«« inapoi  |

Am invins la Haga. Cum impartim potul?
(Ziua, 03/02/2009)

Decizia Curtii (PDF, 2701 kB) Descarca »
Harta (PDF, 72 kB) Descarca »
-- Curtea Internationala de Justitie a dat castig de cauza Romaniei in procesul cu Ucraina si ne-a atribuit 12 milioane de tone de petrol si 70 de miliarde de metri cubi de gaz * Guvernul va elabora o strategie de scoatere la licitatie internationala a aurului negru cazut din cer

Romania a obtinut in fata Curtii Internationale de Justitie recunoasterea drepturilor sale legitime asupra platoului continental al Marii Negre. CIJ a respins incercarile masinii de propaganda ucrainene de transformare a stancii din Marea Neagra intr-o insula cu viata economica proprie. Romania va scoate la licitatie publica noile perimetre de exploatare a resurselor energetice din zona economica exclusiva. In paralel cu demersurile juridice, ziarul ZIUA a fost principalul promotor al drepturilor legitime ale Romaniei in mediul public.
Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu a declarat ieri la Haga, ca decizia Curtii in cazul procesului cu Ucraina acorda Romaniei 9700 de kilometri patrati de zona economica exclusiva si platou continental, reprezentand 79,34% din totalul suprafetei in disputa. "De asemenea, in aceasta zona sunt estimate a fi, prin linia trasata de Curte, aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 12 milioane de tone de petrol", a adaugat Aurescu. Conform acestuia, decizia este "o solutie avantajoasa pentru Romania, care a sustinut permanent o metoda de delimitare conforma cu dreptul international si, evident, o solutie echitabila care este avantajoasa si pentru Ucraina".

4 ani, 4 luni si 18 zile

Viitorul secretar de Stat in MAE, Bogdan Aurescu, a mai declarat ca aceasta hotarare reprezinta "finalul unui diferend complicat care a presupus de mai bine de 40 de ani, de cand a luat nastere, negocieri cu Uniunea Sovietica de 20 de ani, sase ani si 34 de runde de negocieri cu Ucraina si 4 ani, 4 luni si 18 zile care se implinesc astazi de confruntare juridica in fata CIJ". "Sentinta pronuntata astazi de catre Curte, care este prima intr-un caz contencios inter-statal in care este implicata Romania si, in acelasi timp, cea de-a 100-a hotarare a CIJ, este o hotarare definitiva, executorie si direct aplicabila imediat, nefiind necesare demersuri pe plan intern de punere in executare sau demersuri la nivelul relatiilor dintre cele doua state", a spus Aurescu.

Stanca de izbeliste

CIJ a apreciat in sentinta pronuntata ca Insula Serpilor nu impune o ajustare a liniei de echidistanta provizorie si nu ar trebui sa aiba efect in delimitare, altul decat al celor 12 mile marine de mare teritoriala prevazute prin acordul partilor. CIJ a tratat problema Insulei Serpilor in zona de delimitare la capitolul "Circumstante relevante", reamintind ca, asa cum indica jurisprudenta sa, exista cazuri in care instanta poate stabili sa nu ia in calcul insule foarte mici sau poate decide sa nu acorde acestora potential deplin pentru a beneficia de zone maritime, in cazul in care o astfel de abordare ar avea un efect disproportionat in ceea ce priveste stabilirea unei linii de delimitare. "Data fiind configuratia geografica si, in contextul delimitarii cu Romania, orice drepturi care ar fi acordate Insulei Serpilor la platou continental si zona economica exclusiva nu s-ar putea extinde dincolo de cele generate de principala linie de coasta a Ucrainei ca urmare a limitei sudice a zonei de delimitare, asa cum a fost ea identificata de Curte", se arata in hotararea CIJ.

"Curtea conchide ca, in contextul acestui caz, Insula Serpilor nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra delimitarii, altul in afara celui care decurge din rolul arcului de 12 mile nautice din marea sa teritoriala", a mai apreciat CIJ. Astfel, Curtea a concluzionat ca "prezenta Insulei Serpilor nu impune o ajustare a liniei de echidistanta provizorie", aproband pozitia Romaniei

Tristete la Kiev

Oficialitatile ucrainene s-au aratat retinute in declaratii, dupa razboiul mediatic declarat Romaniei in saptamanile anterioarei deciziei finale a CIJ. Conform secretarului de presa al MAE de la Kiev, Vasil Kirilici, CIJ a conferit oficial Insulei Serpilor statut de insula. La randul sau, ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Markian Kulik, a declarat intr-un interviu televizat, ca Romania si Ucraina pot incepe sa considere zona din Marea Neagra aflata pana in prezent in litigiu drept o zona de cooperare. "Exista interes din partea companiilor ucrainiene. Sunt sigur ca vom vedea parteneriate intre companiile ucrainene si romanesti" a adaugat el la scurt timp dupa pronuntarea hotararii CIJ.

Bucurie la Bucuresti

Presedintele roman Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala in Ungaria, a declarat, ieri, la Gyula, unde s-a intalnit cu romanii din zona, ca decizia Curtii Internationale de Justitie in disputa cu Ucraina privind delimitarea platoului continental da dreptate Romaniei si a apreciat ca sentinta este un mare succes al Ministerului de Externe. La randul sau, Executivul de la Bucuresti a declarat
ca hotararea CIJ permite Romaniei sa inceapa demersurile pentru exploatarea directa a resurselor de hidrocarburi din zona, iar Guvernul va elabora o strategie in vederea acestei exploatari.

Gigantii petrolului suna in Romania

Dreptul de exploatare a celor 12 milioane tone titei si a celor 70 miliarde metri cubi de gaze castigat in instanta de Romania a trezit interesul marilor corporatii energetice internationale, anunta Reuters. Printre acestea se numara giganti ca Total, Royal Dutch Shell, BP dar si concerne locale precum OMV.

Exploatarea hidrocarburilor se va face in urma unei licitatii publice a anuntat directorul general adjunct in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Mihai German. Primul pas dupa decizia de la Haga va fi delimitarea suprafetei care va reveni Romaniei din zona de delimitat in perimetre de cate 1000 de kilometri patrati fiecare, care vor fi scoase la licitatie internationala. Procedurile si operatiunile petroliere necesar a fi efectuate pana la punerea efectiva in exploatare a unui nou zacamant pot dura cativa ani. Mihai German a mai spus, la sfarsitul saptamanii trecute, ca in cazul in care decizia de la Haga va fi favorabila Romaniei, Midia Resources SRL va deveni al treilea producator de gaze naturale, dupa Petrom si Romgaz, cu o productie estimata la un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an si o cota de piata de circa 10%. Midia Resources SRL este reprezentanta in Romania a grupului canadian Sterling Resources. Recent, inainte de pronuntarea sentintei de la Haga, pentru suprafata de platou continental si zona economica exclusiva care va reveni Romaniei in urma deciziei CIJ, ANRM anunta ca se vor delimita perime¬tre de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, care vor fi concesionate prin apel public de oferta, in conformitate cu prevederile Legii petrolului nr. 238/2004.

Pagina realizata de Mihai ISAC si Maadalin NECSUTU«« inapoi  |