«« inapoi  |

"Turbulentele din Delta Dunarii" ingrijoreaza Europa
(Ziua, 28/07/2004)


-- Ucraina sfideaza pe toata lumea

Sub titlul "Turbulente in Delta Dunarii", cotidianul belgian Le Soir a publicat un pertinent articol despre scandalul aparut intre Romania si Ucraina in urma deciziei ilegale a Kievului de construire a unui canal navigabil in Delta Dunarii. Ca documentare, Le Soir a mai publicat in aceeasi zi un alt articol, intitulat "Un paradis acvatic", in care descrie frumusetile si patrimoniul natural ale Deltei Dunarii, care risca sa fie distruse de constructia ucraineana. Va prezentam cele mai interesante pasaje din aceste articole ale corespondentului Laurent Couderc. Intertitlurile apartin redactiei. (D.E.)

"In ciuda reticentelor Romaniei, Ucraina este decisa sa continue lucrarile la canalul sau din Delta Dunarii. Un proiect controversat care ii nelinisteste pe ecologisti si pe conducatorii europeni (...). Situat langa micul oras Vilkove, aproape de frontiera cu Romania, acest nou canal ucrainean va permite accesul prin Delta Dunarii la Marea Neagra a peste 1000 de nave pe an. Este vorba de o societate de constructii germana, Josef Mobius, care incepand de la 11 mai, lucreaza la acest proiect in contul Kievului. Lung de 3 kilometri, canalul va putea fi dat in functiune incepand din luna august, dupa terminarea primei transe de lucru, estimata la 14,7 milioane de dolari. Lucrarile la cea de-a doua transa, care trebuie sa inceapa in septembrie, vor dura un an.

De la abandonarea, in 1997, a canalului Prorva, devenit impracticabil dupa 40 de ani de folosinta, ucrainenii sunt obligati (in prezent, n.red.) sa inchirieze canalul (romanesc, n.red.) Sulina si sa plateasca taxe vamale. Prin construirea acestui nou canal, Kievul spera nu numai sa faca economii, dar si sa obtina 50 de milioane de dolari de an, propunand taxe de tranzit de trei ori mai mici fata de concurentul roman. Nu se poate nega deci pierderea economica pentru Romania. Insa Bucurestiul avanseaza in primul rand consecintele nefaste ale unui astfel de proiect asupra echilibrului ecologic al Deltei. Anticipand criticile, ministrul ucrainean al Transporturilor a afirmat de la inceput ca toate normele internationale de siguranta mediului vor fi respectate. Expertii nu sunt totusi de aceeasi parere. (...) Ecologistii in fruntea carora se gaseste World Wildlife Fund (WWF) cer oprirea definitiva a lucrarilor. Ucraina a incalcat numeroase conventii asupra mediului, pe care le-a semnat inca de la inceputul anilor '70, afirma Michael Baltzer, directorul programului WWF pentru salvarea Dunarii."

"Chiar si expertii ucrainieni s-au opus construirii noului canal. Oksana O., de la Uniunea ucraineana pentru Protectia Pasarilor (UTOP), a estimat ca acest canal va afecta nu numai migrarea pasarilor salbatice, ci si echilibrul hidrologic al Deltei.

Chiar si Washingtonul s-a interesat de aceasta controversa si a cerut un studiu mai amanuntit asupra impactului ecologic al proiectului ucrainean. Ucraina ramane insa ferma si increzatoare. Acest canal face parte dintr-un plan de dezvoltare economica necesar pentru viitorul Deltei, declara la sfarsitul lunii mai presedintele ucrainean, Leonid Kucima. Recent, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut acordul partii romane, inainte de organizarea unei intalniri pe tema canalului. Dar astazi conducatorii romani sunt mai degraba tensionati si regreta ca nu au fost consultati in prealabil. Acest canal nu va imbunatati cu certitudine relatiile dintre Ucraina si Romania. Cele doua tari isi disputa deja de multa vreme drepturile privind platoul continental, in special asupra Insulei Serpilor. Si in aceasta privinta autoritatile romane se tem de intentiile Kievului. Bucurestiul nu doreste ca aceasta insula de 17 hectare, poarta de acces pentru zacamintele petrolifere ale Marii Negre, sa treaca sub control ucrainean."

Un paradis pe cale de disparitie

"Situata in estul Romaniei, la intalnirea dintre Dunare si Marea Neagra, Delta Dunarii este a treia delta din Europa, dupa cea a Volgai si a Kubanului in Rusia. 80% din suprafata Deltei Dunarii se afla pe teritoriul Romaniei. Patrimoniu al UNESCO din 1991, ea adaposteste peste 4000 de specii de plante si animale. Acest paradis acvatic a fost descoperit de public in anii '70 gratie filmelor comandantului Cousteau. De atunci, Delta atrage turisti dornici de spatii virgine si de liniste. Cu lacurile sale maiestuoase, padurile imense, Delta este un loc unic in Europa unde activitatile turistice se rezuma la pescuit, la plimbari cu barca si la excursii in satucurile medievale din jur. (...)

Incepand de la sfarsitul secolului 20, deseurile industriale, pesticidele si exploatarea intensa a resurselor Deltei pentru agricultura au afectat profund intreg ecosistemul. Apoi, intre 1960-1980, in timpul regimului Ceausescu, extractia miilor de tone de nisip nu a tinut cont de echilibrul ecologic. Constructia barajelor si renovarea canalelor, cum este canalul Sulina, au bulversat de asemenea evolutia naturala a Deltei. (...) In timp ce la inceputul secolului trecut in Delta traiau 10-15 milioane de pasari, in anii 1970 nu au mai ramas decat 500.000. Astazi, numeroase Conventii internationale sunt desemnate sa protejeze Delta, incepand cu Conventia de la Ramsar, semnata de Romania si Ucraina in 1971 privind zonele umede si habitatul pasarilor. Totusi, interesele economice continua sa exercite o puternica presiune asupra acestui spatiu..."

«« inapoi  |