«« inapoi  |

Kievul linseaza mediatic Romania
(Ziua, 09/09/2008)

-- Azi incepe la Curtea Internationala de Justitie de la Haga prima runda de pledoarii ale delegatiei ucrainene in procesul privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra, relateaza ziarul ucrainean Segodnia. Mass-media si clasa politica de la Kiev au declansat un razboi mediatic impotriva Romaniei. Bucurestiul este acuzat ca vrea sa anexeze "teritorii istorice ale Ucrainei". Extremistii din fosta republica sovietica ameninta cu proteste in cazul unei decizii a CIJ favorabile Romaniei.
Delegatia ucraineana incepe azi prezentarea, timp de 4 zile, contraargumentelor sale la pledoaria partii romane de saptamana trecuta, in cadrul fazei orale a procesului de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, relateaza cotidianul ucrainean Gazeta po Kievski. Echipa ucraineana este condusa de Volodimir Vasilenko, actualul agent al Ucrainei pentru procesul de la Haga, coagentii sai fiind viceministrul de externe Oleksandr Kupcisin, iar celalalt, Volodimir Krohmal, director pentru probleme juridice si tratate in MAE de la Kiev. Kievul a desemnat drept judecator ad-hoc pe Bernard Oxman, profesor de drept Universitatea din Miami si vicepresedinte al Societatii Americane de Drept International. In finalul pledoariei partii ucrainene, CIJ urmeaza sa decida daca Insula Serpilor este o stanca sau o formatiune maritima propice vietii umane si activitatilor economice independente. "Este greu de crezut ca membrilor completului de judecata al CIJ li se va intoarce limba sa spuna ca formatiunea maritima plata, pe care se afla zeci de cladiri administrative si de locuit, un far si doua debarcadere - unul mic, altul mai mare - si chiar un muzeu - ar fi o stanca si nu o insula", precizeaza surse oficiale ucrainene, citate de publicatie. Ucraina nu-si poate permite sa exploateze zacamintele din platoul continental din jurul Insulei Serpilor, avand nevoie de investitii de cel putin circa 100 milioane de dolari pentru astfel de activitati, a declarat directorul executiv al companiei ucrainene "Cernomornefetegaz", Igor Franciuk.

Acuzati pentru pasapoarte

Conform Gazeta po Kievski, verdictul ce urmeaza a fi pronuntat de CIJ va avea nu doar o valoare strict juridica, ci si una politica. "In contextul recentelor evenimente din Georgia, se va actualiza problema raporturilor dintre Ucraina si Romania, aceasta din urma eliberand de mai multi ani pasapoarte romanesti pentru locuitorii satelor ucrainene de granita, in conditiile in care legislatia ucraineana interzice dubla cetatenie", relateaza cotidianul. La randul sau, Oxana Bilozir, deputat din partea blocului proprezidential Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, a declarat ca "acordarea in masa de pasapoarte rusesti si romanesti reprezinta in esenta calea directa catre o posibila anexare a teritoriului Ucrainei de catre alte state". "Ca urmare a acestor evenimente, noi nu putem sa toleram o situatie similara in Ucraina", a subliniat deputata, sesizand reprezentantii Consiliului Europei ca Bucurestiul elibereaza pasapoarte romanesti cetatenilor Ucrainei, mai ales celor din regiunea Cernauti, precum si celor din sudul regiunii Odesa. Anterior, deputatul Iuri Boiko, lider al formatiunii rusofone "Partidul Regiunilor", citat de RIA-Novosti, a denuntat pretentiile teritoriale ale Romaniei fata de Ucraina in sudul Basarabiei si in Bucovina de Nord.

Baza SUA in Ucraina sau Georgia

SUA si-ar putea amplasa o baza navala permanenta in Georgia sau Ucraina, in pofida clauzelor Conventiei de la Montreux (1936) care interzice stationarea, mai mult de trei saptamani in Marea Neagra, a navelor militare apartinand tarilor neriverane, relateaza saptamanalul ucrainean "2000". Conform expertilor citati, "un stat oarecare din zona Marii Negre, de exemplu Georgia, cumpara cateva vase militare americane care isi stabilesc baza in porturile georgiene Poti si Batumi si navigheaza sub pavilionul Georgiei, insa comandamentul lor si echipajele se subordoneaza direct Pentagonului".
Mihai ISAC«« inapoi  |