«« inapoi  |

Ucraina sustine ca Insula Serpilor are un rol central in delimitarea maritima
(Ziua, 11/09/2008)

Ucraina a argumentat, in cea de a treia zi a pledoariilor sale, ca Insula Serpilor ar trebui sa fie luata in considerare ca punct de baza in trasarea liniei de delimitare in Marea Neagra, deci, practic, sa fie considerata "tarm" al Ucrainei si sa extinda cu mult zona care ar reveni acestei tari.
"Insule mici, precum Insula Serpilor, au avut efecte juridice in delimitarile maritime precedente, chiar daca nu intotdeauna efect deplin. Fiecare caz de delimitare maritima este unic si fiecare trebuie analizat in contextul geografic dat. O data demonstrat ca Insula Serpilor are o linie de baza, aceasta linie trebuie sa ofere puncte de baza relevante in delimitare", a declarat joi Rodman Bundy, expertul echipei ce reprezinta Ucraina la Haga, relateaza RealitateaTV.

In ceea ce priveste argumentul Romaniei ca exista harti din timpul Razboiului Rece care descriu frontiera ucraineana de-a lungul arcului de 12 mile in jurul Insulei Serpilor, Ucraina a invocat "motive de securitate".

"Ar fi putut exista multe motive pentru a desena in asemenea fel. Insula Serpilor este o insula proeminenta in Marea Neagra, iar hartile erau facute pentru navigatie - pentru vase si submarine. Hartile sunt realizate in timpul Razboiului Rece, astfel ca puteau sa fie motive de securitate pentru care acel semn de frontiera sa fie pus acolo. Insula Serpilor avea o valoare strategica in acea perioada", a justificat Michael Wood, reprezentant al Ucrainei la Haga.

Ucraina a argumentat, in plus, ca hartile folosite de Romania, care traseaza o frontiera in jurul Insulei Serpilor nu reprezinta o recunoastere de catre Ucraina a acestei delimitari "deoarece cartografii nu sunt juristi si nu inteleg semnificatia a ceea ce deseneaza".
"Romania da o importanta prea mare simbolurilor care sunt trecute pe harta", a conchis Wood, adaugand ca documentele folosite in acest sens de Romania in proces nu sunt relevante pentru delimitarea maritima.
Z.O.

«« inapoi  |