«« inapoi  |

Ucraina sustine ca n-a intervenit artificial pe Insula Serpilor
(Ziua, 13/09/2008)

Diferendul Romaniei cu Ucraina privind Insula Serpilor intra in faza finala si se apropie de deznodamant. In ultima zi a pledoariei orale sustinute de Ucraina in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, avocatii Kievului au acuzat Romania de abordarea problemei in mod "distorsionat". Echipa Ucrainei a incercat pe parcursul pledoariilor sa demonstreze ca Insula Serpilor este locuibila, fara ca Guvernul de la Kiev sa faca vreun efort de amenajare artificiala.

In plus, a fost contestata linia de delimitare prezentata de partea romana. Avocatii Ucrainei au mai incercat sa confere insulei statul de punct strategic vital pentru asigurarea securitatii in zona. La Haga vor urma saptamana viitoare, pe 15 si 16 septembrie, a doua runda de pledoarii si concluziile Roma­niei cu privire la solutia sa de delimitare, iar in perioada 18-19 septembrie - a doua runda de pledoarii si concluziile Ucrainei.Loretta Malintoppi, membra a Baroului de la Roma si reprezentanta a Ucrainei la procesul de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra cu Romania, a contestat, ieri, argumentele prezentate de echipa Romaniei, in sensul ca Insula Serpilor este o stanca ce nu poate fi locuita si nu poate avea viata economica, potrivit Agerpres.

Avocata italiana a afirmat ca, potrivit dreptului international, dimensiunile nu conteaza si Insula Serpilor ramane o insula. Ea a subliniat ca Ucraina nu a facut nimic pentru a modifica in vreun fel caracterul Insulei Serpilor si a respins, de asemenea, afirmatiile Romaniei privind un abuz de drept.Kievul contesta linia de delimitareLa randul sau, Jean Pierre Quenedec, profesor emerit de drept international la Universitatea din Paris si reprezentant al Ucrainei la procesul de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) pentru stabilirea spatiilor maritime in Marea Neagra cu Romania, a explicat modul in care ar trebui trasata linia de delimitare, in viziunea ucraineana, si a reiterat criticile fata de pozitia Romaniei in sensul ca Insula Serpilor nu poate fi considerata un punct geografic relevant de pe coasta ucraineana pentru trasarea acestei linii.

"Insula Serpilor nu este izolata si situata in larg, departe de coasta ucraineana, si trebuie luata in considerare la trasarea liniei de delimitare", a subliniat profesorul francez, adaugand, intre altele, ironic ca, probabil, Romania a gresit cand a calculat distanta cu transformarea milelor marine in kilometri. Rodman Bundy, membru al Baroului din New York si reprezentant al Ucrainei pentru delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra cu Romania, a rezumat, ieri, pozitia Ucrainei in ce priveste modul de trasare a liniei de delimitare, care sa tina cont atat de lungimea coastelor sale, cat si de Insula Serpilor. Ucraina considera ca intreaga sa coasta este relevanta pentru delimitare si aplica aceleasi principii si tarmului romanesc, fata de care raportul de lungime este de 3.7/1, a notat Bundy. El a invocat totodata faptul ca Ucraina are interese de securitate in zona.

Reamintim ca, in pledoariile sustinute saptamana trecuta, Romania a afimat ca Ucraina a incercat sa amenajeze artificial formatiunea Insula Serpilor cu scopul de a-si imbunatati pozitia juridica la CIJ si a indicat ca activitatile Kievului de pe Insula Serpilor ar putea fi incluse in categoria abuzului de drept. Pe de alta parte, comunistii din Rada Suprema de la Kiev au acuzat, ieri, pozitia ambigua a presedintelui Viktor Iuscenko in ceea ce priveste "pretentiile teritoriale" asupra Insulei Serpilor din partea Romaniei si au amenintat cu declansarea proce­durii de destituire a acestuia."Abordarea Romaniei distorsioneaza lucrurile" - Loretta Malintoppi, avocata Ucrainei
Mihai ISAC, Madalin NECSUTU«« inapoi  |