«« inapoi  |

Basescu ademenit pe Insula Serpilor
(Ziua, 18/06/2008)

-- Administratia de la Kiev incearca sa puna capcane diplomatice Cotrocenilor
Autoritatile ucrainene si-au intensificat eforturile pentru atragerea presedintelui Traian Basescu pe Insula Serpilor. Palatul Cotroceni este asediat cu invitatii oficiale si neoficiale din partea interpusilor presedintelui Viktor Iuscenko, dar acestea au fost declinate pana acum cu diplomatie.

Surse din Administratia Prezidentiala au confirmat pentru ZIUA ca Basescu nu va calca prea curand pe stanca aflata si ca subiect al unui proces intre Romania si Ucraina, la Haga, pentru delimitarea spatiului maritim, bogat in zacaminte de gaze naturale inca neexploatate.
Scopul urmarit de statul vecin este simbolic si diplomatic totodata, practic ucrainenii dorind ca prin prezenta celui mai inalt reprezentant al Romaniei, Bucurestiul sa recunoasca oficial suveranitatea Kievului asupra Insulei preluate de URSS, in 1948, printr-un simplu proces verbal si ajuns in posesia Ucrainei dupa 1991.

Turism de 100 de dolari

In eforturile lor de colonizarea umana a "Insulei" Serpilor, ucrainenii au trecut la inaugurarea unor muzee istorice si rute turistice pe stanca din Marea Neagra. Sambata aceasta s-a inaugurat, de exemplu, noua ruta turistica "Odesa-Insula Serpilor", si desi vasul de croaziera "Krasnaia Strela" a fost plin cu oficiali in civil, primii turisti nu au putut pune piciorul pe Insula lui Achile, din cauza furtunii si a debarcaderului neoperational ce deserveste garnizoana militara de pe stanca, relateaza portalul ucrainean Segodnia. Conform mass-media ucrainene, guvernatorul regiunii Odessa, Nikolai Serdiuk, ajuns pe insula cu ajutorul unei barci cu motor, a deschis un "muzeu de istorie si arheologie", amenajat in insula, pe care l-au putut vedea doar oficialii care l-au insotit. Cursa ii va costa insa pe doritori 100 de dolari ceea ce este totusi destul de scump pentru nivelul de trai din Ucraina

Condamnata din nou pentru Bastroe

Actiunile propagandistice ale Kievului survin pe fondul sanctionarii dure de catre comunitatea internationala a fostei republici sovietice pentru neindeplinirea obligatiilor privind consultarea publica in cazul "canalului" Bastroe. Noua replica a comunitatii internationale vine pe fondul recentei condamnarii a Ucrainei prin decizia finala a celei de a IV-a Reuniuni a Partilor la Conventia de la Espoo, desfasurata luna trecuta la Bucuresti, si a intensificarii protestelor societatii civile fata de continuarea genocidului ecologic din Delta Dunarii. Statele din Conventia de la Aarhus, au decis saptamana trecuta ca Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile internationale ce ii revin conform acestei Conventii in ceea ce priveste canalul Bastroe. Conform unui comunicat al MAE de la Bucuresti, aceasta decizie a fost adoptata, prin consens, cu prilejul celei de-a treia Conferinte a Partilor, care a avut loc la Riga, in perioada 11-13 iunie 2008, problema Bastroe aflandu-se pe agenda reuniunii Statelor Parti la Conventia Aarhus, la punctul dedicat cazurilor de nerespectare a obligatiilor prevazute de Conventie. "Pornind de la faptul ca Ucraina continua sa isi incalce obligatiile internationale, statele au adoptat si un avertisment adresat Ucrainei, care va intra in vigoare in cazul in care, pana la data de 1 ianuarie 2009, Ucraina nu va intreprinde o serie de masuri menite sa asigure o implicare efectiva a publicului atat din Ucraina, cat si din statele afectate in luarea deciziilor referitoare la proiectul Bastroe", se mai arata in comunicatul MAE. Conform regulilor Conventiei, Statele Parti recurg la aceasta masura in cazuri exceptionale, in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale. De asemenea, statele au decis ca fosta republica sovietica trebuie sa informeze periodic in legatura cu fiecare pas intreprins pentru a se conforma acestor norme.
Mihai ISAC«« inapoi  |