«« inapoi  |

Expertii ucraineni il acuza pe presedintele Iuscenko ca a mizat pe o carte gresita in cazul Insulei Serpilor
(Ziua, 10/09/2008)

Kievul perdant la Haga
Analistii politici de la Kiev se arata sceptici in privinta sanselor de reusita ale Ucrainei in procesul intentat de Romania la Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive la Marea Neagra dintre cele doua tari.
Politologul ucrainean Andrei Ermolaev il acuza pe presedintele Viktor Iuscenko (foto) de faptul ca "pastreaza o tacere suspecta" si ca acesta stie deja ca Ucraina lupta la Haga intr-o batalie pierduta din start in fata argumentatiei sustinute de reprezentantul Bucurestilor, Bogdan Aurescu si echipa sa de juristi experti.

Diplomatia ucraineana, sub conducerea presedintelui Viktor Iuscenko, a "predat" practic Insula Serpilor Romaniei, tara membra a NATO", a declarat ieri agentiei ruse de presa Novai Reghion politologul ucrainean Andrei Ermolaev, citat de Agerpres. "Conflictul cu Romania legat de platoul continental al Insulei Serpilor ar trebui sa le fie de invatatura oamenilor politici ucraineni. NATO, sub a carei umbrela vrem sa intram, ne restrange pasnic teritoriul, care - in opinia expertilor - ar contine importante rezerve de petrol si gaze naturale", a afirmat Ermolaev, referindu-se la zaca¬mintele estimate de specialisti la 100 de milioane de tone de titei si 100 de miliarde de metri cubi de gaze ce s-ar afla in platoul continental din jurul Insulei Serpilor.

Acorduri revizuite pasnic

"Ceea ce se petrece astazi la Curtea Internationala de Justitie de la Haga nu este altceva decat revizuirea nemilitara a acordurilor de la Yalta si a principiilor de la Helsinki (...)presedintele Viktor Iuscenko si Ministerul de Externe al Ucrainei pastreaza o tacere suspecta, deoarece stiu bine ca au pierdut acest razboi diplomatic cu Romania", a apreciat politologul ucrainean, in opinia caruia "diplomatia de la Kiev, care cunostea bine problema, a pierdut dinainte in contenciosul cu Bucurestiul in problema delimitarii platoului continental in Marea Neagra, intrucat nu a reusit sa indentifice intr-o maniera corespunzatoare argumentele necesare impotriva partii romane".

Agentul Ucrainei la CIJ, Volodimir Vasilenko, a declarat ieri, in deschiderea pledoariilor ucrainene in procesul cu Romania privind delimitarea frontierei maritime, ca relatiile dintre cele doua tari sunt unele constructive, iar, in pofida "istoriei complicate" a acestei frontiere, litigiile trebuie rezolvate pe cale pasnica. Vasilenko a dat asigurari ca tara sa respecta dreptul international si regulile CIJ, iar prezenta ei, in premiera, in fata instantei ONU este urmarea unui acord intre cele doua parti. El a subliniat ca actualul proces se refera la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive (ZEE n.r.) si nu este vorba de revendicari teritoriale. Agentul ucrainean a insistat ca nu a existat un acord privind delimita¬rea platoului si a ZEE intre fosta URSS si Romania, nici in ceea ce priveste Insula Serpilor. El a adaugat ca "incercarea Romaniei de a se concentra doar pe Insula Serpilor reflecta disconfortul Romaniei fata de disparitatea dintre lungimea coastei sale si cea ucraineana. "Este o realitate geografica faptul ca linia de coasta a Ucrainei este mult mai lunga decat cea a Romaniei si exista argu¬mente juridice pentru a se tine cont de acest lucru la trasarea liniei de delimitare a spatiilor maritime ale celor doua tari la Marea Neagra, a afirmat la randul sau avocatul si consilierul Ucrainei, Rodman Bundy. Sir Michael Wood, membru al Comisiei pentru drept international al ONU, a precizat ca Ucraina considera ca documente relevante pentru acest caz tratatul de baza dintre Romania si Ucraina din 1997 si tratatul privind regimul frontierei de stat, din 2003.
Madalin NECSUTU«« inapoi  |