«« inapoi  |

Ucraina, ceata grea la mal
(Ziua, 11/11/2005)


Vizita la Bucuresti a ministrului ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, a fost intarziata ieri cu patru ore din cauza cetii. Asta n-ar fi nimic. Ceata persista in relatiilor romano-ucrainene inca de la infiintarea statului artificial de la Harkov. Dupa ce romanii din teritoriile istorice furate de rusii lui Stalin au suferit zeci de ani de sovietizare, alaturi de ucraineni, guvernantii de sub coboratul din Politburo, Leonid Kravciuc si apoi ai altui Leonid, Kucima, s-au gandit sa continuie politica de deznationalizare. Insa, evident, numai asupra romanilor. Bucurestiul politic de sub Ion Iliescu, nostalgic dupa URSS, a ignorat cu desavarsire grava situatie a romanilor din Romania masacrata, intarind in schimb relatiile "fratesti", de afaceri veroase. Politica lui Emil Constantinescu, care a incercat sa acorde ceva atentie Romaniei de peste Prut, de unde si provenea dealtfel, a cazut victima intereselor oculte ale serviciilor secrete, dupa cum marturiseste chiar el. Un Tratat contestat a fost semnat in 1997, sub isteria pacalelii cu NATO si relatiile cu vecinii. Studentii, putinii protestatari ai actului - care considerau ca semnatura Romaniei s-ar alatura astfel celor de pe Pactul dintre Uniunea Sovietica si Germania nazista - au fost urmariti atunci de organele de securitate "democratice" sub pretextul ca pericliteaza integrarea euro-atlantica a tarii. Tratatul, daca ar fi fost, vreodata, respectat, ar fi trebuit sa aduca cel putin o imbunatatire a situatiei romanilor. Nu s-a intamplat. Dimpotriva.

"Revolutia oranj" a venit, insa nu si pentru romani. Viktor Iuscenko, fostul prim-ministru al lui Kucima, care acum se scalda si in apele Potomacului si ale Moscovei, a ajuns de fapt presedinte pe valurile produse la iesirea Dunarii in Marea Neagra. Geografia ajuta Ucraina, iar Occidentul inghite dezinformarea strategica a Rusiei pentru a-si baga calul putrezit al Moscovei in antecamera NATO si a UE. Romania lui Basescu, solidara cu portocalii de la Kiev din respect pentru americani, risca insa sa ignore interesele nationale si sa pice in plasa intinsa si lui Constantinescu. Au trecut 10 luni de cand portocaliul de la Bucuresti, in seara victoriei sale, anunta relatii prioritare strategice pe via Londra-Washington si speciale cu Chisinau, apararea romanilor din jurul granitelor si, in ce ne mai priveste, a libertatii presei in noua Romanie. Daca strategiile de peste ocean curg firesc conform planului, celelalte doua capitole sufera mai rau ca niciodata.

Romanii din jurul Romaniei sunt astazi mai disperati decat pe vremea lui Iliescu. Nici o strategie viabila nu ii vizeaza dinspre Bucuresti. Dupa sperantele nascute de vizita la Chisinau, Basescu pare mut la durerea surda a conationalilor nostri de la nord, est si sud. Sigur, problemele tarii sunt grele, iar dezinformarile la fel. Aparatul se face ca lucreaza. Dar zambetele si strangerile de mana oficiale nu ajuta, iata, la nimic: ceata persista la malul marginimii ucrainene.

Pe scurt: Invatamantul. Autoritatile ucrainene blocheaza sistematic accesul romanilor din Bucovina de nord, Tinutul Herta si Basarabia de sud la invatamantul in limba materna ca si la bursele oferite de statul roman. Dupa ce ca sunt persecutati constant de Securitatea ex KGB-ului ucrainean, anul acesta, nici un roman din Ucraina nu a putut studia in tara pentru ca Kievul a amanat la nesfarsit semnarea unui Protocol aberant, care a lasat Bucurestiul ca prostul satului.

Insula Serpilor. Ministrul care ne-a calcat ieri in picioare covoarele rosii de la MAE, Palatul Victoria si Cotroceni, are agatata deasupra fotoliului sau ministerial chiar harta Insulei Serpilor. Conform propriilor lui declaratii, acesta este un teritoriu national care trebuie aparat. Romania contesta la Haga, dupa zeci de runde de negocieri futile si nici nu mai stiu cati ani, doar spatiul exploatarii maritime. Desi Insula este stravechi pamant romanesc, furat efectiv de catre sovietici.

Canalul Bastroe. Daca nu stiati, aflati, tot de la Tarasiuk, faptul ca lucrarile la acest proiect de ordin militar au fost doar suspendate. Temporar. Problema constructiei canalului Bastroe va fi reglementata in cadrul unei intalniri programate pentru perioada urmatoare intre ministrii Mediului din Ucraina si Romania, a spus ucraineanul. Asadar ea exista, in continuare. Mai mult, tovarasii de la Kiev, inclusiv de la presedintia Ucrainei, instiga oficial organizatiile non-guvernamentale de mediu impotriva Romaniei. Partenerii Civic Media la campania pentru Delta, de la asociatia Peceneg, fac dezvaluiri edificatoare pentru ZIUA, in articolul "Kievul, inapoi la practicile Kucima".

Transnistria. Analistul occidental Vladimir Socor, a carui expertiza pe problematica speram ca nu indrazneste sa i-o conteste nici un politruc de la Bucuresti, releva pentru ZIUA ca asa-numitul "Plan Iuscenko" anti-Romania este sustinut de Rusia si creionat de penalul Piotr Porosenko si functionarii din aparatul Consiliului National de Securitate al Ucrainei mosteniti din perioada Kucima.

Poate presedintele Basescu, invitat la un asa-zis "Forum al Comunitatii Optiunii Democratice", ce se va desfasura la Kiev, pe 2 decembrie, va da omologului de un portocaliu patat chiar o lectie de democratie. Regionala.«« inapoi  |