«« inapoi  |

"Romanul" care ne-a furat Insula Serpilor
George Roncea (Ziarul Ziarul, 05/04/2008)

Zilele trecute a incins spatiul public declaratia lui Traian Basescu care a acuzat practic de tradare a intereselor nationale "echipa regimului Constantinescu" - respectiv ministrul de Externe Adrian Severin Ð, care a participat la cedari rusinoase in favoarea Ucrainei, in 1997. Acesta din urma a sarit ca ars, pretinzand ca "Tratatul a constituit un act aducator de liniste si stabilitate regionala". Ceea ce a omis Severin sa precizeze, dar ZIARUL a aflat de la diplomatul Aurel Preda, este raspunderea directa si personala a fostului ministru de Externe in cedarea Insulei Serpilor, teritoriu romanesc, catre Ucraina, printr-o insertie in textul Tratatului negociat deja, care l-a uimit pana si pe seful delegatiei ucrainene, Buteiko.

Renumitul savant A.D. Xenopol atragea atentia, cu multi ani in urma, ca: "O alianta cu rusii in orice imprejurare, o incredere in cuvantul sau semnatura lor, va fi totdeauna o nebunie scump platita". Povata celebrului istoric sta in picioare si in privinta ucrainenilor, cei care, istoric, au dat nastere rusilor. Ucraina si-a negociat statutul in raport cu tara noastra, in 1997, beneficiind insa din partea MAE al Romaniei de un ajutor nesperat. ZIARUL scoate la lumina un episod putin cunoscut petrecut inainte de semnarea "Tratatului cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina", la Constanta, in data de 2 iunie 1997.

Acord trecut pe sest

In luna mai 1997, la sfarsitul negocierii Tratatului a avut loc operatiunea de colationare a textelor din cele doua limbi ale partenerilor - o operatiune tehnica -, iar cutuma este de nerevenire asupra textului negociat deja pana la acel stadiu. La aceasta operatiune participau membri ai celor doua delegatii care se aflau chiar in sediul MAE de la Bucuresti. Diplomatul Aurel Preda, specialist pe spatiul estic, atunci director adjunct al Directiei Tratate, ne-a comunicat detalii ale episodului "finalizarii" acordului conex tratatului. Pe langa Tratat, tema Insulei Serpilor apare in Acordul conex - care face parte componenta din Tratat Ð, dar nu a fost trecut prin Parlament deoarece exista temerea ca ar fi fost contestat de parlamentari. Punctul 3 al Acordului era dedicat expres Insulei Serpilor, tema fiind demilitarizarea stancii plina de radare si antene, care bateau pana la granita nordica a Germaniei, acopereau Italia, nordul Africii, si o parte din Caucaz. Tratatarea temei "demilitarizarii" insulei era superflua la acel moment, cand instalatiile militare se aflau inca in posesia Rusiei. Acordul conex constituia praf in ochi, avand ca scop ascuns, de fapt, recunoasterea granitelor Ucrainei, deci reconfirmarea liniei Kalinin. Mihail Kalinin, presedintele Sovietului Suprem, a fost cel care a decupat Buceagul, Basarabia istorica, operatiune reluata astazi la nivel simbolic pe o harta a Romaniei pusa in circulatie de o organizatie obscura, intitulata "noii golani".

Severin: "Insula Serpilor, virgula, belongs to Ucraine"!

Severin a intrat in camera de la MAE unde se executa colationarea textului Acordului si a spus ca are o propunere, la care Buteiko, seful delegatiei ucrainene, a avut un gest nervos, trantindu-si ochelarii pe masa. Propunerea adresata de ministrul de Externe roman a fost: in randul patru de jos se pune virgula, dupa Insula Serpilor, si se adauga "care apartine Ucrainei". Lui Buteiko nu i-a venit sa creada si s-a adresat in rusa - paftarite pajalusta Ð repetati, va rog!, iar Severin a reiterat fraza, dupa care Buteiko a reluat discutia, in engleza, murmurand - Isle of Serpents, comma, "belongs to Ucraine"! Batranii taranisti au vrut sa voteze contra textului Tratatului, de aceea prevederea legata de Insula Serpilor a fost introdusa in Acordul conex. Dumitru Ceausu, i-a "prelucrat" pe taranisti sustinand ca "Romania, pentru a intra in NATO, trebuie sa priveasca in viitor si sa renunte la trecut". S-a dovedit insa ca a fost o cacealma pretextul cedarilor catre Ucraina in schimbul intrarii Romaniei in NATO la Madrid. Poporul roman insa nu a fost intrebat Ð prin referendum - daca este de acord sa cedeze Insula Serpilor, o parte a teritoriului national romanesc, ucrainenilor. Ceea ce incadreaza manipularile celor din MAE si ale ministrului Adrian Severin la rubrica tradare nationala.

Miza economica

Uniunea Sovietica a conferit insulei, abuziv, o arie de mare teritoriala de 12 mile, micsorand marea teritoriala a Romaniei, in dreptul Sulinei. Distanta dintre Sulina si Insula Serpilor este de 40 de kilometri. Prevederile Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii, incheiata la Montego Bay (Jamaica), la 10 decembrie 1982, prevede la art. 121 aliniat 3 ca Insula Serpilor intra la categoria stancilor deoarece nu are conditii naturale de viata. Stancile nu au dreptul decat la o jumatate de mila de platou maritim continental in jurul lor. Eforturile sisifice si pompieristice, pe alocuri ridicole ale Ucrainei, de transformare a stancii in insula au o motivatie economica extrem de importanta. O insula are dreptul la un platou continental de 200 de mile, adica perimetrul de exploatare ar intra practic pe teritoriul Romaniei, ceea ce este o absurditate evidenta. Platoul continental din jurul ei ascunde rezerve de hidrocarburi pentru 300 de ani de exploatare de acum incolo si deja firme importante au cerut Ucrainei dreptul de explorare prin foraj a zonei.

Efecte politice perverse

Are si alte efecte colaterale discutia despre Insula Serpilor si despre delimitarea granitei cu Ucraina deoarece Moldova comunista a lui Voronin trage de maneca Romania, insistand pentru semnarea unui "Tratat" cu Moldova, care urmareste reconfirmarea frontierei vechi romano-sovietice - respectiv o frontiera impusa de Rusia pe baza ultimatumului din 28 iunie 1940. Ocupata militar de armata rusa in august 1944, insula a fost anexata fraudulos de Uniunea Sovietica la 4 februarie 1948, printr-un protocol facut pe genunchi, si predata URSS la 23 mai printr-un simplu proces-verbal la care a asistat Eduard Mezincescu. Procesul-verbal nu a fost ratificat niciodata de Parlamentele Romaniei si URSS; dupa destramarea URSS, stanca a trecut, ilegitim, in stapanirea Republicii Ucraina, insa - legal - a intrat in teritoriul Ucrainei exclusiv datorita virgulei puse de Severin.

«« inapoi  |