«« inapoi  |

Incepe procesul "Insula Serpilor"
(Ziua, 09/02/2008)

-- Azi incep la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, pledoariile orale in procesul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental in Marea Negra. Miza este reprezentata de imensele resurse energetice din subsolul maritim adiacent Insulei Serpilor. Liderii regimului post-sovietic de la Kiev sunt convinsi de victorie.


Insula Serpilor a fost mostenita de Ucraina de la URSS, care a preluat-o de la Romania printr-un "proces verbal", transfer teritorial ilegal legiferat de abia in 1997, prin Tratatul romano-ucrainean. Ucraina este in continuare membra a succesoarei URSS, Comunitatea Statelor Independente (CSI), in timp ce Romania este atat membra a NATO cat si a UE, ceea ce nu pare sa deranjeze puterea de la Kiev.

Incepand de azi, la Palatul Pacii din Haga, sediul Curtii Internationale de Justitie, se desfasoara faza orala a procesului care are drept obiectiv solutionarea problemei delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. "Aducand aceasta chestiune in fata CIJ, Romania doreste sa arate ca dreptul international reprezinta cel mai eficient mijloc de a rezolva astfel de litigii", a declarat Bogdan Aurescu, agentul guvernamental al Romaniei pe langa CIJ, facand referire la audierile prevazute sa se desfasoare in intervalul 2-19 septembrie. In opinia acestuia, problema care se pune pentru Romania "nu este sa castige in detrimentul Ucrainei, ci sa foloseasca argumentele juridice de care dispune pentru a obtine o suprafata pe cat de mare posibila din zona disputata" care se intinde pe mai mult de 12.000 km patrati. Potrivit lui Aurescu, CIJ ar urma sa se pronunte in "trei - sase luni" dupa incheierea audierilor pe 19 septembrie.

Miza energetica

"Miza acestui diferend este mai ales economica, aceasta zona adapostind zacaminte de hidro¬carburi de talie medie", a precizat Aurescu. Potrivit estimarilor expertilor romani, ar fi vorba de 100 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care poate asigura independenta energetica a Romaniei fata de gazul rus timp de douazeci de ani".
Astfel, Ucraina este in prezent al patrulea importator de gaz natural si al saselea stat con¬sumator din lume, consumul anual de gaz al fostului stat sovietic fiind de peste 80 de miliarde de metri cubi pe an.

Propaganda ucraineana

Insula Serpilor va ramane ucraineana, indiferent de decizia pe care o va lua Curtea Interna¬tionala de Justitie, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Nicolai Serdiuk, citat de Segodnia. Conform oficialului ucrainean, daca instanta de la Haga va lua o decizie in favoarea Romaniei, atunci Ucraina se va conforma acestei decizii. "Insa, oricare va fi situatia, acolo vor fi oameni, care se vor ocupa de stiinta, studierea geologiei si a landsaftului", a precizat guvernatorul ucrainean. "Indiferent de rezultatul disputei, insula va ramane a noastra. Oricare ar fi solutia, insula va fi a noastra, fie ca ea se va numi insula, fie ca ea se va numi stanca" a adaugat Serdiuk.
Totodata, presedintele comi¬tetului pentru politica externa din Rada Suprema a Ucrainei, Oleg Bilorus, a declarat ca "reiesind din logica sanatoasa, Insula Serpilor este o parte a teritoriului Ucrainei. Ea a fost in componenta fostei Uniuni Sovietice, inclusiv a fostei Republici Sovietice Socialiste Ucrainene. Curtea Internationala trebuie sa recunoasca status-quo-ul reiesind din principiile acordului de la Helsinki, privind inviolabilitatea frontierelor, integritatii teritoriale si suveranitatii statului ucrainean", a declarat Bilorus. "Curtea poate avea o alta interpretare, reiesind din alta istorie, alte termene si sa decida ca aceasta nu este insula, ci stanca", a adaugat Bilorus.
Mihai ISAC«« inapoi  |