«« inapoi  |

Asaltul Ucrainei la Haga
(Ziua, 08/09/2008)

-- Kievul prezinta stanca din Marea Neagra drept un succes al politicii de colonizare post - sovietica
Ucraina declanseaza maine la Curtea Internationala de Justitie de la Haga ofensiva juridica impotriva Romaniei pentru acapararea resurselor energetice din zona disputata. Autoritatile de la Kiev falsifica istoria pentru a facilita anexarea definitiva a platoului continental din Marea Neagra. Nationalistii din fosta republica sovietica ameninta cu ample proteste de strada in cazul unei decizii favorabile Romaniei.Conform Suplicii inaintate de regimul de la Kiev Curtii Internationale de Justitie de la Haga in data de 7 iulie 2007, Ucraina acuza Romania ca a prezentat in Replica inaintata CIJ in decembrie 2006, "schite simple" in loc de harti detaliate, "descoperite" intamplator de partea romana. Expertii ucraineni contesta o parte importanta a hartilor anexate documentatiei romanesti inaintate CIJ, inclusiv harta 134, considerandu-le "eronate". Kievul mai protesteaza fata de folosirea de catre Bucuresti a unor harti vechi, fara valoare juridica.

Tot in documentatia inaintata de fosta republica sovietica sunt contestate argumentele delegatiei romane privind Procesele Verbale din 1949, 1961, 1063 si 1974, considerand ca ele sunt acorduri internationale obligatorii pentru Parti, fara insa ca ele sa stabileasca limitele platoului continental sau al Zonelor Economice Exclusive. "Misiunea Comisiei comune sovieto-romane care a incheiat Procesul Verbal din 1949 nu includea delimitarea sectorului maritim al granitei", se mai arata in Suplica ucraineana. "Termenii actuali ai Proceselor Verbale relevante, subliniaza doar ca granita este situata la o anumita distanta (nespecificata) de arcul Insulei Serpilor" precizeaza partea ucraineana. Romania mai este acuzata ca a incercat sa excluda "portiuni insemnate din coasta maritima a Ucrainei" din procesul de stabilire a limitelor maritime. Kievul mai contesta in termeni duri folosirea de catre Romania a peninsulei Sahalin si a digului de la Sulina ca punct de referinta pentru calcularea distantelor, considerand ca Bucurestiul foloseste standarde duble atunci cand se refera la Insula Serpilor.

Stanca metropola

Conform documentatiei ucrainene "dimensiunile Insulei Serpilor sunt semnificative. Conform hartei topografice anexate Suplicii, insula are 615 metri in lungime si 560 de metri in latime, cu o inaltime intre 37 si 41 de metri, si o circumferinta totala de aproximativ 2, 3 kilometri". "Conform fotogra­fiilor anexate Contra-Memoriului, in ambele parti ale capului din nord-estul Insulei exista golfuri ce permit acostarea vaselor. Un complex ce permite acostarea regulata a vaselor a fost construit in 2005, primind in mod regulat vase" se mai arata in Suplica ucraineana. "Importanta istorica a Insulei Serpilor nu poate fi negata. Insula a fost insemnata pe harti din cele mai vechi timpuri de numerosi cartografi asa cum se poate vedea din hartile reproduse in Atlasul atasat Memoriului Romaniei. Dupa cum s-a demonstrat in Contra-Memoriul Ucrainei, si ilustrat de publicatia Descriptio Romaniae, inaintat Curtii de catre Romania, semnificatia religioasa a Insulei este reflectata in literatura si poezia greaca antica" mai adauga Suplica Kievului.

Anterior, Guvernul ucrainean a lansat mai multe proiecte economice costisitoare menite sa demonstreze CIJ ca stanca este locuibila si are viata economica proprie. Localitatea de pe stanca, Satul Alb, infiintata recent de Legislativul ucrainean, apare in statisticile oficiale ucrainene cu una din cele mai ridicate rate de de crestere economica din fosta republica sovietica, in pofida lipsei unei populatii stabile.
Mihai ISAC

«« inapoi  |