autoritatile ucrainene au inventat o presupusa stagnare a negocierilor din cauza romanilor * In fapt, urmasii mai mici ai URSS nu mai au ce negocia * Presedintele Iliescu a declarat, la intoarcerea de la Kiev si doar la cateva minute dupa aterizarea aeronavei prezidentiale, ca este dispus sa mergem la Haga


Cu o saptamana inainte de summitul NATO de la Praga, Ucraina lanseaza o noua diversiune de proportii la adresa Romaniei, in incercarea de a influenta negativ accesul nostru in Alianta Nord-Atlantica. Cu ocazia ultimei runde de negocieri pe tema delimitarii frontierei - a 13-a - incheiate luni la Kiev, partea ucraineana a acuzat Romania ca "ar impinge intr-un impas negocierile" privind frontiera. Mai mult, autoritatile ucrainene s-au plans deja la Washington si la Kiev pe tema "lipsei de cooperare a partii romane care are revendicari teritoriale". Inaintea cat si dupa desfasurarea negocierilor, in presa ucraineana au aparut numeroase articole diriguite de MAE ucrainean, care puneau sub semnul intrebarii primirea noastra in NATO, tocmai pe motivul lipsei unui acord frontalier intre cele doua tari. Ieri, Bucurestii au raspuns acestei noi provocari a autoritatilor ucrainene. (D.E)

Bucurestii replica la acuzatiile Ucrainei

"Caracterul inviolabil al frontierei de stat dintre Romania si Ucraina a fost stabilit prin tratatul politic de baza si Acordul conex din 2 iunie 1997, care stabilesc cadrul in care se desfasoara procesul de negociere asupra tratatului privind regimul frontierei de stat si Acordului de delimitare a spatiilor maritime ale celor doua state in Marea Neagra", se arata intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe, remis ieri redactiei.

"In cursul dialogului bilateral romano-ucrainean la nivel de presedinti, prim-ministri si ministri ai Afacerilor Externe, precum si in cursul celor 13 runde de negocieri desfasurate pana in prezent, s-a reafirmat clar determinarea partii romane privind respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, inclusiv in ceea ce priveste frontiera de stat existenta intre cele doua tari", precizeaza textul citat.

Acum doua zile, la scurt timp dupa incheierea negocierilor de la Kiev, ministerul ucrainean de Externe sustinea ca: "Delegatia romana continua sa avanseze propuneri (...) care nu sunt compatibile cu acordul de cooperare si buna vecinatate semnat intre Romania si Ucraina, in anul 1997". In replica, Bucurestii resping acuzatiile Kievului privind un "asa-zis diferend teritorial referitor la Insula Serpilor", mentionand ca "in cadrul rundei de la Kiev, partea ucraineana nu a dorit sa se angajeze in discutii de fond privind delimitarea platoului continental si a zonei economice".

Rigiditate la Kiev

Tratatul de prietenie romano-ucrainean semnat in 1997, a lasat in suspans trei probleme: frontiera fluviala dintre cele doua state, delimitarea platoului continental al Marii Negre si statutul Insulei Serpilor din Marea Neagra. Negocierile pe aceasta tema au avut loc pana acum in 13 runde, completate de multiple consultari pe aceasta tema la diverse nivele, cu ocazia intalnirilor bilaterale. De asemenea, Romania a propus Ucrainei mai multe formule de cooperare transfrontaliera sau parteneriate strategice, ceea ce nu a avansat mersul negocierilor.

Sovieticii au stabilit dupa bunul plac senalul navigabil

In prezent, Tratatul privind delimitarea frontierei de stat este finalizat in proportie de 60%. Geografic, aceasta coboara din nord pana la bratele Dunarii. Aici, frontiera nu coincide cu senalul navigabil, fiind nevoie de o negociere. In 1948, cand a fost trasata frontiera cu Uniunea Sovietica, rusii au stabilit, dupa bunul plac o baliza la bratul Murusa, care nu are iesire la mare, iar aceasta situatie a fost preluata automat de Ucraina, ca succesor al URSS. O buna bucata din Delta nou creata prin aluviuni se pierde astfel la ucraineni amenintand in curand sa creeze chiar si alte noi coordonate privind frontiera maritima. In cazul Insulei Serpilor, partea ucraineana refuza orice formula de negociere inaintata de partea romana privind o eventuala exploatare in comun a resurselor.

Urmatoarea runda ar urma sa aiba loc la Bucuresti, peste trei saptamani. In luna septembrie a acestui an, Romania si Ucraina s-au angajat sa ajunga la un acord frontalier pana in iunie 2003. Recent, presedintele Ion Iliescu a precizat ca in cazul in care formulele de negociere vor esua, Romania este decisa sa ceara consultare in acest litigiu la Curtea de la Haga. (A.D)

«« inapoi  |