«« inapoi  |

Insula Serpilor si Romania in colimatorul Kievului
(Ziua, 15/07/2006)


Saptamana trecuta, Ucraina a inceput asimilarea a doua zacaminte de petrol si gaze naturale de pe platoul continental - Odessa si Bezimianii, situate la circa 50 km est de Insula Serpilor. Demararea prelucrarii lor industriale poate pune capat indelungatei dispute dintre Ucraina si Romania legata de dreptul Kievului de a angaja activitati economice in partea de vest a Marii Negre.

Mult timp, principalul obstacol pe calea initierii de lucrari de exploatare a zacamintelor mai sus mentionate a fost protocolul romano-ucrainean din 1997, ce interzice Ucrainei orice activitate economica in aceasta parte a platoului continental pana la reglementarea juridica a disputei privind statutul zonei economice marine. Romania a insistat ca insula este o stanca, ceea ce a pus cruce lucrarilor ucrainene in perimetrul celui de-al 13-lea zacamant de gaze naturale si condensat. Momentul culminant al agitatiei create in jurul acestor divergente geografice dintre Kiev si Bucuresti s-a inregistrat in 2004, cand partile s-au adresat Tribunalului International de la Haga pentru reglementarea pretentiilor romanesti. Bucurestiul avea pentru ce sa lupte. De mai multe ori, el a incercat fara succes sa privatizeze 35% din actiunile principalei sale companii petroliere a tarii - SNP Petrom SA, ale carei principale resurse sunt concentrate pe platoul continental, care se invecineaza cu Ucraina. In opinia geologilor, o parte considerabila - 1,5 miliarde tone de gaze naturale si petrol - din resursele energetice ascunse pe fundul Marii Negre sunt concentrate in zona de est, nu in vestul Marii Negre, iar scandalul alimentat de Romania a ajutat-o in mod deosebit in 2004 pentru a reusi o afacere avantajoasa - aceea de a vinde la un pret deosebit de ridicat pachetul de actiuni al SNP Petrom SA unui investitor strategic - companiei austriece de stat, OMV, care a acordat Bucurestiului garantii pentru investitii de 200 milioane de dolari in dezvoltarea unor proiecte de extractie.

Cand au de gand austriecii sa investeasca acolo acesti bani, nu este foarte clar. Toata incertitudinea care a planat asupra dreptului la activitati economice si absenta unei politici coerente in domeniul gazelor si petrolului nu a permis desfasurarea unei lucrari de prospectare a zacamintelor din perimetrul Insulei Serpilor. (...) Deocamdata, cea mai bogata dintre structurile de petrol si gaze din jurul Insulei Serpilor este blocul Skif. La unul dintre zacamintele lui, Olimpiisk, geologii ucraineni au reusit sa confirme, in 1999, la o adancime de 2,5 km sub nivelul marii, peste 30 miliarde metri cubi de gaze. (...) Deocamdata nu exista informatii daca si alte resurse ale regiunii, situate la sud de Insula Serpilor, sunt la fel de bogate precum Olimpiisk.

Prin urmare, singura confirmare a faptului ca exploatarea platoului continental din estul Marii Negre poate fi rentabila il constituie structura romana Neptun II, situata la sud si blocul ucrainean Skifski. Inca din 1997, Bucurestiul a vandut zacamantul spre folosire mixta SNP Petrom si Total Fina Elf. In primul an, investitorii straini au trasat un gazoduct spre statia de prelucrare a gazelor din portul Constanta. Rezultatul a fost o situatie deloc simpla pentru Kiev. Chiar daca, in pofida divergentelor fara de sfarsit, Kievul a gasit investitiile necesare pentru asimilarea platoului estic, toate zacamintele blocului Skifski s-ar trezi cuplate la gazoductul romanesc si la portul Constanta.

Proiectul de asimilare a zacamintelor Odesski si Bezimianii este, la o prima vedere, chemat sa elimine o asemenea perspectiva. (...) Spre sfarsitul acestui an a fost planificata organizarea unei licitatii pentru dreptul de exploatare in comun ablocului Skifski. Favorita este considerata compania OMV - copropietarea SNP Petrom. Inca din 2002, ea a incheiat cu Cernomorneftegaz un acord de prospectare suplimentara a structurilor Olimpiisk din blocul Skifski. Dupa toate probabilitatile, investitorii ucrainean si austriac vor iesi impreuna la "un concurs skif". Iar in caz de victorie, investitorul strain va putea solicita revizuirea planului de dezvoltare a zacamantului la est de Insula Serpilor, pentru a impune legarea resurselor extrase in Ucraina de gazoductul romanesc. in acest caz, o parte considerabila a beneficiilor de pe urma asimilarii perimetrului ucrainean al platoului estic din Marea Neagra din jurul Insulei Serpilor vor pleca in strainatate.

Si, in acest caz, indelungata disputa dintre Kiev si Bucuresti in jurul Insulei Serpilor se va sfarsi, pentru ca isi va pierde sensul economic: daca beneficiile ucrainene obtinute din platou vor incepe sa-si faca vad in Romania, nu va mai exista subiect de raca si de cearta.

Delovaia Nedelia si Agentia "Rusia la zi" - 10 iulie 2006

Delovaia Nedelia "


«« inapoi  |