«« inapoi  |

Kievul sare la gatul Moscovei pentru peninsula Kerci
(Ziua, 07/10/2003)-- Asemanare frapanta cu cazul Romania vs Ucraina * Pentru un dig si un post de frontiera rusesc, ucrainenii sar in aer


Ucraina acuza Rusia de posibila violare a frontierei de stat, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Kievului la Bucuresti remis redactiei. Comunicatul, datat 3 octombrie, face referire la demersurile partii ruse de "construire a unui dig in stramtoarea Kerci in scopul de a lega o parte a teritoriului ucrainean (limba de pamant Tuzla) cu malul rus al peninsulei Taman".

"Posibilitatea potentiala de violare a frontierei de stat a Ucrainei" porneste de la declaratia reprezentantului serviciului de frontiera al Federatiei Ruse, potrivit caruia "dupa finalizarea lucrarilor pe limba de pamant Tuzla o sa fie amplasat un post de frontiera rusesc", se afirma in comunicat.

Reprezentantul rus chemat la MAE ucrainean

In acest context, de la inceputul lunii, au fost luate "masuri de urgenta", se precizeaza in comunicat: insarcinatul cu afaceri al Federatiei Ruse a fost chemat la Ministerul de Externe de la Kiev, unde i-a fost inmanata o nota verbala, iar ministrul-adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei a avut consultari de urgenta la Moscova pe aceasta tema. "Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei subliniaza ca in conformitate cu normele dreptului international si practicii interstatale, orice lucrari la frontiera de stat pot fi executate numai cu consimtamantul definitivat in mod corespunzator al ambelor state vecine", se arata in comunicatul Ambasadei Ucrainei la Bucuresti.

Constructia digului, aminteste sursa citata, are loc intr-un moment "cand procesul de negocieri bilaterale privind delimitarea spatiului maritim in stramtoarea Kerci inca nu s-a definitivat".

MAE de la Kiev "cere partii ruse ca sa intreprinda actiuni urgente pentru solutionarea situatiei create si sa se abtina de la actiuni care ar putea aduce prejudicii suveranitatii statale a Ucrainei asupra unei parti a teritoriului sau, precum si dezvoltarii relatiilor ucraineano-ruse", se mai spune in comunicat.

Situatia ruso-ucraineana se aseamana in mare parte cu cea romano-ucraineana. De data aceasta, Ucraina este cea care nu tine cont de prevederile internationale in domeniul delimitarii frontierei. O asemenea atitudine a Kievului s-a manifestat atat in cazul Insulei Serpilor - unde se desfasoara o ampla actiune de "colonizare" pentru a se demonstra ca aceasta este mai mult decat o roca nelocuita - cat si al demersurilor legate de situatia din zona Golfului Musura, unde modificarile morfologice suferite de Delta au dus la o modificare a liniei de frontiera. (D.E.)

«« inapoi  |