«« inapoi  |

Curtea de la Haga va pronunta verdictul in cazul Romania - Ucraina in data de 3 februarie
(Ziua, 02/01/2009)

Curtea de la Haga se va pronunta in data de 3 februarie in privinta delimitarii platoului continental de la Marea Neagra, in diferendumul care opune Romania Ucrainei.Pledoariile in procesul de la Haga s-au incheiat la sfarsitul lunii septembrie, ambele parti incercand sa-si argumenteze pozitia, pentru a obtine o decizie favorabila in ceea ce priveste delimitarea platoului continental al Marii Negre. Dupa ce "Libertatea" a scris, citand surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ca zona in disputa ar putea fi impartita in doua, intre Romania si Ucraina, MAE a dezmintit oficial acest lucru.

Romania a sesizat Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga in 16 septembrie 2004, in baza unei prevederi din Acordul Conex la Tratatul politic de baza dintre Romania si Ucraina din 1997, prevedere care este temeiul juridic al competentei CIJ de a solutiona diferendul cu aceasta tara.

Pretentiile Romaniei la Haga


Echipa Romaniei la Haga, condusa de Bogdan Aurescu, a incercat sa demonstreze, de-a lungul procesului de la CIJ, ca metoda propusa de tara noastra pentru delimitarea platoului este cea echitabila, in concordanta cu procedurile CIJ, si ca Insula Serpilor nu ar trebui sa fie reper relevant in acest proces.
Romania a incercat in primul rand sa argumenteze in fata judecatorilor de la Haga ca Ucraina accepta doar "formal si aparent" metoda de delimitare maritima a Curtii, iar modul de aplicare sugerat de Kiev distorsioneaza vadit principiile si regulile de drept ale jurisprudentei CIJ, relateaza NewsIn.

Insula Serpilor nu poate fi considerata, din punctul de vedere al Romaniei, un punct geografic relevant pe coasta ucraineana, nefiind nimic altceva decat o stanca. Astfel, formatiunii nu ar trebui sa i se acorde decat un minim efect juridic, adica o mare teritoriala de numai 12 mile marine.

Pentru a sustine aceasta teza, echipa Romaniei a proiectat imagini dintr-un satelit al
care demonstreaza ca Insula Serpilor nu este integrata in coasta ucraineana. Argumentele Romaniei au fost sprijinite nu doar cu imaginile din satelit, ci si cu o schita privind centrele populate de pe coasta ucraineana a Marii Negre inclusa chiar de Ucraina in documentele scrise depuse la CIJ in acest proces. Pe schita, Insula Serpilor nu este deloc reprezentata, ceea ce indica implicit ca nici Ucraina nu o considera relevanta si nici populata.

Solutia propusa de Romania pentru delimitare consta intr-o linie care porneste de la ultimul punct al frontierei maritime dintre cele doua state urmand arcul de cerc de 12 mile marine din jurul Insulei Serpilor pana la un punct aflat la est de aceasta formatiune maritima, apoi pe linia de echidistanta intre coastele relevante adiacente ale celor doua state, pana la punctul unde linia de echidistanta se transforma intr-o linie mediana intre coastele relevante opuse ale Romaniei si Ucrainei, apoi spre sud pe aceasta linie mediana.

Viziunea Ucrainei
Ucraina a incercat sa convinga Curtea, de-a lungul celor patru ani de proces, ca lungimea tarmului sau la Marea Neagra, de trei ori mai intins decat cel romanesc, justifica o delimitare in favoarea sa, mai ales ca Insula Seprilor este o formatiune naturala care are efect juridic.

Echipa Ucrainei, in frunte cu agentul sau Volodimir Vasilenko, a insistat asupra faptului ca Ucraina domina din punct de vedere geografic zona disputata: "Configuratia geografica este un fapt dat, iar statele cu coaste mai mari ar trebui tratate diferit de cele cu coaste mai mici", declara Rodman Bundy, unul dintre expertii internationali ai echipei ucrainene.

Al doilea argument invocat de Ucraina a fost importanta Insulei Serpilor, ca formatiune naturala, si necesitatea ca instanta de la Haga sa ia decizia de delimitare a platoului in functie de aceasta. Ucraina a mai argumentat, in fata celor 15 judecatori ai Curtii Internationale de Justitie, ca Romania incearca "sa accentueze importanta Insulei Serpilor in solutionarea procesului, distragand atentia de la alte elemente importante precum lungimea coastei ucrainene" la Marea Neagra. Pe de alta parte, metoda CIJ sustinuta de Romania realizeaza o delimitare maritima bazata numai pe coastele relevante, nu pe lungimea totala a coastelor.

Solutia Ucrainei se bazeaza pe o delimitare intre coasta meridionala de numai 300 de metri a Insulei Serpilor, pentru trasarea in prima faza a delimitarii a liniei provizorii de echidistanta. Aceasta ar urma, potrivit viziunii ucrainene, sa fie ajustata prin translatare catre coasta romana pentru a tine cont de o asa-numita "disparitate marcata", in favoarea sa, a raportului lungimii coastelor celor doua state.

Metodele folosite de Curtea Internationala de Justitie pentru delimitarile maritime

Regulile de delimitare pe care CIJ le-a folosit in mod consecvent in hotararile pe care le-a dat pana acum constau intr-o metoda preponderent de tip matematic/geometric. Aceasta metoda pleaca de la contextul geografic dat (obiectiv) al regiunii in care se face delimitarea (se au in vedere configuratia si pozitia coastelor maritime ale celor doua state, inclusiv relatia dintre coaste, eventuala prezenta a unor circumstante geografice aparte, cum este prezenta unor insule, peninsule, delte, golfuri, dimensiunile marii sau bazinului de mare unde se face delimitarea etc.), luandu-se in considerare si modul in care este stabilita frontiera de stat (terestra, fluviala, intre apele teritoriale, daca o astfel de frontiera este deja convenita) intre cele doua state.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga este organul principal judiciar al ONU (unicul organ judiciar dintre cele sase organe principale ale ONU), avand cea mai larga expertiza si cea mai mare autoritate in ceea ce priveste solutionarea diferendelor internationale pe cale jurisdictionala.

Pana in prezent, CIJ a pronuntat 99 de solutii ale unor diferende (hotarari in cazuri contencioase). Verdictul pe care Romania si Ucraina il asteapta marti este cel de-al 100-lea pe care il da aceasta instanta.
Alina OLTEANU/Ciprian STOLERU«« inapoi  |