«« inapoi  |

Ucraina ataca la doua capete
(Ziua, 04/09/2008)

"Insula Serpilor apartine Ucrainei si nici o instanta din lume nu pune deocamdata sub semnul intrebarii apartenenta ei teritoriala", a declarat Boris Tarasiuc, fostul ministru de Externe de la Kiev, citat de Realitatea.

"Este si motivul pentru care Ucraina are dreptul sa faca ce vrea pe Insula Serpilor" a adaugat Tarasiuc, unul din artizanii proiectului de colonizare fortata a stancii, al carei platou continental face obiectul unui proces la Curtea Internationala de Justitie. Tarasiuk a precizat, totusi, ca Ucraina va accepta verdictul Instantei de la Haga, indiferent care va fi acesta, sugerand totodata ca disputa ar putea fi rezolvata daca cele doua parti implicate ar da dovada de vointa politica. Afirmatiile contradictorii ale fostului ministru vin pe fondul unor recente declaratii ale presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, care a precizat, in cadrul unui interviu acordat publicatiei "EVZ", "ca cel mai oportun ar fi sa gasim cai de rezolvare a acestei probleme la nivel politic bilateral".

Demersurile succesive ale liderilor "portocalii" de la Kiev sunt in flagranta contradictie cu strategia autoritatilor ucrainene pentru a demonstra Instantei de la Haga statutul de zona locuita a stancii, cu scopul monopolizarii dreptului de exploatare a uriaselor zacaminte de hidrocarburi aflate in solul submarin. (Mihai ISAC)«« inapoi  |