«« inapoi  |

Presa rusa recunoaste: Insula Serpilor este romaneasca
(Ziua, 23/09/2004)


-- Cotidianul moscovit Tribuna afirma ca intre Kiev si Bucuresti este pe cale sa izbucneasca un mare scandal diplomatic

Zilele acestea, conducerea romana a declarat ca intentioneaza sa se adreseze Curtii Internationale de la Haga in legatura cu pozitia neconstructiva a Ucrainei cu privire la problemele frontaliere existente. "Marul discordiei" dintre cele doua tari a devenit un minuscul teren situat in Marea Neagra, in zona granitei maritime dintre Ucraina si Romania. Din antichitate, acest teritoriu se numea Insula serpilor, fiind consemnata in toate hartile si facand parte din Romania. Mai tarziu, a trecut in componenta Uniunii Sovietice, iar dupa destramarea URSS, in mod automat, a devenit parte din Ucraina.

Veninul Insulei Serpilor

De-a lungul deceniilor, aceasta insula pietroasa a fost populata de serpi de casa si pasari migratoare si cateodata vizitata de savanti si militari. Insula nu reprezenta nimic deosebit. Aceasta situatia s-a schimbat dupa ce Ucraina a obtinut independenta. De acum inainte, insula este vazuta altfel. Daca acest teritoriu este considerat drept insula, atunci, in conformitate cu dreptul international, isi are si platoul sau continental, care apartine statului respectiv. In caz ca nu este insula, respectivul platou continental face parte din teritoriul maritim care nu este al "nimanui". In sfarsit, de statutul Insulei serpilor va depinde ce parte din platou va reveni Ucrainei si care - Romaniei.

In decursul ultimilor sase ani, pentru Ucraina, Insula Serpilor a fost insula, in timp ce Romania a considerat-o o stanca improprie pentru locuit. Insa dupa ce pe platoul nedelimitat au fost descoperite zacaminte substantiale de petrol si gaze, s-a creat un adevarat impas: cine vrea sa se renunte la o bucata atat de delicioasa? Au avut loc 24 de runde de convorbiri (cea din urma, la inceputul lunii septembrie, in Romania), dar diplomatii romani si ucraineni n-au reusit sa rezolve problema. Cu toate acestea, partile au cazut de acord ca, in cazul in care impasul nu va putea fi depasit, fiecare parte isi rezerva dreptul sa se adreseze unilateral Curtii Internationale de la Haga.

Ucraina invoca pretextele economice ale "scandalului Bastroe"

Anul trecut, in relatiile bilaterale a mai aparut o problema "fierbinte". Ucraina a inceput sa construiasca un canal navigabil in Delta Dunarii, care va permite navelor ucrainene sa intre direct in Dunare dinspre Marea Neagra. Romania s-a alarmat imediat, declarand ca realizarea acestui canal va duce la consecinte ecologice imprevizibile si a reusit sa atraga de parte sa organizatiile ecologice si civice din multe tari ale Europei Occidentale.

Kievul a ramas neinduplecat si a continuat constructia, iar concomitent a trimis la UNESCO si Comisia Europeana toate documentele care argumenteaza legimitatea constructiei canalului. Dupa cum a declarat premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, Ucraina nu construieste, ci curata si degajeaza vechiul canal navigabil si va duce treaba pana la capat. Pentru a se asigura securitatea ecologica, constructia canalului a fost incredintata unei firme vest-germane, in pofida faptului ca antreprenorii ucraineni erau dispusi sa execute reabilitarea canalului mult mai ieftin. Esenta problemei, iarasi, consta nu atat in problemele ecologice, cat in cele economice. Potrivit unor estimari, Ucraina pierde anual, din cauza trecerii navelor ei pe canalele romanesti, pana la 50 de milioane de dolari.

O pozitie strategica

Cele doua probleme bilaterale relatate mai au si o nuanta ascunsa. Tara care controleaza Delta Dunarii si spatiul adiacent al Marii Negre (or, tocmai acolo este situata Insula Serpilor), practic, controleaza cele mai importante trasee fluviale si maritime care duc de la tarile Europei Occidentale spre Orientul Apropiat, Caucaz si Mediterana. Devenind recent membru al NATO si primind promisiunea de a fi inclusa si in Uniunea Europeana, Romania se foloseste activ de teza conform careia granitele ei rasaritene sunt totodata si granitele comunitatii occidentale. Aplicand terminologia de sah, se poate spune ca, adresandu-se prima Curtii de la Haga, Romania va prelua initiativa intr-o partida dificila cu Ucraina.

Este interesant si faptul ca hotararile Curtii de la Haga sunt obligatorii. in cazul neexecutarii lor, poate sa urmeze apelul catre Consiliul de Securitate ONU, iar aceasta este deja un lucru grav.

(n.r.- titlul si intertitlurile apartin redactiei)

Agentia "Rusia la zi"

«« inapoi  |