«« inapoi  |

Canalul discordiei intre Bucuresti si Kiev
(Ziua, 30/06/2004)


Sub titlul "Canalul discordiei", saptamanalul francez L'Express a publicat un articol al corespondentului Laurent Couderc, in care se aminteste conflictul dintre Romania si Ucraina aparut in urma inceperii de catre partea ucraineana a constructiei unui canalul navigabil prin mijlocul Deltei Dunarii. In final, L'Express mentioneaza si conflictul mai vechi dintre Bucuresti si Kiev privind Insula Serpilor, pe care publicatia o numeste "poarta catre rezervele de petrol din Marea Neagra". Va prezentam articolul. (D.E.)

"Presedintele ucrainean, Leonid Kucima, nu va ceda. E ferm decis ca, in ciuda reticentelor exprimate de Romania vecina, sa-si duca la bun sfarsit proiectul canalului ce leaga Delta Dunarii - permitand accesul in interiorul tarii - de Marea Neagra. Lucrarile au inceput pe 11 mai, la nivelul bratului Bastroe, din apropierea frontierei cu Romania. Kievul scapa, astfel, de taxele vamale impuse de romania. Odata lucrarea incheiata, drepturile de trecere solicitate ar trebui sa fie de trei ori mai mici decat cele facturate de canalul romanesc Sulina, folosit in prezent de navigatorii care deservesc Ucraina. Beneficiul asteptat de Ucraina: 50 de milioane de dolari anual. In acelasi timp, Romania vede profilandu-se o insemnata paguba... De unde si nemultumirea autoritatilor de la Bucuresti, care denunta, printre altele, riscurile in privinta mediului. Inscrisa in patrimoniul UNESCO, delta Dunarii este o zona protejata, reunind peste 4000 de specii de plante si pasari, un ecosistem unic in Europa. Unii experti prezic deja un "dezastru ecologic", intrucat canalul va reduce debitul Deltei. Ucrainenii afirma ca au luat "toate masurile". Nu reusesc insa nici sa convinga, nici sa calmeze temerile aparatorilor mediului, care solicita efectuarea unor noi studii, cu sprijinul Statelor Unite.

Canalul ucrainean tensioneaza relatiile dintre Romania si Ucraina. Acest diferend se adauga celui mult mai vechi, privitor la drepturile celor doua tari asupra platoului continental, in special asupra Insulei Serpilor. Aceasta stanca de 17 hectare este poarta de acces spre zacamintele petrolifere din Marea Neagra..."«« inapoi  |