«« inapoi  |

Ucraina colonizeaza Insula Serpilor
(Ziua, 28/08/2003)

"Petrolul din ape tulburi", o miza de miliarde de dolari

-- Pentru ca aceasta palma de pamant sa fie recunoscuta international drept insula trebuie ca ea sa poata asigura toate elementele necesare traiului * Kievul, cu gandul la resursele de petrol si gaz din platoul continental al Marii Negre, trimite o expeditie in insula pentru a gasi vestigii antice si, in paralel, incearca sa creeze aici o activitate economica * Acum insula nu-i decat un post de observatie * Din punctul de vedere al Romaniei, Insula Serpilor este "o roca" si nu poate juca nici un rol in trasarea platoului maritim continental


Publicatia electronica "Transitions On Line" (TOL) - www.tol.cz - a publicat recent un amplu material pe tema discutiilor romano-ucrainene legate de negocierea platoului continental, in care sunt subliniate incercarile Ucrainei de a convinge comunitatea internationala ca Insula Serpilor este locuita. De asemenea, este abordata si problema rezervelor petroliere din Marea Neagra, ca un posibil motiv al indarjirii cu care Ucraina isi sustine proprietatea asupra Insulei. Va prezentam in continuare extrase din articolul intitulat "Petrolul din ape tulburi", semnat de Marton Dunai, Dumitru Balaci, Ivan Kkokhotva si Oleg Varfolomei. Marton Dunai este fost corespondent al TOL si este in prezent student in jurnalism la Universitatea Berkeley din California. Ceilalti trei autori sunt corespondenti locali ai TOL. Va prezentam in continuare extrase din articol, cu precizare ca titlurile si intertitlurile apartin redactiei.

Rezerve de petrol si gaze

"Fluviul Dunarea formeaza o frontiera naturala la extremitatea estica a frontierei romano-ucrainene. Dar, deoarece delta fluviului se intinde spre Marea Neagra, frontiera se dizolva ca apa de fluviu in mare", incepe articolul. Ambele tari revendica acum portiuni mai extinse din platoul maritim decat cealalta este dispusa sa ofere. Motivul: daca estimarile preliminare se dovedesc a fi corecte, aproximativ zece milioane de tone de petrol de calitate superioara si chiar o cantitate mai mare de gaze naturale, in valoare de miliarde de dolari se afla sub platoul continental al Marii Negre.

Rezerva petroliera se afla in imediata apropiere a disputatei granite a Romaniei cu Ucraina, in jurul unei mici formatiuni de piatra din apropiere de Delta Dunarii care apartine Ucrainei. (...)

"Problema va fi evaluata doar in ce masura portiunea de pamant de deasupra nivelului marii este o roca sau o insula, iar acest lucru face ca lucrurile sa fie complet diferite pe harta", a declarat un inalt diplomat roman sub acoperirea anonimatului. (...)

Ucrainenii sustin ca aceasta este o insula si deserveste apele sale de coasta, dar Romania spune ca este vorba doar de o roca. Neintelegerile pe aceasta tema ar putea fi reglementate la Haga, la Curtea Internationala de Justitie, se mai noteaza in articol. (...)

"Ar fi, bineinteles, de dorit, sa fie gasit un compromis la nivel bilateral", spune Oleksandr Motsik, adjunctul secretarului de stat din Ministerului de Externe ucrainean, care a condus echipa ucraineana de negocieri cu Romania la inceputul acestui an, iar in iunie o trecere in revista a presei putea sugera ca s-a ajuns la un acord bilateral. (...)

Atunci cand Compania Petroliera a Crimeei (CPC), un consortiu cu drepturi exclusive de depozitare in Ucraina, a anuntat extraordinara descoperire a sondelor sale in decembrie 2001, cazul a dobandit o urgenta neasteptata. Ucraina a fost de atunci nerabdatoare sa inceapa delimitarea serioasa a platoului continental, in timp ce partea romana a vazut intentiile ucrainene drept o fatisa amenintare teritoriala. "(Ucrainenii) doresc sa faca ceva ce nici sovieticii nu au indraznit. Doresc sa-si extinda apele teritoriale astfel incat Romania sa fie lasata virtual fara nici una", spune Ileana Stratulat, seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. "Au facut si doua foraje, desi ambele parti au semnat un acord in care se angajeaza sa se abtina de a proceda astfel pana cand negocierea platoului maritim este finalizata", a adaugat Stratulat.

Dar foraje nu au mai fost facute de atunci, petrolul a ramas la 2,5 kilometri sub platoul maritim si o solutie politica nu se intrevede.

Insula "nu are resurse proprii"

Spre deosebire de Romania, Ucraina nu se va alatura nici UE, nici NATO in viitorul previzibil. Cu toate acestea, problema petrolului este importanta in egala masura si pentru Ucraina. Nerabdatori sa inceapa sa faca bani, diplomatii de la Kiev incearca din greu sa convinga pe toata lumea asupra dreptului Insulei Serpilor la "insularitate".

"Insula are deja un oficiu postal, o prima unitate de prim-ajutor cu doi medici, televiziune prin satelit, o retea corespunzatoare de telefon si o legatura Internet", spune Viktor Ostrohliad, seful companiei de stat Ostrovnoie, care este insarcinata cu construirea infrastructurii insulei. "Oamenii mei lucreaza aici pentru perioade de doua-patru saptamani si la orice moment din zi se afla 50-60 de persoane pe insula", a adaugat el. (...)

Eforturile ucrainene nu-i conving pe romani. "(Roca) nu are resurse proprii de apa", spune Bogdan Aurescu, director pentru probleme juridice in Ministerul roman de Externe. Ceea ce face ca aceasta sa "nu intruneasca conditiile obtinerii statutului de insula; adica, de a putea sustine viata de aici doar prin resursele gasite acolo in mod natural". "Bineinteles (ucrainenii) deschid acolo un magazin si instaleaza o linie telefonica, dar aproape tot ceea ce are legatura cu viata este adus pe apa din tara", spune Aurescu.

Ucraina intentioneaza sa finanteze o expeditie arheologica pe insula, o prezenta stiintifica permanenta si un mic muzeu, spune Ostrohliad. Intrebat ce crede despre posibilitatea insulei de a desfasura o activitate economica semnificativa, el raspunde: "Nu doar cred ca o asemenea activitate este posibila. Compania mea chiar asta face acum". (...)

Dar, dintre toate visele cu turisti care dau navala pe insula pentru a vedea ruinele unui vechi templu al lui Achille si pentru a se relaxa la hoteluri, cel mai placut vis este, bineinteles, al platformelor de foraj petrolier. Acest proiect a dus la realizarea unor mari planuri de investitii, cum ar fi cel de construire a unui port de patru milioane de dolari la acest fost avanpost militar parasit. (...)(D.E.)

«« inapoi  |