«« inapoi  |

Batalia pentru Gurile Dunarii continua
Victor Roncea (Ziua, 07/05/2005)

Nationalismul ucrainenilor nu tine cont de noile aliante regionale

-- Campania de dezinformare a Ucrainei

Noua guvernare de la Kiev continua neabatuta proiectul vechii administratii Kucima pentru construirea canalului Bastroe. Ministerul Transporturilor ucrainean a anuntat ca s-au investit prea multi bani in acest proiect pentru a putea fi abandonat. In Ucraina s-a declansat o intensa campanie de curatare a imaginii ecologice a canalului, folosindu-se in acest scop serviciile unor specialisti guvernamentali. Iar noul presedinte Iuscenko cu prilejul vizitei sale la Bucuresti a aruncat si mai multa ceata in jurul acestui subiect.

Cu ocazia vizitei lui Viktor Iuscenko la Bucuresti, presedintii roman si ucrainean au anuntat ca vor sa solutioneze diferendele pana la sfarsitul anului. Comisia Basescu-Iuscenko va cauta solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina, pana la sfarsitul acestui an. Basescu si Iuscenko si-au asumat, fiecare personal, responsabilitatea solutionarii diferendelor romano-ucrainene. Comisia constituita din cei doi presedinti va include trei comitete structurate pe probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatilor din cele doua tari si canalul Bastroe.

"Am venit sa intind mana presedintelui Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Pot sa confirm ca mana mea nu a ramas in aer", a afirmat Iuscenko. Presedintele ucrainean a insistat ca problemele privind Insula Serpilor si constructia canalului Bastroe sunt complicate, dar importanta este asezarea la masa negocierilor. El a afirmat ca "pe masa ambilor sefi de stat exista un material de compromis, de aceea, trebuie sa dam de lucru diplomatilor, specialistilor si apoi materialul sa fie pus pe masa de lucru a presedintilor". Iuscenko a aratat ca o prima reuniune bilaterala pe aceasta tema a avut deja loc, existand si un schimb de documente, iar urmatoarea va fi peste cateva saptamani. In privinta canalului Bastroe, seful statului ucrainean a insistat ca importanta e constituirea rapida a comitetului pe aceasta tema, la nivel de ministri ai Transporturilor, adjuncti ai ministrilor de Externe si alti specialisti.

Toate acestea sunt insa doar un dus caldut cu apa de ploaie. Coalitia pentru Delta Dunarii - un organism care intruneste 140 de asociatii romanesti si ucrainene preocupate de salvgardarea Gurilor Dunarii - promite sa continue actiunile de protest la nivel international, in cazul in care statul roman se dovedeste incapabil.

Guvernul de la Kiev a organizat saptamana trecuta un "seminar international" care a incercat sa legitimeze construirea canalului Bastroe. La aceasta conferinta Romania a fost singura parte care a criticat proiectul: "Problemele ecologice ale canalului Bastroe nu au fost rezolvate", a avertizat Ministerul de Externe.

Seminarul amintit a demonstrat ca autoritatile ucrainene nu au nici cea mai mica intentie sa opreasca lucrarile de constructie la canalul navigabil Dunare-Marea Neagra de pe bratul Bastroe din Delta Dunarii. Evenimentul a fost organizat de trei ministere din cadrul Guvernului de la Kiev - al Afacerilor Externe, al Protectiei Mediului si al Transportului - purtand titlul pompos "Examinarea internationala a rezultatelor de monitorizare a realizarii primei faze a lucrarilor de reluare a canalului de navigatie Dunare-Marea Neagra". Desi autoritatile romane au fost informate despre acest seminar ca despre un eveniment la care urmau sa participe in special reprezentantii societatii civile ucrainene, ONG-urile ucrainene care militeaza impotriva construirii canalului Bastroe nu au fost invitate la eveniment. Astfel, surse oficiale din Odessa au dezvaluit ca principala organizatie non-guvernamentala ucraineana care se impotriveste canalului Bastroe, ONG-ul Pechenegi, nu a fost invitata la acest seminar.

De altfel, oaspetii de seama la acest seminar au fost reprezentantii celor trei ministere si mai multi profesori universitari, toti acestia pretinzand, in discursurile lor, ca proiectul Bastroe nu ar afecta in nici un fel biosfera Deltei Dunarii. Vorbind despre incheierea constructiei primei etape a canalului Bastroe, reprezentantii ucraineni au sustinut ca acest proiect nu ar fi influentat balanta hidrologica in zona, ca fauna si flora din Delta nu au fost afectate.

Minciuni in serie

Reprezentantii Kievului au sustinut cu seninatate ca lucrarile la Bastroe nu au afectat nici macar coloniile de pasari, desi anul trecut ONG-uri din cadrul Forumului de Mediu al Dunarii au dezvaluit ca lucrarile la acest canal au avut ca efect decesul a sute de pui de randunica de mare si de chira de mare. Reprezentantii statului ucrainean au continuat apologia proiectului Bastroe: S.G. Bashuev, oficial al companiei ucrainene South SRIFO din Odessa, a afirmat ca situatia coloniilor de pesti din Bastroe este normala dupa finalizarea primei etape a canalului Bastroe, iar Peter Chabanenko, administratorul de stat al resurselor naturale din regiunea Odessa, a pretins ca prima etapa a lucrarilor la canal nu a avut nici un efect negativ asupra ecosistemului din Delta.

