«« inapoi  |

Diplomatia romana solicita ucrainenilor sa-si respecte angajamentele
(Ziua, 16/07/2001)

Ucraina foreaza in apropierea Insulei Serpilor


-- Operatiunile de forare au loc in zona maritima aflata in curs de delimitare * Kievul sustine ca nu a incalcat intelegerea


Ministerul Roman de Externe subliniaza, inca o data, intr-un comunicat oficial, ca Ucraina trebuie sa respecte intocmai principiul convenit de parti in intelegerile conexe Tratatului politic de baza, semnat in1997. Conform acestui principiu, pana la realizarea unei solutii de delimitare a platoului continental al Marii Negre, partile se vor abtine de la exploatarea resurselor minerale ale zonei de delimitat. In comunicatul diplomatiei de la Bucuresti, se precizeaza ca, la data de 9 iulie, partea ucraineana a transmis Ambasadei Romaniei la Kiev raspunsul la o Nota Verbala adresata, in urma cu trei saptamani, in legatura cu forarile din apropierea Insulei Serpilor. In Nota Verbala de raspuns, partea ucraineana a confirmat efectuarea, de catre firma "Cernomorneftegaz", in zona maritima aflata in proces de delimitare, a unor operatiuni de forare, in scop de explorare. Ucraina considera ca aceste operatiuni nu reprezinta o incalcare a principiului convenit de parti in intelegerile conexe Tratatului politic de baza.

Ministerul Roman al Afacerilor Externe a cerut Kievului clarificari asupra unei declaratii formulate, in luna mai, de inginerul-sef al companiei ucraniene de extractia gazelor "Cernomorneftegaz". In declaratia respectiva s-au prezentat unele date cu privire la cantitati de petrol si gaze naturale exploatate in ultima vreme de aceasta companie si realizarea unor operatiuni de forare intr-o zona aflata la 40 de km sud de Insula Serpilor.

Diplomatia romana precizeaza ca problemele legate de forarile efectuate de "Cernomorneftegaz" au fost abordate si in cadrul celei de-a noua runde de negocieri romano-ucrainene pentru finalizarea Tratatului privind regimul frontierei de stat si a Acordului de delimitare a spatiilor maritime ale celor doua tari, care a avut loc la Kiev, in perioada 10-11 iulie. Premierul Adrian Nastase a solicitat MAE sa ii prezinte "elemente noi referitoare la activitatea Ucrainei in apropierea Insulei Serpilor", pentru a analiza care este pozitia pe care Guvernul trebuie sa o adopte in acest caz. "Initial, cand am examinat aceasta problema, datele erau oarecum diferite.Vreau sa verificam acest aspect", a explicat Nastase.

Compania britanica JKX Oil & Gas Plc a anuntat, joia trecuta, ca societatea Cernomorneftegaz, cu care colaboreaza in cadrul societatii mixte Crimean Petroleum Company (CPC), a descoperit zacaminte de hidrocarburi, exploatabile din punct de vedere comercial, in Marea Neagra, in zona Insulei Serpilor. (D.E.)

«« inapoi  |