«« inapoi  |

Criza in Insula Serpilor
Victor Roncea (Ziua, 13/07/2001)

Ucraina incalca legislatia internationala referitoare la exploatarea resurselor minerale intr-o zona de litigiu


-- O companie petroliera mixta - britanico-ruso-ucraineana - a descoperit titei in jurul Insulei Serpilor * Platoul continental nu este inca delimitat * Tratatul de frontiera romano-ucrainean si Acordul de delimitare a spatiilor marine se afla la a noua runda de negocieri * Ucrainenii au oferit companiei petroliere exclusivitatea drepturilor de exploatare intr-un perimetru care nu le apartine


Compania britanica JKX Oil & Gas Plc a anuntat, ieri, ca societatea Cernomorneftegaz, cu care colaboreaza in cadrul societatii mixte Crimean Petroleum Company (CPC), a descoperit zacaminte de hidrocarburi, exploatabile din punct de vedere comercial, in Marea Neagra, in zona Insulei Serpilor, zona care face obiectul unei dispute teritoriale intre Romania si Ucraina, informeaza AFX Europe si Mediafax. Stirea a facut mare tam-tam la Kiev, inca de ieri, intervenind chiar la sfarsitului celei de-a noua runde de negocieri romano-ucrainene pe tema Tratatului de frontiera si a Acordului de delimitare a spatiilor marine. Insula Serpilor a fost confiscata de URSS dupa razboi, rusii instaland o baza militara in subsolul si pe suprafata acesteia, care are un perimetru de doar 1700 de metri. Insa resursele care o inconjoara pot valora mai mult chiar decat punctul strategic ruso-urcainean reprezentat de pozitia insulei.

Anterior, compania ucraineana de stat - administrata de Naftogaz si aflata in parteneriat cu Gazprom-ul rusesc - anuntase descoperirea de zacaminte de titei si gaze naturale situate langa Insula Serpilor, fara a preciza marimea acestora.

MAE roman a sesizat in van MAE ucrainean

Autoritatile romane s-au autosesizat, in cursul lunii iunie, potrivit unui recent comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), in legatura cu o declaratie care, conform agentiei de presa Interfax-Ucraina, a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa de catre inginerul-sef al Cernomorneftegaz, cu privire la efectuarea, de catre aceasta intreprindere, de forari la adancimea de 4000 de metri, "la 40 de kilometri sud de Insula Serpilor", unde, conform specialistilor ucraineni, s-ar afla importante zacaminte de titei.

"In urma analizarii pe harta, de catre expertii romani, a pozitionarii punctului de exploatare respectiv, s-a ajuns la concluzia ca acesta se afla situat in partea de nord a zonei contigue a Romaniei la circa 12 kilometri est de marea teritoriala, incalcandu-se, astfel, principiul care guverneaza negocierile romano-ucrainene pe tema delimitarii spatiilor maritime, aflate in curs, potrivit caruia cele doua parti se vor abtine de la exploatarea resurselor minerale ale zonei de delimitat pana la finalizarea negocierilor", se precizeaza in comunicatul MAE.

Exploatare fara drept

Licenta de explorare acordata de catre autoritatile ucrainene companiei mixte prevede ca CPC sa detina in exclusivitate drepturile de exploatare a perimetrului respectiv, din momentul in care autoritatile ucrainene anunta ca teritoriul cu pricina este considerat teritoriu ucrainean. Dar daca se va delimita drept teritoriu romanesc?

Ministerul de Externe a inaintat Ambasadei Ucrainei la Bucuresti o nota verbala, prin care-si exprima ingrijorarea cu privire la lucrarile de exploatare efectuate de partea ucraineana intr-o zona maritima aflata inca in proces de delimitare, in contextul in care urma desfasurarea celei de-a noua runde de negocieri bilaterale. "In ipoteza in care datele indicate sunt reale, s-a solicitat ca autoritatile ucrainene sa ia neintarziat masurile necesare pentru incetarea forarilor, urmand ca autoritatile romane sa fie informate in cel mai scurt timp in acest sens", a solicitat MAE roman. Insa ucrainenii au raspuns notei verbale de abia in cursul rundei de negocieri, desfasurate zilele trecute la Kiev. Fara sa se inregistreze nici un progres, runda de negocieri s-a derulat intr-o atmosfera necolocviala, ucrainenii aruncand acuze nefondate partii romane.

Ca raspuns la problematica incalcarii principiilor legislatiei internationale, ucrainenii au sustinut ca in zona respectiva se intreprind doar prospectii, neincalcandu-se astfel acordul. Insa anuntul companiei britanice da peste cap afirmatiile autoritatiilor de stat ucrainene. Ucraina trebuie sa inceteze forarile, altfel riscand o inasprire a relatiilor bilaterale si o disputa la nivel de drept international.

«« inapoi  |