Vorbitorii ucraineni au invocat "evaluari si studii obiective", desi in realitate a fost vorba de studii realizate de oficii ucrainene, cum ar fi cele ale Academiei de Stiinte din Ucraina sau alte Universitati ucrainene. De altfel, pozitia profesorilor universitari ucraineni in favoarea proiectului Bastroe a fost argumentata, in mod aberant, si pe faptul ca peste tot unde omul construieste exista distrugeri mai mari sau mai mici asupra naturii.

In realitate, constructia canalului Bastroe pune in pericol intregul ecosistem al Deltei Dunarii - debitul hidrologic, pesti, plante, pasari, activitatile comunitatii umane - dupa cum au avertizat anul trecut in numeroase randuri organizatii internationale de protectie a mediului (WWF, Ramsar, etc) state si organizatii politice internationale (Germania, SUA, Uniunea Europeana etc.) sau ONG-uri regionale (Coalitia pentru Delta Dunarii, Asociatia Civic Media etc).

Bastroe, un proiect de neoprit

La finalul interventiei tuturor reprezentantilor ucraineni au luat din nou cuvantul oficialii Ministerului de Externe de la Kiev, care nu au lasat nici un dubiu asupra planurilor de viitor ale Ucrainei pentru canalul Bastroe: "Suntem gata sa intram in faza a doua a constructiei canalului Bastroe", au confirmat reprezentantii Kievului. Pozitie impartasita si de Volodimir Kerusenko, de la Universitatea Nationala din Harkov care a sustinut ca nici Romania si nici Ucraina nu vor putea opri acest canal, el va fi in cele din urma finalizat. In prima faza a construirii canalului, la acesta a lucrat o societate germana specializata in dragari, Joseph Moebius Bau AG.

Romania indica problemele ecologice de pe Bastroe

Reprezentantii Romaniei la conferinta de la Odessa au prezentat pagubele provocate sistemului ecologic de construirea canalului Bastroe. Trimisul Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE), Cosmin Dinescu - director general pentru afaceri juridice in MAE - a avertizat oficialii ucraineni prezenti la conferinta asupra situatiei reale de pe Bastroe: "Din nefericire, problemele ecologice privind constructia canalului Bastroe nu au fost rezolvate. Din punctul de vedere al Romaniei, exista probleme ecologice pe canalul Bastroe".

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a fost reprezentata la aceasta conferinta de guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, care a prezentat principalele probleme pe care le cauzeaza canalul Bastroe. Astfel, o uriasa problema este reprezentata de faptul ca in urma primei faze a constructiei canalului Bastroe de catre partea ucraineana, peste doua milioane de metri cubi de nisip si aluviuni rezultate din lucrari au fost aruncate in zona bratului Bastroe. Acestea vor avea un impact negativ asupra distribuirii sedimentelor pe canalul Sulina si pe coasta romaneasca sudica a Marii Negre, potrivit Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. De asemenea, sturionii si alte specii de pesti migratori din zona sunt amenintate de constructia canalului Bastroe. Mai au de suferit de pe urma canalului coloniile de pelicani albi, dar si padurea Letea. Nu in ultimul rand, in urma canalului Bastroe au de suferit activitatile traditionale ale comunitatii umane din zona: pescuitul si turismul.

Ucraina sapa, sapa, sapa

Ministerul Transporturilor de la Kiev s-a pronuntat categoric la sfarsitul lunii trecute pentru finalizarea proiectului de constructie a canalului ucrainean Bastroe. Potrivit datelor oferite de seful institutiei, Evgheni Cervonenko, "pretul problemei" se ridica la circa 11,3 milioane de dolari, bani necesari ducerii la bun sfarsit a etapei secunde a constructiei care la final este prevazuta a fi o cale navigabila cu lungimea de 162,2 km, cu o adancime de 7,2 m. "Nu este una dintre cele mai grele probleme pentru stat, desi este mare. Ucraina nu are insa alta iesire, mai ales tinand cont de pozitia agresiva a Romaniei in domeniul transportului, in special, a tranzitului", a spus ministrul.

Potrivit evaluarii intreprinse de ministru, volumul pietei de transport in sistemul Main-Rin-Dunare oscileaza in jurul a 100 de miliarde de dolari, statul fiind, de aceea, obligat sa sprijine pozitia societatii "Navigatia ucraineana pe Dunare" pe aceasta piata, inclusiv prin terminarea lucrarilor de constructie a canalului, scrie SeaNews.ru. Ministrul a constatat imposibilitatea finantarii proiectului doar cu mijloacele realizate din strangerea de taxe. In opinia ministrului, rezolvarea problemei rezida doar in gasirea unei surse externe de investitii. In prezent, departamentul ucrainean al transporturilor elaboreaza o serie de propuneri corespunzatoare. Ministerul Transporturilor intentioneaza sa exercite presiunile de rigoare pentru solutionarea chestiunii in cauza asupra Consiliului National de Securitate si Aparare, precum si a comitetului de resort al Radei Supreme, dar si a guvernului.


Victor RONCEA Departamentul Externe

«« inapoi  |