«« inapoi  |

Petrolul din Insula Serpilor poate valora intre doua si patru miliarde de dolari
Doru Dragomir (Ziua, 14/07/2001)

Dedesubturile scandalului forarilor ucrainene in Marea Neagra


-- Dupa patru ani de la semnarea Tratatului bilateral romano-ucrainean, Kievul neaga orice drept al Romaniei asupra insulei


Problema Insulei Serpilor a fost puternic dezbatuta in ultimii 10 ani in mediile politice. Considerata un punct strategic, insula este disputata de Romania si Ucraina. Vecinii nostrii de la nord-est si-au facut o proasta traditie, inca de cand faceau parte din Uniunea Sovietica, din a practica pe scara larga rapturile teritoriale. Va prezentam in continuare cateva concluzii expuse de dr. Dominut Padureanu, lector universitar la Academia Navala "Mircea cel Batran", in legatura cu statutul juridic al Insulei Serpilor.

Cedarea Insulei Serpilor e un act ilicit

"Atat URSS cat si Federatia Rusa, au refuzat constant discutarea si clarificarea "problemei" Insulei Serpilor, stiind ca, potrivit dreptului international, aceasta apartine de jure Romaniei, chiar daca de facto era ocupata de catre ele; refuzul sovietic (rus) sistematic a fost unul calculat, la baza lui.

In lumina Tratatului de pace de la Paris, din 10 februarie, 1947 (ratificat de catre URSS, la 29 august 1947), Insula Serpilor apartinea Romaniei;

"Protocolul" Molotov-Groza, din 4 februarie 1948 - la mai putin de un an de la semnarea Tratatului - era un act nul ab initio, intrucat:

a) avea un caracter ilicit, URSS-ul vizand (unilateral) nu numai modificarea liniei frontierelor Romaniei, ci si a textului si prevederilor Tratatului de pace de la Paris; "protocolul" era un act contrar dreptului international imperativ, al carui concept de baza - ius cogene - are ca efect nulitatea intelegerilor internationale incompatibile cu normele sale;

b) era un act inegal, deci nul; modalitatea si contextul realizarii sale (constrangerile sovietice au fost decisive) vizau doar avantaje pentru URSS si dezavantaje pentru Romania;

c) procedurile standard in situatiile normale, firesti, aveau un traseu prestabilit: negocierea intelegerii in conditii de egalitate; ratificarea intelegerii - aspect de importanta esentiala! - care in cazul "protocolului" in discutie a lipsit; schimbul instrumentelor de ratificare, care nu a avut loc pentru ca acestea au lipsit, pe cale de consecinta potrivit normelor dreptului international "protocolul" nu a avut cum sa intre in vigoare, el neputand sa se bucure de recunoasterea internationala;

In anexa Tratatului romano-ucrainean se prevede rezolvarea disputei

Ca urmare, Insula Serpilor a fost detinuta ilegal de catre URSS si Federatia Rusa, fapt ce nu-i dadea acesteia din urma "dreptul" de a o ceda Ucrainei (asemanator felului in care a procedat Imperiul Otoman la San Stefano in anul 1878, fata de Imperiul tarist, in ambele situatii cedarea vizand acoperirea unor datorii ale primului fata de cel de-al doilea...!);

Pozitia Romaniei - prin glasul Parlamentului tarii - se regaseste in "Declaratia Parlamentului Romaniei privind Referendumul din Ucraina de la 1 decembrie 1991", adoptat la 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi;

In Anexa la tratatul bilateral romano-ucrainean, semnat la Neptun la data de 2 iunie 1997, se stipula ca in termen de doi ani, prin negocieri, partile vor cauta sa solutioneze statutul Insulei Serpilor. Rezultatul dupa patru ani: Ucraina neaga orice drept al Romaniei asupra Insulei, catalogand orice referire precisa a Bucurestiului la insula drept "pretentii teritoriale"!

"Statutul" insulei (care in caz extrem este de competenta Curtii Internationale de Justitie de la Haga) ne-a creat, ne creeaza si, cu certitudine, ne va mai crea mari probleme (in primul rand economice).

In ceea ce priveste marea, daca in trecut Insula Serpilor a avut o importanta mai mare militara (strategica) si mai mica economica, in prezent si in perspectiva, lucrurile stau invers.

Demilitarizarea insulei, un act imperativ

Insula Serpilor nu este indreptatita in nici un fel sa aiba ape teritoriale de 12 km, mai mari, in zona de confluenta, decat cele ale statului roman. Limita acestora va trebui repusa in discutie, negociata si modificata, situatia actuala fiind anormala. O mica insula are ape teritoriale mai mari ca ale unui stat.

Inainte de semnarea Tratatului cu Ucraina, Romania a intentionat sa ceara demilitarizarea insulei, ceea ce insemna ca ea nu putea beneficia de ape teritoriale. Atitudinea favorabila a Occidentului fata de Ucraina a facut ca aceasta sa refuze intr-un stil agresiv demilitarizarea (pe care, in ultimii ani, a accentuat-o!), ba mai mult, a declarat ca insula este locuita, fapt ce ar indreptati-o la ape teritoriale proprii.

Astazi, datorita litigiului latent cu Federatia Rusa, respectiv Ucraina, Romania nu are un platou continental recunoscut juridic de catre statele limitrofe, prin tratate bilaterale.

Insula Serpilor, un simplu accident de relief, nesemnificativa ca suprafata, situata pe platoul romanesc al Marii Negre, nu are si nu trebuie sa se ajunga sa aiba un platou continental propriu.

In Anexa la Tratatul cu Ucraina s-a stipulat ca in termen de doi ani (pana la 2 iunie 1999), prin negocieri bilaterale urma sa se solutioneze frontiera maritima si platoul continental al celor doua state in Marea Neagra.

Imediat dupa intrarea in posesia insulei, Ucraina a declarat grabit (asemanator modului cum a procedat fosta URSS, in cazul apelor teritoriale ale insulei) insula drept "zona de protectie naturala" pentru care vrea si 200 km platou continental.

Nici in ceea ce priveste trasarea granitei dintre Romania si Ucraina pe unul dintre bratele Dunarii (Chilia) nu s-a ajuns la un rezultat firesc, datorita intransigentei si refuzului ferm al partii ucrainene de a se aplica aici un prejudiciu de drept international. Ucraina minimalizeaza, cu perseverenta, importanta economica (dar si strategica) a Insulei Serpilor. Ambasadorul acestei tari la Bucuresti declara (1996) ca "nici noi, nici dumneavoastra nu ati descoperit comori".

Mari zacaminte descoperite in 1999

Intrucat cele mai mari zacaminte de petrol si gaze naturale se gasesc in zona platoului continental al Marii Negre, pe 18 ianuarie 1999, sonda de foraj "Pescarus" a descoperit un zacamant de petrol a carui valoare estimata ajunge la 2-4,5 miliarde USD.

Statutul actual al Insulei Serpilor face ca importante acumulari de minereuri grele, concretiuni feromanganoase si fosforitice, hidrocarburi si gaze naturale, campuri de alge si planton sa reprezinte potentiale avantaje pentru Ucraina si dezavantaje pentru Romania.

«« inapoi  |