«« inapoi  |

Tarasiuk: "Ucraina este sortita la suprematie regionala"
(Ziua, 16/06/2005)


-- Politica pro-ucraineana

Cotidianul Vremia Novostei a publicat, in editia sa de ieri, un interviu cu ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, in care acesta isi exprima viziunea in legatura cu rolul Ucrainei in regiune si pe plan international si politica tarii sale in raport cu UE si Rusia. Boris Tarasiuk, care are proptit pe peretele biroului sau un tablou cu Insula Serpilor, considera ca Marea Neagra este un spatiu vital al Ucrainei. (D.E.)

Autoritatile vorbesc despre interesul Ucrainei atat pentru UE, cat si pentru EEP (Spatiul Economic Unic), cu participarea Rusiei. Inseamna ca Ucraina revine la politica ei plurivectoriala?

Noua putere nu are nimic comun cu "plurivectorialitatea" epocii fostului presedinte Leonid Kucima. Atunci, notiunile au fost substituite - in detrimentul politicii declarative a integrarii Ucrainei la UE si NATO, s-a produs o spartura in dezvoltarea relatiilor spre est. Fosta putere a facut un adevarat haos din relatiile externe, obligand partenerii Ucranei sa ghiceasca - care este, de fapt, cursul real al diplomatiei. Astazi, atat la Moscova, cat si la Bruxelles si Washington se stie ca prioritatea Ucrainei este integrarea europeana si euroatlantica. Toate celelalte proiecte integrationiste vor fi realizate numai in masura in care nu vor contrazice prioritatea numarul unu.

Ar fi iresponsabil sa ridicam problema optiunii intre Est si Vest sau cea a renuntarii la relatiile cu Rusia in schimbul colaborarii cu UE. Nu este principiul "sau - sau", ci "si integrare europeana, si relatii de bunavecinatate cu Rusia". Ucraina intentioneaza sa promoveze o politica externa activa in toate sferele si in toate directiile, unde exista interesele ei nationale. A numi acest curs "plurivectorial", "pro-occidental" sau "pro-estic" inseamna a-i imprima o traiectorie ingustata pana la primitivism. Actuala politica trebuie considerata pro-ucraineana.

Misiunea Ucrainei

Cum influenteaza rezultatele negative ale votului francez si olandez asupra perspectivelor aderarii Ucrainei la UE?

Doua state membre UE nu au ratificat Constitutia Europeana. Dar asta nu inseamna esecul ideii UE si nici o lovitura data extinderii organizatiei. Inainte de toate, este vorba despre aparitia unor greutati pe drumul unei mai stranse integrari in cadrul UE, care ar fi putut transforma, ulterior, Uniunea intr-o confederatie, ba chiar federatie. Situatia creata in urma votului din Franta si Olanda nu are efect direct asupra perspectivelor de aderare a Ucrainei la UE, desi o anumita influenta se va resimti. Pur si simplu, de acum inainte, tarile UE vor acorda mai mult timp rezolvarii propriilor probleme interne. A amana sau a opri mersul Ucrainei spre UE nu este de actualitate. In ultima instanta, este treaba Ucrainei, este tema de acasa. Singuri trebuie sa simtim cand putem depune cerere de aderare. Sunt profund convins ca acest pas trebuie facut, dar cu atuuri in mana si asta este misiunea Guvernului ucrainean pentru anul in curs.

Ati calificat CSI o structura ineficienta. Va iesi Ucraina din componenta ei?

Ucraina nu a avut niciodata statutul de membru CSI, pentru ca nu a aderat la statutul organizatiei. In acelasi timp, conform Declaratiei de la Belovejsk, Ucraina are statut de fondator si participant al Comunitatii. De la bun inceput nu am privit CSI ca pe un subiect de drept international, ci doar ca un mecanism al unui divort civilizat. In acest sens, CSI si-a indeplinit rolul, fapt recunoscut inclusiv de partea rusa.

"Cum vor imparti Moscova si Kievul Marea Neagra?"

Moscova suspecteaza ca GUAM, unde Ucraina este lider, are menirea de a concura Rusia in spatiul post-sovietic. Cat de adevarata este aceasta speculatie?

Nu avem nimic impotriva intereselor Rusiei. In Ucraina nu exista forte politice serioase care sa poata intra in confruntare cu Moscova. Fiecare stat, care detine de un potential puternic, are dreptul sa pretinda la un rol de lider regional. Este cazul sa recunoastem ca si Ucraina are interesele ei nationale in Europa Centrala si de Est, in regiunea baltica, in tarile regiunii Marii Negre.

Cum vor imparti Moscova si Kiev Marea Neagra?

Nu este chiar atat de complicat cum ar fi, de exemplu, trasarea liniei de frontiera in Marea Azov. Dar delimintarea acuatoriului Marii Negre trebuie sa inceapa din punctul frontierei de stat din Golful Kerci. Cum partea rusa nici nu vrea sa auda de asa ceva, nu exista nici progres in aceasta chestiune.


Agentia "Rusia la zi"

«« inapoi  |