«« inapoi  |

Ucraina contesta Curtea de la Haga
(Ziua, 05/09/2008)

-- Kievul respinge consecintele juridice ale acordurilor romano-sovietice, desi statul ucrainean este succesorul URSS

Autoritatile de la Kiev neaga competenta Curtii de la Haga in problema delimitarii platoului continental. In a 3-a zi a audierilor de la Haga, Romania a demonstrat caracterul juridic incontes¬tabil de stanca al formatiunii Insula Serpilor. Motivul disputei este reprezentat de imensele resurse energetice din platoul continental al Marii Negre.

"Romania nu va reitera in Replica sa erorile variate prezente in Contra-Memoriu ucrainean, care au fost deja detaliate in scrisoarea si atasamentul din 25 septembrie 2006, adresate Registrului", a aratat Bucurestiul in Replica din 19 decembrie 2006 catre Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
"Unul din punctele initiale de dezacord priveste competenta Curtii de a decide asupra unei granite maritime care sa delimiteze marea teritoriala a unei parti, o competenta pe care Ucraina o neaga", mai este aratat in documentatia partii romane. "Ucraina subliniaza ca granita maritima solicitata de Romania in primul sau segment (care coincide cu granita maritima deja stabilita conform intelegerii romano-sovietice din 1949) divide zona economica exclusiva si platoul continental al Romaniei de marea teritoriala a Ucrainei din jurul Insulei Serpilor. Deoarece, in opinia sa, limbajului paragrafului 4 (h) din Acordul aditional din 1997 permite Curtii sa decida doar asupra delimitarii dintre zona economica exclusiva si platoul continental al unei Parti si zona exclusiva economica si platoul continental al celeilalte Parti, Ucraina argumenteaza ca pentru a delimita granita maritima conform solicitarii Romaniei, Curtea si-ar depasi atributiile. In consecinta, se spune ca, in pofida faptului ca argumentele Romaniei in privinta intelegerilor romano-sovietice sunt corecte din punct de vedere juridic, Curtea nu poate da curs respectivelor acorduri. Cu alte cuvinte, conform Ucrainei, Curtea are jurisdictia pentru a decide in favoarea sa, dar nu si in favoarea Romaniei", subliniaza partea romana.

Amnezie sovietica

"In Contra-Memorialul sau, Ucraina pune sub semnul intrebarii necesitatea luarii in consideratie a celor cinci principii recunoscute de Parti prin Acordul Aditional din 1997. Totodata, in timp ce accepta validitatea Proceselor Verbale romano-sovietice din 1949, 1954, 1963 si 1974, Ucraina neaga faptul ca acestea sunt acorduri care reglementeaza delimitarea granitelor maritime dincolo de 12 mile nautice in sensul tratatului UNCLOS din 1982", adauga expertii romani in documentatia catre CIJ. "In Memoriul sau, Romania a pre¬zentat delimitarea deja convenita cu Uniunea Sovietica in portiunea initiala a primului sector. Aceasta a fost efectuata printr-o serie de Acorduri, incepand cu Procese¬le Verbale din 1949 (Procesul Verbal General din 1949 si Procesul Verbal Individual de Descriere a Semnelor de Granita 1438 si 1439). Granita stabilita in acest mod a fost confirmata in mod substantial de Actul din 1954 si de Procesul Verbal General, respectiv, Individual din 1963 si 1974.

"In Contra-Memoriul sau, Ucraina accepta validitatea Procesului Verbal din 1949, a Actului din 1954 si a Proceselor Verbale din 1963. Ucraina nu neaga faptul ca oricare dintre aceste instrumente juridice este obliga¬toriu pentru ea ca stat succesor al Uniunii Sovietice. Dar argu¬menteaza ca granita stabilita in 1949 se extinde doar pana la punctul final aratat in harta 134, care a fost anexata Procesului Verbal General din 1949. In aceasta privinta, Ucraina incearca sa profite de faptul ca acest punct corespunde aproximativ Punctului F, actualul punct de intersectie al limitelor exterioare ale apelor teritoriale de 12 mile nautice ale Partilor, asa cum a fost convenit in Tratatul Re¬gimului de Frontiera din 2003", conchide partea romana.

