«« inapoi  |

Ucraina ameninta Rusia cu confruntari
George Coman (Ziua, 22/10/2003)-- Kievul se ratoieste la Moscova pentru un baraj si o insulita * NATO si SUA, ingrijorate


Rusia trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate in cazul izbucnirii unor confruntari la granita ruso-ucraineana, a amenintat luni Ministerul de Externe al Ucrainei (MAE) intr-o nota trimisa Kremlinului, transmite Rompres. Aceste posibile confruntari ar putea aparea deoarece partea rusa construieste in prezent un baraj in stramtoarea Kerci, unde se afla Tuzla - o mica insula care apartine Ucrainei, se mentioneaza in documentul citat. Stramtoarea Kerci face legatura intre Marea Neagra si Marea Azov, fiind zona de frontiera intre peninsula ruseasca Taman si peninsula ucraineana Crimeea. Cazul seamna izbitor de mult cu practica Ucrainei fata de Romania privind senalul navigabil si Insula Serpilor.

Guvernul de la Kiev s-a simtit deranjat dupa ce autoritatile de la Moscova au solicitat Ucrainei sa prezinte copii ale documentelor si hartilor care demonstreaza ca insula Tuzla apartine cu adevarat statului ucrainean, se mentioneaza in nota scrisa trimisa Kremlinului. In reactia sa, Ministerul de Externe ucrainean a subliniat ca insula Tuzla este parte inseparabila a Ucrainei si orice solicitare de a demonstra aceasta evidenta este inacceptabila. De asemenea, autoritatile de la Kiev au amintit ca linia de frontiera ruso-ucraineana din zona stramtorii Kerci a fost stabilita in timpul Uniunii Sovietice, iar cele doua tari au semnat si doua tratate bilaterale (19 noiembrie 1990 si 31 mai 1997) prin care au ajuns la un acord privind respectarea granitelor existente. Prin urmare, a argumentat MAE ucrainean, orice semn de intrebare cu privire la documentele amintite nu reprezinta, in viziunea Ucrainei, nimic altceva decat o pretentie teritoriala. Diplomatia ucraineana aminteste ca autoritatile de la Kiev au facut numeroase eforturi diplomatice pentru blocarea constructiei barajului rusesc in zona stramtorii Kerci, insa acestea au avut doar un ecou slab la Moscova. Actiunile Rusiei in aceasta problema au deteriorat relatiile bilaterale si pot da nastere unor posibile confruntari la granita ruso-ucraineana, sustin oficialii de la Kiev in nota transmisa Moscovei.

Moscova sustine ca ridicarea barajului, care se afla in constructie din 19 septembrie intre Peninsula Taman si insula ucraineana Tuzla, este necesara pentru protejarea peninsulei rusesti de eroziunea cauzata de apele marii.

Secretarul general al NATO, George Robertson, a declarat recent la Kiev ca disputa privind stramtoarea Kerci trebuie rezolvata intr-o maniera pasnica. Robertson a precizat ca va aborda acest subiect cu ministrul de Externe al Rusiei, Igor Ivanov, in cursul viitoarei vizite la Moscova. Disputa teritoriala se afla in prezent si in atentia Statelor Unite, Administratia de la Washington solicitand Ucrainei si Rusiei sa gaseasca o solutie diplomatica in acest conflict.

«« inapoi  |