«« inapoi  |

Guvernul ucrainean da unda verde forarilor in Insula Serpilor
(Ziua, 21/11/2008)

Executivul ucrainean a aprobat in sedinta din 13 noiembrie un proiect de exploatare a zacamantului de gaze Odesa de pe platoul continental, anunta publicatia online "Segodnia". Cu toate ca acesta este doar un proiect de lucru, cu scop orientativ, oficialii ucraineni sustin ca in jurul insulei din Marea Neagra pot fi montate mai multe sonde de foraj. O alta hotarare a Executivului de la Kiev a fost facuta publica, miercuri, de ministrul de Externe ucrainean, Arseni Iateniuk, care a anuntat eliminarea vizelor pentru romani si bulgari, relateaza BTA.

Zacamantul de gaze pe care ucrainenii doresc sa inceapa sa-l exploateze se afla la o distanta de doar 50 km est de Insula Serpilor, iar, pana la sfarsitul anului viitor, Kievul spera sa extraga un volum de cel putin 1 miliard de metri cubi de gaz natural. Pentru acest proiect ambitios, Guvernul ucrainean intentioneaza sa cheltuiasca in jur de 117 milioane euro. In context, publicatia "Segodnia" aminteste ca, in apele din jurul Insulei Serpilor, productia de gaze a fost continuu franata din cauza "pretentiilor teritoriale" avansate de Romania, care considera aceasta bucata de uscat nu o insula, ci o stanca, iar pe acest considerent doreste si delimitarea platoului continental, apreciind ca zacamintele de gaze de aici ii apartin. Litigiul cu privire la delimitarea platoului continental al Insulei Serpilor si a zonelor economice exclusive se afla dealtfel in prezent in atentia Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Daca sondele de foraj vor incepe sa lucreze intr-un viitor apropiat, o parte din profiturile obtinute din extractia de gaze va umple bugetul regiunii Odesa, precizeaza "Segodnia".

O alta hotarare a Executivului de la Kiev a fost facuta publica, miercuri, de ministrul de Externe ucrainean, Arseni Iateniuk, care a anuntat eliminarea vizelor pentru romani si bulgari, relateaza BTA.


Desi este o masura corespunzatoare unui acord cu UE privitor la simplificarea regimului vizelor pentru Ucraina, ministrul ucrainean a declarat ca hotararea de guvern urmeaza sa intre in vigoare in acelasi timp cu acordul semnat la 18 iunie, dupa ce acesta va fi aprobat de Consiliul European.

Potrivit ageniei bulgare, decizia a fost comentata ca fiind luata tocmai dupa ce Bruxelles-ul a avertizat administratia de la Kiev ca acordul nu poate intra in vigoare decat dupa ce Ucraina va elimina vizele pentru cetatenii romani si bulgari.
A.O.«« inapoi  |