«« inapoi  |

Petrolul din zona Insulei Serpilor - deja concesionat lantului de firme Sterling (Canada) - Melrose (Edinburgh), via Midia Resources Romania?
(HotNews.ro, 03/02/2009)

Parteneri Sterling in Romania: Rompetrol si Grup Servicii Petroliere
de Manuela Preoteasa, Ionut Baias HotNews.ro
Marţi, 3 februarie 2009, 23:41 Actualitate | Esenţial

operatiuni Sterling in Romania si in Marea Neagra
Foto: Sterling Resources Printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu (Hotarare nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, ce are un capital social de doar 200 de lei. Bilantul pe 2007 al acestei firme arata ca nu are angajati iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare si nu are administratori cenzori persoane juridice. Precizam ca este vorba despre doua areale care nu fac parte din zona aflata pana marti in litigiu cu Ucraina.

Anexele Hotararii de Guvern amintite sunt secrete.

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa comenteze informatia spunand ca nu cunoaste detalii despre clauzele secrete ale acelei HG si ca mai multe informatii vor trebui sa dea acum actualii guvernanti.

Mihai Gherman, director general adjunct al ANRM, a sustinut la Realitatea TV ca fostul premier nu a incheiat un contract nou de concesiune cu cei de la Sterling Resources ci doar a validat un act aditional care consfintea un contract incheiat cu cativa ani inainte. (Hotararea nr. 1446 din 12/11/2008 privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia)

Sterling Resources, proprietarul Sterling Resources Limited UK, este o companie listata la Toronto Stock Exchange, cu o capitalizare bursiera de aproximativ 224 milioane de dolari. Compania canadiana are, prin intermediul unor societati off-shore, drepturi de exploatare a unor campuri petroliere si gazeifere din Marea Britanie, Franta si Romania.

UPDATE 1 HotNews.ro a verificat asociatii Midia Resouces SRL [vezi mai jos datele din registrul comertului], infiintata in 2007: 100% Sterling Resources Ltd Canada, Calgary, Alberta, 1450 Adresa :736 - 6th Avenue. Sterling Resources este o companie internationala de energie, cotata la bursa - link.

Sterling Resources are concesionat un camp in sud-vestul Romaniei (zona Olteniei) si in Marea Neagra (vezi harta de mai sus) - potrivit site-ului propriu - vezi aici detaliile. Redam cateva puncte esentiale din prezentarea in limba engleza despre operartiunile din Marea Neagra.

UPDATE 2: Potrivit unui comunicat de arhiva al companiei, Sterling are un partenriat cu Rompetrol, pentru analiza datelor geologico-tehnice. Sterling a mai incheiat in Romania un contract si cu Grupul de Servicii Petroliere, controlat de omul de afaceri Gabriel Valentin Comanescu, aflat pe o pozitie de top in clasamentele miliardarilor din Romania. Contractul vizeazaservicii de foraj in zona Marii Negre.

UPDATE 3: (miercuri, 4 februarie 2008): Precizari Rompetrol (comunicat de presa)

In perioada octombrie 2007 - iunie 2008, Rompetrol a asigurat, prin Upstream - Divizia de foraj si servicii la sonda si Rompetrol Well Services, servicii de cimentare si "mudlogging" (masuratori in timpul forajului) pentru perimetrul Midia, concesionat de Midia Resources.
Grupul Rompetrol, prin Upstream - Divizia de foraj si servicii la sonda si Rompetrol Well Services, a incheiat in mai 2005 cu Sterling Resources o serie de contracte comerciale pentru realizarea unor servicii de cimentare si "mudlogging" (masuratori in timpul forajului) in perimetrul Craiova Sud. Aceste contracte s-au finalizat in iulie 2006.
Tinem sa mentionam ca Grupul Rompetrol nu si-a exprimat pana in prezent interesul pentru concesionarea sau stabilirea unor parteneriate privind exploatarea viitoarelor perimetre din Marea Neagra.

Sterling Resources, firma care a primit in concesiune Insula Serpilor
Foto: Sterling Resources


Sterling - offshore Romania
In late 2006 Sterling completed an arrangement with Talisman Energy Ltd. to acquire its 80% interest in the Black Sea blocks X111 Pelican and XV Midia. As a result Sterling increased its interest from 20% to 100% and operates the block. [Talisman a fost filiala canadiana a British Petroleum, devenita in 1992 independenta -wikipedia.org n.r.]

The blocks cover 1.1 million acres and are comprised of the Pelican Block XIII to the north and the Midia Block XV to the south. These blocks contain several mapped prospects as well as the Doina and Ana gas discoveries in the southern Midia block.

