«« inapoi  |

ZIUA ii cere lui Iuscenko sa faca dreptate in Delta
(Ziua, 07/01/2005)


-- Pe langa situatia canalului Bastroe semnalata international de Coalitia pentru Delta Dunarii, mai exista probleme bilaterale legate de Insula Serpilor si drepturile romanilor din Ucraina * Iuscenko si Basescu au sansa de a consolida un parteneriat real Ucraina - Romania


Excelenta,

Guvernul Ucrainei impreuna cu firma germana Joseph Moebius Bau AG au demarat in acest an lucrarile de construire a unui canal de mare adancime chiar prin centrul Rezervatiei ucrainene a Biosferei Deltei Dunarii. Prima faza a acestui proiect a fost incheiata pe data de 24 august 2004. Conform mai multor organizatii internationale, acest canal nu va afecta doar mediul inconjurator si animalele salbatice din Ucraina si Romania, ci si pe cele din mai multe tari europene, mediteraneene, africane si eurasiatice. Toate aceste tari sunt parti semnatare ale mai multor tratate, acorduri si conventii internationale, alaturi de Ucraina, toate aceste instrumente internationale fiind destinate protejarii mediului inconjurator si vietii salbatice.

Proiectul Bastroe nu a primit sub nici o forma aprobarea publica si nici nu a beneficiat de un studiu de mediu. Proiectul Bastroe a putut fi pus in practica printr-un decret emis de fostul presedinte Leonid Kucima, decret prin care au fost modificate in mod arbitrar limitele Rezervatiei ucrainene a Deltei Dunarii. Fundatia ecologista ucraineana Eco-Pravo Lviv a atacat in justitie acest decret, in incercarea de a restaura una dintre cele mai importante rezervatii naturale ale Ucrainei.

Conform expertilor World Wide Fund for Nature (WWF), Delta Dunarii constituie "cea mai importanta zona umeda din Europa". De asemenea este cea mai mare zona de cuibarit din lume, constituind caminul pentru 325 de specii de pasari si 75 de specii de pesti, unele dintre acestea fiind amenintate cu disparitia, incluzand aici 70% din intreaga populatie de pelican alb a planetei. Estuarele Deltei Dunarii se constituie in unele dintre cele mai importante zone de cuibarit. Delta Dunarii a fost recunoscuta ca Zona Umeda de Importanta Internationala in cadrul Conventiei Ramsar, fiind de asemenea recunoscuta international ca Rezervatie Biosferica in cadrul Programului UNESCO Omul si Biosfera.

In decursul anului 2004 practic toate organizatiile internationale care se ocupa de protectia mediului si-au exprimat ingrijorarea fata de proiectul ucrainean de construire a canalului Bastroe.

Nu in ultimul rand, constructia canalului Bastroe are o implicatie geostrategica servind interesele Noii Rusii cu intentii imperialiste la granita cu Noua Alianta Nord Atlantica.

Dupa cum probabil stiti, proiectul Bastroe a declansat o reactie deosebit de negativa in randurile opiniei publice romanesti si internationale. Ziarul ZIUA si Asociatia Civic Media au creat o adevarata Coalitie pentru Delta Dunarii, la care au subscris peste 140 de institutii, reprezentante mass media si organizatii neguvernamentale romanesti si straine. Totodata, 43.000 de cetateni din Romania, Ucraina, Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si din intreaga lume, au semnat o petitie electronica prin care au cerut Guvernului Ucrainei incetarea lucrarilor in Delta Dunarii (http://www.petitiononline .com/RomDelta/petition.html).

De asemenea, la 24 august 2004, capitala Romaniei a fost gazda unui mars de protest fata de canalul Bastroe, Coalitia pentru Delta Dunarii cerand imperios incetarea imediata a distrugerii Deltei Dunarii.

"Revolutia orange" a cuprins ambele tari

Ziarul ZIUA a sprijinit pe deplin de-a lungul anilor promovarea democratiei in Ucraina, prin publicarea a numeroase articole despre coruptia regimului Kucima, care a afectat negativ si continuu relatiile bilaterale cu Romania. Totodata, ziarul ZIUA si Asociatia Civic Media au publicat in timpul campaniei electorale apelul Iuliei Timosenko, solicitand intregul sprijin al societatii civile romanesti pentru o schimbare democratica in Ucraina. Acest lucru s-a intamplat, fapt pentru care va felicitam din toata inima. Prezenta dvs la presedintia Ucrainei va da in mod cert un nou curs istoriei care parea deja scrisa de catre puterea de la Rasarit, inclusiv in ceea ce priveste relatiile cu Romania. "Revolutia orange" a cuprins si Romania, dupa ce o guvernare asemanatoare regimului Kucima nu si-a dat la timp concursul pentru intreprinderea masurilor internationale necesare de stopare a canalului distructiv din Delta Dunarii.

Speram asadar ca schimbarea democratica din Ucraina va aduce si o schimbare a atitudinii fata de Delta Dunarii, una dintre cele mai importante rezervatii naturale din lume si asteptam de la dumneavoastra un raspuns concord cu cerintele europene si internationale pe care le alaturam acestei scrisori.

ZIUA remarca, totodata, ca si alte probleme bilaterale raman de rezolvat de catre noile conduceri democratice ale Ucrainei si Romaniei, printre care enumeram respectarea drepturilor comunitatii romanesti din Ucraina si rezolvarea diferendului juridic privind Insula Serpilor si platoul continental din Marea Neagra, drept pentru care va solicitam, de asemenea, o pozitie.

Suntem increzatori ca valorile democratice impartasite de domnia voastra vor duce la consolidarea unui parteneriat solid Ucraina - Romania, cu un efect vizibil in arhitectura de securitate a intregii regiuni.


ZIUA si Civic Media Victor Roncea Coordonator Campanie - Coalitia pentru Delta Dunarii

«« inapoi  |