«« inapoi  |

Ucraina retrage armata din Insula Serpilor
Radu Tudor (Ziua, 29/04/2002)-- La prima vedere operatiunea ucrainenilor pare o manevra bine venita * Totusi, Ucraina joaca la cacealma * Miza este de fapt o masiva investitie economica, pentru exploatarea unor importante zacaminte de hidrocarburi


Dupa tragedia din 11 septembrie 2001 din SUA, importanta strategica a Marii Negre, ca punte de legatura intre Orient si Occident, a crescut considerabil. Tarile riverane au devenit brusc mult mai interesante pentru SUA. In Romania, Bulgaria si Georgia, trupele americane au debarcat pentru operatiuni importante. Unul dintre cele mai solide argumente pentru integrarea Romaniei in NATO este expunerea de peste 200 de kilometri la Marea Neagra si facilitatile civile si militare din Dobrogea.

In acest context, Ucraina a facut o miscare surprinzatoare, ce poate parea favorabila Romaniei. Dar retragerea unei companii de trupe anti-aeriene prevesteste o ofensiva economica a Ucrainei pe Insula Serpilor.

Titeiul este in zona romaneasca

Evgheni Marciuk, secretarul Consiliului Securitatii si Apararii din Ucraina, a declarat, vineri, ca, in urma unei decizii politice, de pe Insula Serpilor vor fi retrase toate dispozitivele militare si trupele aferente. Ucraina are in momentul de fata o companie de artilerie anti-aeriana pe Insula Serpilor. Trupele de graniceri vor ramane in continuare pe insula.

Intentia Guvernului de la Kiev este sa investeasca sume importante pentru infrastructura si dezvoltarea economica a Insulei Serpilor. In acelasi timp, Ucraina doreste sa-si delimiteze frontiera maritima cu Rusia, dar se pare ca autoritatile de la Moscova nu se grabesc deloc in acest sens. In urma cu doi ani, compania britanica JKX Oil & Gas Plc a anuntat ca societatea Cernomorneftegaz, cu care colaboreaza in cadrul societatii mixte Crimean Petroleum Company (CPC), a descoperit zacaminte importante de hidrocarburi, exploatabile din punct de vedere comercial, in Marea Neagra, in zona Insulei Serpilor. Zona face inca obiectul unei dispute teritoriale intre Romania si Ucraina. Autoritatile romane s-au sesizat la vremea respectiva in legatura cu o declaratie care, conform agentiei de presa Interfax-Ucraina, a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa de catre inginerul-sef al Cernomorneftegaz. Acesta vorbea despre efectuarea de forari la adancimea de 4000 de metri, "la 40 de kilometri sud de Insula Serpilor", unde, conform specialistilor ucraineni, s-ar afla importante zacaminte de titei. "In urma analizarii pe harta, de catre expertii romani, a pozitionarii punctului de exploatare respectiv, s-a ajuns la concluzia ca acesta se afla situat in partea de nord a zonei contigue a Romaniei, la circa 12 kilometri est de marea teritoriala, incalcandu-se, astfel, principiul care guverneaza negocierile romano-ucrainene pe tema delimitarii spatiilor maritime, aflate in curs, potrivit carora cele doua parti se vor abtine de la exploatarea resurselor minerale ale zonei de delimitat, pana la finalizarea negocierilor", se preciza la acea data in comunicatul Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit unor surse militare, radarul de fabricatie sovietica amplasat de Armata Ucraineana pe Insula Serpilor bate pana pe tarmul nordic al Africii. Ukrtelecom, compania de telefonie fixa a Ucrainei, urmeaza sa construiasca pe insula un centru de telecomunicatii, cu facilitati si pentru dezvoltarea telefoniei mobile.

Istoric

Insula Serpilor a facut parte din soclul continental al Dobrogei. Este situata la est de gurile Dunarii, in Marea Neagra, in dreptul orasului-port Sulina, la o distanta de 44,814 km de uscat. Localizarea sa: 30 grade, 14 minute, 41 secunde longitudine estica si 45 grade, 15 minute, 53 secunde latitudine nordica. Are o suprafata de 17 hectare si o circumferinta de 1973 m, cu o forma neregulata. Lungimea insulei, de la nord la sud, este de 440 m, iar pe directia sud-vest, de 662 m. Adancimea marii, in jurul insulei, este cuprinsa intre 4-25 m.

Tratatul de la Paris din 1947 stabilea ca frontierele Romaniei cu URSS sunt cele fixate in 1940 (deci, Insula Serpilor apartinea tot Romaniei). Ulterior, la 4 februarie 1948 s-a incheiat Tratatul de prietenie, colaborare si asistenta mutuala romano-sovietic, prilej cu care s-a stabilit ca partile sa procedeze la fixarea frontierelor (delimitarea si demarcarea acestora). In acest sens, la aceeasi data, a fost semnat Protocolul referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, document semnat de dr. Petru Groza si Veaceslav Molotov.

La demarcarea pe teren a frontierelor, mergandu-se pe talvegul bratului Chilia, la un moment dat s-a luat drept curs al bratului o portiune ce prelungea linia frontierei la sud de Insula Serpilor, un canal, iar in procesul-verbal de descriere a traseului s-a mentionat trecerea acesteia la fosta URSS. Discutiile ulterioare, la nivel inalt, au scos in evidenta intentia fostei URSS de a lua Romaniei Insula Serpilor in vederea folosirii ei in scopuri strategico-militare in zona, ca punct de supraveghere.

La 23 mai 1948, se incheie un proces-verbal semnat de N.P. Sutov, prim-secretar la Ambasada URSS din Bucuresti si Eduard Mezincescu, ministru plenipotentiar, prin care se consemneaza ca "Insula Serpilor a fost inapoiata URSS de catre R.P. Romania si incadrata in teritoriul URSS". Prin acest proces-verbal, semnat chiar pe insula, se inapoia URSS un teritoriu care nu-i apartinuse niciodata.

«« inapoi  |