«« inapoi  |

Kievul baga Gazpromul in Marea Neagra
(Ziua, 07/07/2008)

-- Presedintele companiei publice ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, a propus, la sfarsitul saptamanii trecute, dezvoltarea in comun cu Gazprom a exploatarii platoului continental ucrainean din Marea Neagra, relateaza saptamanalul Zerkalo Nedeli.

Anterior, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a vizitat Insula Serpilor, apreciind pozitiv ritmul de dezvoltare a infrastructurii de pe stanca din Marea Neagra, supusa unui intensiv proces de colonizare umana de catre Kiev.

"Propun incheierea unui acord care sa prevada dezvoltarea in comun cu Gazprom a platoului continental ucrainean din Marea Neagra si un acord de dezvoltare comuna a campurilor gazifere de pe teritoriul Federatiei Ruse", a declarat Oleg Dubina intr-un interviu acordat saptamanalului ucrainean Zerkalo Nedeli. "Sa pastreze Gazprom petrolul din platoul continental, in termenii unui acord de partajare a productiei, iar noi am lua, in virtutea acestui acord, gazul extras in comun", a declarat seful Naftogaz. Declaratiile oficialului ucrainean vin pe fondul recentei vizite a presedintelui Viktor Iuscenko pe Insula Serpilor, acesta controland stadiul lucrarilor de amenajare umana de pe stanca. De asemenea, Ius­cenko a subliniat ca acest "colt de pamant ucrainean" este deosebit, intrucat "are o istorie veche, aici regasindu-se vestigii unicat ale civilizatiei antice". Platoul continental al Marii Negre are vaste resurse energetice care necesita investitii importante pentru a fi exploatate. Delimitarea acestuia face obiectul unei dispute legale intre Romania si Ucraina. (M.I.)

«« inapoi  |