Following its corporate strategy, Sterling farmed out 35% of its interest in both blocks to two companies reducing its interest to 65%.

In late December 2007 Sterling drilled the Ana-1 (formerly Doina Sister) well and encountered gas. The well tested at stabilized rates up to 19.2 mmscf/d from perforations over a 29 meter interval. As with the discovery well on the neighboring Doina well, the test results do not reflect the full production for a development well due to the limitations of the testing equipment. The well is now suspended for possible future re-entry.
Sterling in cifre: venit net 1 milion de dolari in trimestrul al treilea din 2008, comparatv cu o pierdere de 600.000 de dolari in acelasi semestru, 2007. Se pare ca implicarea in proiectele din Romania a schimbat norocul companiei. Detalii cifre - pe site-ul canadian CNV


Sterling Resources este prezenta in Romania prin Off-shore-ul britanic din anul 2000, cand a primit concesiunea perimetrului E III-7 Craiova (1,5 milioane de acrii).

Spre sfarsitul anului 2006 Sterling a incheiat un acord cu Talisman Energy ltd. in vedeara cumpararii a 80% din perimetrele de la Marea Neagra.

Perimetrele acopera 1,1 mil acri si sunt compuse din Blocul XIII Pelican spre nord si blocul XV Midia spre sud (ex: perimetrul de gaze Doina si Ana)

O alta stire interesanta anunta un parteneriat intre Sterling si o companie energetica din Edinburgh, Melrose Resources. Sursa: agentia canadiana de stiri CNW, pe 5 decembrie 2008:

Sterling Resources Ltd. (TSX-V:SLG) ("Sterling" or the "Company") is pleased to announce that it has signed a Heads of Agreement with Melrose Resources plc ("Melrose") relating to the Pelican XIII and Midia XV Blocks located in the Black Sea, offshore Romania. In exchange for a cash consideration and a carry on future investment, Melrose will acquire a 32.5% working interest in the Pelican XIII and Midia XV Blocks.
Melrose will make a cash contribution of US $24-million for reimbursement of past costs in two tranches - se arata pe site-ul CNW.


Melrose Resources este o firma petroliera cu sediul in Edinburgh, UK, care a fost infiintata in anii 1990 si listata pe London Stock Exchange in 1999, potrivit site-ului propiu.
Site-ul Melrose Resources http://www.melroseresources.com/


HotNews.ro a cautat date despre firma in Registrul Comertului

MIDIA RESOURCES SRL

Judet :Municipiul Bucuresti, Localitate :BUCURESTI SECTORUL 1
Numar de ordine in Registrul Comertului sub nr. J40/4623/2007 din 7.3.2007
Stare firma :
- functiune
- certificat de inmatriculare preschimbat
Durata societatii: nelimitata.
Sediu :STR. ANDREI MURESANU nr. 11-13 ap. 2 sector 1
Cod unic de inregistrare :21288144
Telefon :0212313256
Fax :
Data ultimei inregistrari la RC :19-01-2009


Date despre capitalul social
Capital social subscris (total RON) :200.00
din care :
- 200.00 RON;
Capital varsat (total RON):200.00
din care :
- 200.00 RON
Numar parti sociale: 20. Valoarea unei parti sociale: 10.00 RON.

Participare straina la capital
din care :
- 200.00 RON
Obiecte de activitate declarate:
- principale:
0620 - Extractia gazelor naturale
Date despre asociati:
Nu are asociati persoane fizice
- persoane juridice
1) Denumire :STERLING RESOURCES LTD
Domiciliu :CANADA
Localitate :Calgary, Alberta, 1450
Adresa :736 - 6th Avenue
Total aport :200.00 RON
Nr. total actiuni / parti sociale :20
Procent beneficii si pierderi :100 %
Nu are asociati tip lista

Date despre administratori / lichidatori / cenzori
1) Nume: STEPHEN JAMES BIRRELL
Domiciliu :MAREA BRITANIE
Localitate: 9 Queens Grove
Adresa: Hazlehead Aberdeen
Locul nasterii:Glasgow, Marea Britanie
Data numirii: 15-02-2007
Data expirarii mandatului: 15-02-2011
Nu are administratori / cenzori persoane juridice


Ce prevede Hotararea nr. 1446 din 12/11/2008

Publicat in Monitorul Oficial nr. 780 din 21/11/2008 privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 31 alin. (3) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,


Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.


Art. 1. - Se aproba Actul aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar, prevazuta in anexa*) care face parte integranta din prezenta hotarare.
___________
*)Anexa nu se publica, fiind clasificata potrivit legii.


Art. 2. - Actul aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, aprobat potrivit art. 1, intra in vigoare la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
(sursa: http://www.legestart.ro)

«« inapoi  |