«« inapoi  |

Documentele scrise depuse de România la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră
(MAE.ro, 02/09/2008)

Documentele scrise depuse de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în procesul cu Ucraina pentru delimitarea spaţiilor maritime sunt publice începând de astăzi, 2 septembrie 2008. Documentele cuprind 1713 pagini de argumentaţie juridică, însoţită de grafice, documente şi hărţi, care susţin pretenţiile formulate de România în ceea ce priveşte delimitarea maritimă în Marea Neagră. Documentele au fost publicate parţial pe site-ul de internet al Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, precum şi integral, pe site-ul MAE, la capitolul Audieri la CIJ (Haga) - Procesul de Delimitare Maritimă (România c. Ucraina), inclusiv anexele pledoariilor scrise.
Procesul de la CIJ a intrat de astăzi în faza sa orală, România şi Ucraina fiind audiate la Haga în următoarele trei săptămâni. Audierile din faţa CIJ sunt publice. În faza scrisă a procesului, care s-a derulat din 2004, de la sesizarea CIJ de către România şi până astăzi, procesul s-a desfăşurat sub incidenţa regulii de confidenţialitate a CIJ, iar argumentaţia juridică a celor două părţi nu a fost publică. La audieri, România şi Ucraina vor prezenta public argumentele susţinute în documentele scrise depuse la Curte, la care se vor adăuga noi argumente şi elemente de probă.

Documentele publicate astăzi cuprind Memoriul şi Replica României, precum şi anexele la aceste documente, cu documente originale scanate (tratate, acorduri etc.), hărţi istorice, sau mai recente, scanate etc. Ucraina a depus la CIJ un Contra-Memoriu, ca răspuns la Memoriul României şi o Duplică, în răspuns la Replica României.

Memoriul României cuprinde argumentaţia juridică şi a fost depus la Grefa CIJ la 15 august 2005. Memoriul este însoţit de un volum de anexe - 91 de documente în variantă originală, şi un volum cuprinzând traducerea lor certificată în limba engleză, precum şi de un album de hărţi, constituind elemente de probă pe care se fundamentează această argumentaţie.

Replica României în această speţă, depusă la Grefa CIJ la 19 decembrie 2006 conţine contra-argumentele faţă de elementele prezentate de partea ucraineană în Contra-Memoriu. Replica este fiind însoţită de un volum de anexe (45 de documente, inclusiv hărţi) în variantă originală, şi un volum cuprinzând traducerea lor certificată în limba engleză.«« inapoi  |