«« inapoi  |

Negocierile privind insula Şerpilor s-au încheiat
Sorin Dragomir (, 09/09/2004)

 Insula ŞerpilorRomânia va recurge la judecata Curţii Internaţionale de la Haga în chestiunea platoului continental, disputat cu Ucraina. Mai exact, aşa cum admite ministerul de externe, e vorba de petrolul care s-ar afla în insula Şerpilor. Joi s-a încheiat, fără succes, ultima rundă de negocieri între cele două state.


Au fost 24 la număr dar Kievul şi Bucureştiul n-au găsit un numitor comun. Decizia părţii române vine şi la scurt timp, după ce Ucraina a dat în folosinţă canalul Bâstroe.

Conform tratatului politic de bază dintre România şi Ucraina oricare dintre părţi poate sesiza unilateral Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga dacă nu se ajunge la o situaţie de compromis după doi ani de negocieri.

La Haga, România ar putea avea câştig de cauză în problema delimitării platoului continental al Marii Negre spune secretarul de stat în ministerul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Pentru aprecierea valorii acestor rezerve de hidrocarburi, Bogdan Aurescu declara ca este nevoie de foraje pe care România nu le va putea face decât dupa delimitarea platoului continental.


Judecătorii de la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga

În fapt la Haga se va stabili dacă Insula Şerpilor, teritoriu ucrainean, poate fi considerată o insulă capabilă să întreţină viaţa în baza unor resurse proprii sau este doar o stâncă.

În cazul în care Insula Şerpilor va fi considerată doar o stâncă, România va avea câştig de cauză.

Pentru a evita o asemenea situaţie ucrainieni au încercat în ultimii doi ani să aducă oamenii care sa locuiască în Insula Şerpilor şi să demonstreze că acolo poate exista viaţă socială şi economică.

Existenţa unei populaţii stabile şi a unei economii proprii fiind condiţia pe care trebuie sa o îndeplinească o insulă pentru a avea drept la platou continental şi zonă economică exclusivă.

«« inapoi  |