«« inapoi  |

Ucraina la Haga: Romania incearca sa "redeseneze" geografia
(Ziua, 09/09/2008)

Marti, in prima zi de pledoarii ale Ucrainei la Curtea Intenationala de Justitie de la Haga (CIJ), avocatul si consilierul acesteia Rodman Bundy a afirmat ca propunerea de solutie a Romaniei "redeseneaza" geografia, mentionand ca aceasta propunere tine cont, de pilda, de digul Sulina, care este o constructie artificiala, ignorand in schimb Insula Serpilor. Linia de coasta a Ucrainei, a mai aratat Bundy, este mult mai lunga decat cea a Romaniei si exista argumente juridice pentru a se tine cont de acest lucru la trasarea liniei de delimitare a spatiilor maritime ale celor doua tari la Marea Neagra.

Rodman Bundy, avocat la Curtea de Apel din Paris si membru al Baroului din New York, a subliniat totodata ca, potrivit dreptului international si legii marii, toate insulele, indiferent de marimea lor, au mare teritoriala si sunt relevante pentru trasarea liniei de baza in vederea delimitarii spatiilor maritime intre state. In concluzie, a afirmat el, si Insula Serpilor trebuie luata in considerare in aceasta delimitare. In continuare, Sir Michael Wood, membru al Comisiei pentru drept international a ONU, a precizat ca Ucraina considera ca documente relevante pentru acest caz tratatul de baza dintre Romania si Ucraina din 1997 si tratatul privind regimul frontierei de stat, din 2003. El a atras insa atentia ca, din 1949 - cand a fost incheiat primul proces verbal dintre Romania si URSS privind Insula Serpilor - au avut loc numeroase evolutii in dreptul international, notiuni ca platou continental si zona economica exclusiva fiind de data mai recenta. O serie de consideratii privind dreptul aplicabil in acest caz au fost facute marti si de Pierre Queneudec, profesor emerit de drept international la Universitatea din Paris.

Motivand ca nici echipa Romaniei nu a facut declaratii pentru presa ucraineana, agentul Ucrainei la Haga, Volodimir Vasilenko, care a deschis prima zi a pleodariei ucrainiene, s-a abtinut sa faca declaratii pentru presa romaneasca. Potrivit Agerpres, el s-a limitat sa afirme ca nu doreste sa critice Romania, ci doar sa sustina cauza Ucrainei. Intr-adevar, Vasilenko a tinut sa sublinieze la CIJ ca relatiile dintre cele doua tari sunt constructive si ca litigiile trebuie rezolvate pe cale amiabila. Vasilenko a dat asigurari ca tara sa respecta dreptul international si regulile Curtii de la Haga si ca intentioneaza sa demonstreze, in pledoariile sale, caracterul echitabil al propunerii ucrainene de delimitare a frontierei maritime, care respecta testul proportionalitatii, consacrat de jurisprudenta internationala.

Dupa incheierea primului tur de pledoarii ucrainene, care continua pana vineri inclusiv, la Haga vor urma, in zilele de 15 si 16 septembrie, a doua runda de pledoarii si concluziile Romaniei cu privire la solutia sa de delimitare, iar in perioada 18-19 septembrie - a doua runda de pledoarii si concluziile Ucrainei. Judecatorii CIJ vor trebuie apoi sa anunte o decizie in interval de trei pana la sase luni de la incheierea audierilor. Hotararea CIJ este definitiva, irevocabila si executorie.
Alina OLTEANU

«« inapoi  |