«« inapoi  |

Ucraina ameninta Delta Dunarii
(Ziua, 21/08/2003)

Autoritatile de la Kiev ticluiesc construirea unui senal navigabil Chilia-Marea Neagra


-- Amenajarea bratului Bastroe pe o lungime de 10 kilometri pune in pericol ecosistemul rezervatiei naturale, patrimoniu al UNESCO * Constructia este programata sa inceapa anul viitor * O delegatie a Natiunilor Unite este asteptata in regiune, in octombrie * MAE roman a cerut in van explicatii * Intentia Kievului a starnit proteste de strada ale organizatiilor ucrainene


De la stabilirea frontierei romano-ucrainene, de catre sovietici, in 1948, geologii apreciaza ca in zona au avut loc modificari morfologice. In punctul granitei pe Chilia, la Musura, la iesirea Dunarii in mare, din cauza grindurilor care s-au construit, s-a constituit o mini-delta, pe care partea ucraineana si-a atribuit-o, modificand unghiul granitei inspre partea romaneasca. Orice fel de schimbare a traseului regimului frontierei trebuie discutat in cadrul Comisiei mixte romano-ucrainene. (D.E.)

Autoritatile ucrainene intentioneaza construirea unui canal care sa lege Dunarea de Marea Neagra prin canalul Bastroe, care traverseaza rezervatia naturala pentru a permite Ucrainei sa aiba o cale de acces navigabila la mare, se arata intr-o stire Rompres, preluata de la agentia France Presse. Acest canal va avea o lungime de zece kilometri si se preconizeaza finalizarea lui in cursul anului viitor, durata lucrarilor fiind de trei-patru luni. Lucrarile sunt estimate la 30 milioane de dolari.

In prezent, vasele ucrainene trebuie sa treaca prin Romania pentru a putea ajunge la Marea Neagra, dupa abandonarea, in 1997, a canalului ucrainean Prorva, devenit impracticabil dupa o intrebuintare de 40 de ani. Zona beneficiaza in prezent de un regim de protectie ecologica integrala, potrivit caruia orice activitate umana in regiune este interzisa, inclusiv realizarea unei constructii care ar aduce modificari importante configuratiei zonei.

Pentru a realiza acest canal, autoritatile ucrainene au insa in vedere inclusiv acordarea statutului de zona economica, dar si reducerea suprafetei Rezervatiei, in mod proportional zonei afectate construirii canalului.

De asemenea, urmeaza sa fie instalate posturi de ghidare pentru nave in localitatile Reni - la intalnirea dintre Prut si Dunare, Vilkove, din apropierea Marii Negre si pe Insula Serpilor.

In perspectiva construirii caii Bastroe ar aparea si elemente noi in ce priveste termenii negocierilor romano-ucrainene pe tema delimitarii platoului continental.

Echilibrul ecologic va fi grav afectat

"Trecerea prin Romania face ca statul sa piarda peste un milion de dolari pe an", pretinde un responsabil al Ministerului Transporturilor de la Kiev, citat de Rompres. "Acest canal va permite navelor ucrainene, dar si celor straine, sa ajunga mai repede si mai usor la Marea Neagra", sustine reprezentantul, sub acoperirea anonimatului.

Transformarea artificiala a canalului Bastroe va afecta echilibrul ecologic al zonei si va determina pierderi importante pentru ecosistemul acvatic din zona canalului propriu-zis, cat si a regiunilor vecine, ne-au declarat experti in domeniul protectiei mediului sub protectia anonimatului. Ministerul de Externe de la Bucuresti a solicitat in mod oficial partii ucrainene informatii despre proiect, atragand atentia asupra obligatiei acesteia de a se informa si consulta in prealabil cu partea romana, dar nu a fost transmisa nici un fel de informatie pe cale oficiala.

Dispare scrumbia

Rezervatia naturala Delta Dunarii, cu o suprafata de 626.403 hectare, impartita intre Romania si Ucraina este inscrisa din 1991 in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Rezervatia - una dintre cele mai mari din Europa - numara mii de specii de pasari, plante si animale, dintre care unele sunt rare sau pe cale de disparitie, cum ar fi pelicanul cret, cormoranul pitic, gasca cu gat rosu si vulturul de mare. Potrivit estimarilor UNESCO, aceasta reprezinta unul dintre cele mai importante sisteme de purificare a apei de pe continentul european. Specialistii organizatiilor ecologiste apreciaza ca in regiunea afectata de construirea unui astfel de canal traiesc aproximativ 4000 de specii de plante si animale, cele mai multe specifice zonei. Bastroe este locul de migrare a 95% din populatia de scrumbie din Dunare.

Alexandr Voloskevici, directorul rezervatiei ucrainene, preluat de sursa citata, denunta vehement acest proiect, apreciind ca "eco-sistemul este prea fragil pentru a suporta in special poluarea care se va raspandi dincolo de canal (cel avut in vedere de lucrari - n.red.)". "Acest proiect nu a facut pana acum obiectul vreunei expertize independente si demararea lucrarilor nu poate incepe pana ce nu va fi examinat si aprobat de catre Parlament", a adaugat el.

Organizatii ale societatii civile din Ucraina s-au opus vehement realizarii acestui proiect, inclusiv prin manifestatii de strada. Problema construirii canalului a fost discutata si in Consiliul National de Securitate si Aparare, organizatii ecologiste trimitand acestui organism mai multe scrisori de sustinere a Deltei Dunarii.

La inceputul lui octombrie este asteptata de altfel o delegatie a UNESCO in regiune care urmeaza sa discute aceasta problema. (D.E.)

«« inapoi  |