«« inapoi  |

Mircea Geoana apara Delta Dunarii la ONU
(Ziua, 20/09/2004)


Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mircea Geoana, va participa, miercuri, la dezbaterea publica organizata de presedintia spaniola a Consiliului de Securitate al Adunarii Generale a ONU, cu tema "Dimensiunea civila a managementului conflictelor si construirea pacii", informeaza un comunicat al MAE. Mircea Geoana se va intalni cu ministrul de Externe ucrainean. Ministrul nostru de Externe va sustine pozitia ferma a Romaniei de a nu accepta "politica faptului implinit" in privinta proiectului ucrainean de realizare a canalului Bastroe. Seful diplomatiei va reitera protestul vehement si dezacordul total al tarii noastre in ceea ce priveste atitudinea Ucrainei de continuare a proiectului in pofida solicitarilor repetate si energice ale tarii noastre, Comisiei Europene, organizatiilor internationale ale unor state, precum si contradictia grava in care se afla acest proiect fata de reglementarile internationale in materie de protectia mediului.

Romania va continua sa solicite incetarea imediata a lucrarilor la canalul Bastroe, pana la elaborarea unui studiu independent privind impactul lucrarilor asupra mediului, remiterea catre partea romana a unei documentatii reale, solide si argumentate, sprijinita pe date stiintifice, cooperarea pentru bunul mers al cercetarilor comisiei internationale de ancheta precum si respectarea cadrului juridic bilateral si a reglementarilor internationale.

Ministrul roman al Afacerilor Externe va preciza omologului sau ucrainean motivele pentru care Romania a decis sa inainteze Curtii de la Haga chestiunea delimitarii platoului continental si a zonei economice exclusive. Demnitarul isi va exprima dezaprobarea fata de deschiderea unei sucursale a unei banci ucrainene in Insula Serpilor, masura extrema prin care partea ucraineana incearca sa schimbe starea de fapt in contextul in care Curtea de la Haga va incepe procedurile pentru solutionarea cauzei platoului continental si a zonei economice exclusive.

Romania a protestat in mod ferm fata de tentativele Ucrainei de a schimba artificial caracteristicile naturale ale acestei stanci de mai putin de un kilometru patrat din

Marea Neagra care, potrivit dreptului international, nu poate avea dreptul la un platou continental si zona economica exclusiva. In agenda de lucru a sejurului american al lui Mircea Geoana figureaza si convorbiri cu Condoleezza Rice, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Statelor Unite, George W. Bush. (D.E.)


«« inapoi  |