Amenajarile din Insula Serpilor sunt nule juridic

Initiativele recente ale Ucrainei de a amenaja si transforma "formatiunea maritima Insula Serpilor"
nu pot avea efecte juridice in procesul de delimitare de la CIJ, "a demonstrat", ieri, Bogdan Aurescu, Agentul Romaniei la CIJ, in pledoaria sa in fata instantei internationale, potrivit MAE.

Pledoariile Romaniei au fost sustinute pe rand, ieri, de catre Alain Pellet, expert international, reprezentant al Romaniei la CIJ, pe tema "Insula Serpilor ca o circumstanta relevanta pentru delimitare", Vaughan Lowe, reprezentant al Romaniei, cu tema "Statutul juridic al Insulei Serpilor in conformitate cu Conventia de la Montego Bay privind Dreptul Marii" si de Bogdan Aurescu pe tema "Incer¬carile Ucrainei de a modifica statutul juridic al Insulei Serpilor". Intr-un comunicat al Ministerului de Externe remis, ieri, de Media¬fax, se arata ca, asa cum prevede jurisprudenta CIJ in cazurile Nicaragua vs. Honduras din 2007 si Malaiezia vs. Singapore din 2008, "Curtea nu poate lua in considerare acte care au avut loc dupa data la care disputa dintre parti s-a cristalizat, cu exceptia cazului in care aceste acte sunt o continuare normala a unor acte anterioare si daca nu sunt intreprinse in scopul imbunatatirii pozitiei juridice a unei parti".
Amenajarea artificiala a formatiunii Insula Serpilor a fost inceputa abia dupa cristalizarea diferendului dintre Romania si Ucraina, primele decizii ale Guvernului de la Kiev in acest sens datand din 1995, a aratat Bogdan Aurescu. Diplomatul roman a mai subliniat ca toate eforturile Ucrainei de a asigura aparenta de locuire pe Insula Serpilor au esuat "datorita conditiilor naturale ale locului", precizeaza serviciul de presa al MAE. Profesorul Alain Pellet a demonstrat, in pledoaria sa, ca formatiunea maritima Insula Serpilor nu poate primi spatii maritime dincolo de cele 12 mile marine de mare teritoriala, deja atribuite. La randul sau, Vaughan Lowe "s-a concentrat" asupra caracterului juridic incontestabil de stanca al forma¬tiunii Insula Serpilor. (Madalin NECSUTU)

Miza diferendului: independenta de gazul rusesc

Platoul continental al Insulei Serpilor este bogat in hidrocarburi. Miza procesului de la Haga este stabilirea platoului continental si accesul la aceste bogate resurse naturale.

Romania si Ucraina isi disputa o suprafata de peste 12.000 de kilometri patrati, in subsolul careia se afla circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol. Obiectul litigiului il reprezinta delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive, care sunt spatii dincolo de teritoriul de stat, dar care au un regim juridic foarte apropiat de teritoriul de stat. "Miza acestui diferend este mai ales economica, aceasta zona adapostind zacamin¬te de hidrocarburi de talie medie. Potrivit estimarilor expertilor romani, cele 100 de miliarde de metri cubi de gaze pot asigura inde¬pendenta energetica a Roma¬niei fata de gazul rusesc timp de douazeci de ani", a precizat Bog¬dan Aurescu, citat de Agerpres. Pe Insula Serpilor traiesc aproximativ 100 de persoane, in marea lor majoritate graniceri dislocati intr-o garnizoana militara cu mai multe subunitati independente, care deservesc un heliodrom, un miniport militar, statii de radiolocatie, depozite, instalatii energetice si un far. De cand in Insula Serpilor s-a infiintat satul Belai in februarie 2007, aici a aparut si un sectorist, un locotenent de politie care vegheaza la ordinea publica de pe peticul de uscat de nici 20 metri patrati. In vizita efectuata de presedintele Viktor Iuscenko la sfarsitul lunii august a.c., acesta s-a aratat satisfacut de cum arata noul punct de graniceri, amenajat in baraci vechi rein¬noite, dar a deplans starea in care se afla "oraselul de insulari" si unde urmeaza sa fie amenajat un restaurant si un complex hotelier. (M.N.)
Mihai ISAC


«« inapoi  |