«« inapoi  |

Kievul ataca petrolul si gazele din zona Insulei Serpilor
(Ziua, 26/01/2006)


Ucraina dovedeste din nou ca are o politica clara anti-Romania, prin recenta declaratie a premierului de la Kiev privind Insula Serpilor, stravechi pamant romanesc confiscat de fosta URSS si ajuns apoi ilegal in componenta statului vecin, o data cu infiintarea acestuia in 1991. Guvernul Ucrainei va tine sub control amenajarea Insulei Serpilor din Marea Neagra, al carei platou continental este bogat in zacaminte de gaze si petrol, a declarat premierul Iuri Ehanurov marti, la Odessa, in cadrul unei intalniri cu conducerea regionala, dupa cum transmite agentia ITAR-TASS preluata de Rompres.

Seful cabinetului de la Kiev a precizat ca bugetul ucrainean prevede anul acesta pentru amenajarile din Insula Serpilor o suma de 11 milioane de grivne, aproximativ 2,2 milioane de dolari. Totodata, Iuri Ehanurov a anuntat ca "la sfarsitul lunii martie vor fi facute publice rezultatele concursului organizat pentru dreptul de a explora zacamintele din platoul continental" al Insulei Serpilor, fapt care, in opinia premierului ucrainean, "ar putea asigura cu gaze tara sa". Dupa informatiile noastre, o companie occidentala deja a semnat mai multe documente cu Guvernul de la Kiev. Anul trecut, geologii acestei companii impreuna cu autoritatile ucrainene au descoperit, in timpul forarilor efectuate pe platoul continental al Insulei Serpilor, importante zacaminte de petrol, in straturile mai adanci si resurse de gaze, in straturile de la suprafata dar, pentru exploatarea acestora, Ucraina are nevoie de amenajarea unei dane mai mari, remarca ITAR-TASS. In realitate insa, Ucraina nu are cadrul legal pentru a face aceste explorari atata timp cat nu este definita clar suprafata asupra caruia statul vecin si mai putin prieten poate avea pretentii.

Romania a depus o plangere, anul trecut, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, cu scopul de a clarifica exploatarea resurselor minerale de pe platoul continental al Romaniei in zona Insulei Serpilor. Autoritatile de la Bucuresti se bazeaza pe faptul ca aceasta insula, acum parte a teritoriului ucrainean, are statutul juridic de stanca, deci nu are dreptul la platou continental. Conform legislatiei internationale, pentru a avea dreptul la delimitarea platoului continental si la statutul de zona economica exclusiva, o insula trebuie sa fie locuita si sa aiba activitate economica proprie. In ultimii ani, Ucraina a adoptat un program in mai multe etape pentru a putea sustine ca pe Insula Serpilor exista activitate economica, inclusiv prin infiintarea filialei unei banci. (D.E.)


«« inapoi  |